Son yıllarda yaşanan iklim krizleri tarımsal ürünler üzerinde de etkilerini gösteriyor. Tarlalar tek tek kuruyor ürün fiyatları artışa geçiyor. Bu gidişat hiç hayra alamet görülmüyor. Aşırı sıcaklar resmen kıtlığı da beraberinde getiriyor. Böyle giderse kimse ağzına süremeyecek.
Ülke genelinde son yıllarda görülen aşırı sıcaklar tarımsal üretimi de büyük oranda etkiliyor. Domates, biber, karpuz, kavun, fasulye ya da kiraz gibi pek çok farklı ürün tarlalarda kalıyor. Hasat süresi erkene çekilirken hem üretici hem de tüketici bu durumdan da yanıyor. Kuraklık ile birlikte rekolte düşüşü görülürken mevsimin sebze ve meyvelerindeki fiyat artışları da tüketiciyi canından bezdiriyor.
YAZ GELDİ FİYATLAR ARTTI
Yaz aylarında sebze ve meyvede yaşanan bolluk nedeniyle fiyatlarda düşüş görülürken bu yıl beklenenin aksine fiyatlarda her gün yeni bir zam görülüyor. Domates, biber gibi ürünlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra kavun, karpuz gibi sezon meyvelerinde de fiyatlar yükselmeye devam ediyor.
Özellikle fasulye fiyatlarına baktığımızda 200 TL'lik fiyat etiketleri görülürken bu durum üretici ve tüccarlar arasındaki fiyat dengesizliğini de gözleri önüne seriyor. Yüksek kar hırsı ile birlikte aracılar ile komisyoncuların fahiş kar marjları market etiketlerinde de etkisini gösteriyor.
İklimlerin değişmesi dünyada büyük değişiklikleri beraberinde getirirken kuraklık nedeniyle fiyat artışları da ürünlere yansıyor. Yağışların gelmemesi üreticinin ilkbaharı atlayarak direkt yaz aylarına geçmesine neden oldu. Aşırı sıcaklar nedeniyle fazla sulama yapılan ürünlerde bozulmalar görülürken birçok üründe rekolte düşüşü yaşanmaktadır.
KÖKLER SUYUNU ÇEKİYOR
Ziraat Mühendisi Irmak Özden, bu yıl sebze ve meyve üretiminde aşırı sıcakların etkili olduğunu belirterek ciddi anlamda rekolte düşüşleri olduğuna değindi. Bitkilerin kendini korumak için aşırı su tükettiğini belirten Özden, bitkinin doğasının bozulduğunu belirterek ürünlerin strese girdiğini aktardı. Sebze ve meyvelerin resmen yap köklerinin suyunu çektiğini dile getiren Özden, yüksek sıcaklık ve ultraviyole ışınların gelmesi nedeniyle meyve ve sebzelerde yanıklar oluştuğuna da değindi. Ürün kalitesinde bozulma görülürken tarlada bozulan ürünlerin fiyatın da düşüş yaşanıyor.
BİR ZAM DA ÜZÜM FİYATLARINA GELECEK
Sıcak havaların etkileri ürünlerin başında kavun ve karpuz gibi yaz meyveleri gelirken Adana ve Diyarbakır'da sık sık üreticinin şikayetleri gündemde yer alıyor. Bunun yanı sıra domates, kiraz, fıstık fasulye ve börülce gibi ürünlerde de yanıklar görülmektedir. Artan sıcaklıklar ile birlikte havadaki nem oranı azalırken tarlalardaki zararlı böceklerin de arttığını ifade eden Özden, "Aşırı sıcaklar birçok faktörü olumsuz etkiliyor. Nemin artması ile hastalıklar baş gösteriyor. Tarım iklime bağlı olduğu için zor bir dönemden geçiyoruz. Şimdi sırada üzüm hasadı var. Koruk döneminde olan üzümde aşırı sıcak ve nemden dolayı kayıplar gözleniyor." dedi.
SICAKLARA GÖLGELİ ÇÖZÜM
Aşırı sıcakların üreticiyi farklı önlemleri sevk ettiğini dile getiren Özden, sulama sıklığının arttırılmasına yeterli bir çözüm olmadığını ifade ederek ürünlerin formunda bozulmaya neden olduğunu aktardı. Üreticilerin gölgeleme yöntemine başvurduğunu ifade eden Özden, farklı aparatlar ve direkler ile gölgeleme yapıldığını belirterek yüksek güneş ışınlarının sebze ve meyveyi etkilememesi için bu yöntemin uygulandığını aktardı.
ÜRÜNLER CAYIR CAYIR YANIYOR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada etkili olan iklim değişikliğinin bu yıl normallerin üzerinde görülen sıcaklıklara neden olduğunu söyledi. Bu durumun tarım arazilerine zarar verdiğini ifade eden Bayraktar, “Üstüne üstlük çıkan yangınlar da üretimi vurdu. Araştırmalar ülkemizde yangınların takribi yüzde 80’inin haziran-ekim döneminde çıktığını gösteriyor. Yaşanan afetler en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçilerimizi etkiliyor.” şeklinde konuştu.
Üretim sezonunda emek emek çalışan çiftçilerin çıkan bir yangında tüm mahsülü kaybettiğini ifade eden Bayraktar, aşırı sıcaklıklar nedeniyle Adana'da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebze ve meyvelerde yanıklar oluştuğunu vurguladı. Manisa'da üzüm bağlarının yandığını ifade eden Bayraktar, yüksek sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldığını artan sulamanın üreticinin maliyetlerini de etkilediğini aktardı.
ERKEN HASAT EDİLİYOR
Türkiye Gazetesi'nde yer alan haber doğrultusunda Adana'nın Feke ilçesinde sıcak hava nedeniyle kiraz hasadının bir ay erken başladığı belirtildi. Üretici İbrahim Gün, Adana'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini işaret ederek yetişen kirazların Çukurova'ya ulaştığını söyledi. Gün, “Burada yetişen kirazlar Çukurova’ya ulaşıyor. Üretmek çok güzel bir duygu. Her sene ağustos ayında son bulan kiraz hasadımız bu sene iklim değişikliği nedeniyle temmuz ayında tamamlandı. İklim değişikliği Toros Dağlarını da etkiledi. Sularımızın çekildiğini görüyoruz” dedi.
Hem kirazlarda hem de domateslerde erken hasat yapılırken Türkiye'nin kuru domates üretimi üssü İzmir Torbalı'da kurutma mesaisi geçmiş yıllara göre 10 gün daha erken başladı.