Bilim insanları, toplumsal cinsiyet rollerine daha bağlı erkeklerin risk faktörlerine yaklaşımını inceledi. Geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine daha bağlı erkeklerin, kalp hastalığı riski taşırken tanı veya tedavi almak için doktora gitme ihtimalinin çok daha düşük olduğu bulundu. İşte detaylar...
Kalp damar hastalıkları dünya çapındaki ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer aldığı için bilim insanları risk faktörlerini yakından takip etmeye çalışıyor.
Özellikle hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi risk faktörlerinin erken teşhis edilmesi, hayat kurtarıcı bir öneme sahip.
ABD'deki Chicago Üniversitesi liderliğinde yürütülen yeni bir araştırmada, toplumsal cinsiyet rollerinin bu tehlikelerin farkına varılması önünde engel teşkil edebileceği ortaya kondu.
BİNLERCE ERKEĞİN SAĞLIK VERİLERİ YILLARCA TAKİP EDİLDİ
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, hakemli dergi JAMA Network Open'da yayımlanan çalışmada ABD'den yaklaşık 4 bin erkeğin sağlık verileri ergenlik döneminden yetişkinliğe kadar takip edildi.
Çalışma süresinin sonunda ortalama yaşları 38 olan katılımcılar, geleneksel olarak masküleniteyle ilişkilendirilen toplumsal beklentileri ne dereceye kadar uyguladıklarını anlamayı amaçlayan anketler doldurdu.
Makalenin başyazarı Nathaniel Glasser, "Cinsiyet ifadesi derken, Y kromozomundan etkilenebilecek fizyolojik herhangi bir şeye bakmıyoruz" diye açıklıyor:
"Tamamen kendi bildirdikleri davranışlara, tercihlere, inançlara ve bu bildirilen davranış ve tutumların aynı cinsiyetten akranlarıyla ne kadar benzediğine odaklandık."
MASKÜLENLEŞEN KADINLAR DAHA FAZLA SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR
Daha stereotipik cinsiyet ifadesine sahip erkeklerin, sağlık testlerinde yüksek tansiyon riski taşıdıkları görülse bile teşhis konma ihtimallerinin kayda değer derecede daha düşük olduğu kaydedildi.
Hatta daha maskülen olan erkekler bir şekilde doktora gidip tanı alsa da tedavi için ilaç kullanma ihtimalleri daha düşük çıktı.
Çalışmada incelenen risk faktörlerinin hepsi, normalde temel sağlık hizmetleriyle kolayca tespit edilebilecek hastalıklarla ilişkiliydi.
Bulgular, erkeklerden güçlü görünmelerini ve başlarının çaresine bakmalarını bekleyen toplumsal cinsiyet rollerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini gösteriyor.
Nathaniel Glasser, "Hipotezimiz, toplumsal baskıların kardiyovasküler hastalık riskini azaltma çabalarını etkileyen davranışsal farklılıklara yol açtığı yönünde" diyerek ekliyor:
"Bu uzun vadede daha kötü sağlık sonuçları ortaya çıkarabileceği için durum endişe verici."
"KİMLİĞİ İFADE ETMEYE YÖNELİK BASKILAR SAĞLIĞI ETKİLİYOR"
Araştırmacılar bulguların erkekler veya toplumsal cinsiyet rollerinin ötesine uzandığını düşünüyor.
Nathaniel Glasser, "Toplumsal cinsiyet, ırk, cinsel yönelim ya da başka bir şey olması fark etmeksizin, kimliği ifade etmeye yönelik baskıların sağlık davranışlarını nasıl etkilediğini görüyoruz" diyor:
"Bir yere uyum sağlamak ve ait olmayı başarmak karmaşık bir görev ve bu görevi üstlenen diğer kişilere yönelik toplumsal anlayış, empati ve sabrın artmasının insanların sağlığı üzerinde iyi sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz."