Putin'den Avrupa Birliği'ne doğalgaz şantajı: İstemiyorsanız Türkiye'ye satarız

Putin'den Avrupa Birliği'ne doğalgaz şantajı: İstemiyorsanız Türkiye'ye satarız

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Rus gazına ilgisinin azaldığını belirterek Türkiye'ye yönelik gaz ihracatını artırmayı planladıklarını söyledi. Putin, Rusya'nın Ukrayna ile barış müzakerelerine İstanbul'da varılan anlaşmalar temelinde geri dönmeye hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD seçimlerinde Demokrat aday Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği (AB) ile olan enerji ilişkileri, Ukrayna ile olası müzakereler ve Türkiye'ye yönelik gaz ihracatına dair önemli açıklamalarda bulundu. Putin’in konuşmaları, özellikle enerji politikaları ve Ukrayna ile ilgili diplomatik gelişmeler açısından dikkat çekici detaylar içeriyor.

RUSYA'NIN AB'YE GAZ TRANSİTİ VE TÜRKİYE'YE GAZ İHRACATI

Putin, Rusya'nın Avrupa Birliği'ne gaz transitini sürdürmeyi amaçladığını belirtti ancak Ukrayna ile mevcut transit anlaşmasının 31 Aralık'tan sonra uzatılmasının Rusya'nın elinde olmadığını vurguladı. Ukrayna'yı bu anlaşmayı uzatmaya zorlayamayacaklarını ifade eden Putin, AB'nin Rus gazına yönelik talebinde düşüş gözlemlediklerini belirtti. Bu durumda Rusya'nın gaz ihracatını diğer bölgelere ve Ukrayna ile ilgili olmayan yeni rotalara kaydırabileceğini söyledi.

Rusya’nın Türkiye'ye yönelik gaz ihracatını artırmayı planladığını açıklayan Putin, AB'nin Rus gazını istemiyor gibi göründüğünü, bu nedenle Rusya'nın alternatif yollar aradığını kaydetti. Türkiye'nin bu anlamda stratejik bir rol oynayabileceğini belirtti.

UKRAYNA İLE MÜZAKERE MESAJI: HAZIRIZ

Putin, Ukrayna ile müzakerelere açık olduklarını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda Kiev'in Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik sınır ötesi saldırısı ve birkaç köyün ele geçirilmesi, Moskova’nın müzakere isteğini geçici olarak askıya almasına neden olmuştu. Ancak Doğu Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında Putin, Rusya’nın yeniden müzakere masasına oturmak istediğini açıkladı.

Putin, bu müzakerelerin, 2022 yılında İstanbul’da varılan ve şartları kamuoyuna açıklanmayan feshedilmiş bir anlaşma temelinde yapılması gerektiğini belirtti. Bu anlaşmanın, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin Ukrayna’ya stratejik bir yenilgi yaşatmak için müdahil olması nedeniyle yürürlüğe girmediğini iddia etti. Putin, geçici talepler yerine İstanbul’da üzerinde anlaşılan belgeler temelinde görüşmelere devam etmeye hazır olduklarını söyledi.

ABD SEÇİMLERİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR: BIDEN'I TERCİH EDİYORUM

Putin, ABD iç siyasetindeki gelişmelere de değindi. Geçmişte ABD Başkanı Joe Biden'ı desteklediğini ve onu daha öngörülebilir bir lider olarak gördüğünü söyleyen Putin, son gelişmelerle birlikte ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı. Biden’ın “eski tarz bir siyasetçi” olarak daha önce kendisi için tercih edilebilir olduğunu belirten Putin, Trump yerine Biden'ı tercih ettiğini çünkü onun daha öngörülebilir bir lider olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN