Pazarda Terazi ile kontrol dönemi: ‘Domatese gel, sulu limon kesmece karpuz’ demek artık yasak

Pazarda Terazi ile kontrol dönemi: ‘Domatese gel, sulu limon kesmece karpuz’ demek artık yasak

Antalya'da pazarlarda bağırarak satış yapmak yasaklandı. Alışveriş yapanlar, aldıkları ürünlerin gramajını kontrol etmek için pazar girişine yerleştirilen teraziyi kullanabiliyor. Gramaj eksikliği tespit edilirse, pazarcıya 2 bin 50 lira ceza kesiliyor.

Antalya’da kurulan semt pazarlarında, pazarcı esnafının alışagelmiş yüksek sesle satış yapma dönemi sona erdi. Geçtiğimiz yıl başlayan uygulamayla birlikte zabıta ekipleri, pazarlarda insanları rahatsız edici şekilde bağırarak ürün satışı yapılmasını yasakladı. Zabıta, günün belirli saatlerinde anonslarla esnafı “Yüksek sesle satış yapmak yasaktır” diye uyarıyor. Bunun yanı sıra, pazar yerlerinde düzenli denetimler gerçekleştirerek etiketten fiyatlandırmaya, tezgah düzeninden tartı ve gramaj doğruluğuna kadar pek çok konuda inceleme yapıyor.

10029658.jpg

PAZARCILARA CEZA UYGULANIYOR

Konyaaltı ilçesinde yapılan denetimlerde, zabıta ekipleri hem etiket bulundurmayan hem de tartıda ve satılan üründe eksiklik yapan pazarcılara 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu çerçevesinde cezai işlem uyguluyor. Satış esnasında bağırarak müşteriyi rahatsız eden esnaflara da bu kapsamda bin 295 lira ceza kesiliyor. Özellikle tartı eksikliği gibi durumlarda ceza miktarı 2 bin 50 liraya kadar çıkabiliyor. Aynı hatayı tekrarlayan pazarcılar, yıl içinde üç defa ceza alırsa üç hafta boyunca tezgah açmama cezasıyla karşı karşıya kalıyor.

10029659.jpg

GÜVEN ARTIYOR: TARTIDA KONTROL İMKANI

Alışveriş yapan vatandaşların satın aldıkları ürünlerin gramajından şüphe duyması halinde başvurabileceği bir sistem de pazar yerlerine kuruldu. Pazar girişine yerleştirilen tartı, müşteri ile esnaf arasında güveni sağlıyor. Müşteriler, aldıkları ürünleri tartarak kontrol etme imkanına sahip oluyor. Eğer gramajda eksiklik tespit edilirse zabıtaya şikayette bulunabiliyorlar ve bu durumda esnafa gerekli ceza uygulanıyor.

10029660.jpg

ESNAF VE MÜŞTERİLER MEMNUN

Pazar esnaflarından Ramazan Kumkale, bu sistemin hem esnaf hem de müşteri için faydalı olduğunu belirtiyor. Kumkale, “Müşteriler, gramajdan şüphe duyduklarında pazar girişindeki terazide ürünlerini tartabiliyorlar. En ufak bir hatada zabıta hemen müdahale ediyor ve gerekirse ceza kesiyor. Eskiden bağırarak satış yapılırdı, artık bu yasak. Artık herkes gönül rahatlığıyla alışverişini yapıyor” diye konuştu.

10029661.jpg

Pazara alışveriş yapmaya gelen Ali Ergene de sistemden memnun olduğunu dile getiriyor. “Aldığım ürünleri tartı ile kontrol edebiliyorum. Alışveriş sonrası ürünlerimin gramajı doğru çıkıyor. İçim rahat bir şekilde pazarda alışveriş yapıp evime gidiyorum” diyen Ergene, pazarlardaki yeni düzenin hem müşteri hem de esnaf için güven ortamı yarattığını vurguluyor.

10029662.jpg

DENETİMLER SÜRECEK

Antalya’da zabıta ekipleri, semt pazarlarındaki denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Bu yılın başından itibaren 61 pazarcıya çeşitli kurallara aykırı davranışları nedeniyle ceza uygulandı. Zabıta yetkilileri, denetimlerde etiket bulundurmamak, tezgah sınırını aşmak, rahatsız edici şekilde satış yapmak ve ürünlerin gramajında eksiklik tespit edilen durumlarda yaptırımların devam edeceğini açıkladı.

10029664.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN