Oy verecekler dikkat: Kazansanız da kaybetseniz de bu hataları sakın yapmayın! Uzman psikologdan seçmenlere uyarı

Oy verecekler dikkat: Kazansanız da kaybetseniz de bu hataları sakın yapmayın! Uzman psikologdan seçmenlere uyarı

Seçim süreçlerinde belirsizlik duygusunun kişilerin ruh halini etkilediğini belirten Psk. Aybige Üstüner, seçim sürecinin ve sonuçlarının seçmenler ile adaylar üzerindeki psikolojik etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Uzman psikolog, kazanan ve kaybeden adaylarda oluşabilecek durumlara yönelik konuştu. İşte detaylar...

Türkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen bugün 81 ilde, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerini seçmek için sandık başına gidiyor. 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi ise ilk kez sandık deneyimi yaşıyor.

SEÇİMLER İNSAN PSİKOLOJİSİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Seçim sürecinde kişilerde birçok duygunun aynı anda hissedilebileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Aybige Üstüner, şu bilgileri paylaştı:

"Seçim toplum ve ülkemiz adına önemli şeyler barındırıyor. Bu noktada kişi birçok duyguyu beraber hissedebilir, bunlar; öfke, panik, kaygı, belki stres. Birazcık sakin kalabilmek, duygu durumumuzu biraz daha düzenleyebilmek çok çok önemli. Bu duyguları hissetmemizin aslında pek çok sebebi var. Henüz bir belirsizlik olduğu için kimin kazanacağı kimin kaybedeceği bilinmediği için bu noktada insanlar belirsizlikten dolayı çok fazla kaygı ve stres yaşıyorlar. ‘Ya oy vereceğim aday kazanamazsa’ şeklinde belirsizlik bir noktada bizi tahammülsüzlüğe de sürüklüyor."

HALKI KİN VE DÜŞMANLIĞA SEVK EDEN POLİTİKACILARA KULAK ASMAYIN

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, oy kullanırken kimi zaman vatandaşların sağlık problemi yaşamasıyla ilgili konuşan Psk. Aybige Üstüner, şöyle konuştu:

"Sanki tercih ettiği aday seçilmezse hayatının sonu gelecekmiş şeklinde düşünen insanların verdiği tepkiler ve beden duyumları olarak yorumlayabilirim. Ne yazık ki bunları yaşıyoruz, insanlar ciddi heyecanlanıyorlar, çok ciddi kalp sorunları yaşanabiliyor. Bunlar tabi ki doğru değil. Büyük şehirlerin adayları herkes tarafından daha çok biliniyor ve üstlerinde daha fazla sorumluluk hissediyor olabilirler.

Daha fazla insanın gözü önündeler ama sonuçta bir seçim olduğunu ve siyasetin ömrü hayatımız boyunca süreceğini, ülke açısından da hep olacağını kabul etmek lazım. Adaylar açısından tabi ki bir kaybeden bir kazanan olacak ama sonrasındaki süreçte neler yapabileceklerini, kendi adlarına nasıl faydalı olabileceklerini düşünmek çok daha faydalı olacaktır. Üzülmeleri, bir şeylerin sonu gibi düşünmeleri ilk noktada normal fakat 1-3 aydan daha fazla sürüyor olması çok da normal olarak kabul edebildiğimiz bir şey değil.

Bir noktada bu duygu durumundan çıkıp 'Bu saatten, süreçten sonra neler yapabilirim, hayallerim, hedeflerim nelerdi ve bu süreçten sonra bunları gerçekleştirmek için nasıl çaba sarf edebilirim' ya da hangi partiye mensupsa 'Parti için neler yapabilirim' belki onun için çabalayabilirler. Kaybeden aday için şunu söylemek isterim; halkı kin, öfke ve düşmanlığa sürükleyecek açıklamalarda bulunmamak lazım. Bu noktada toplum için de çok faydalı bir şey yapmamış oluyorlar. Daha ortamı yatıştırıcı, seçmeni rahatlatıcı bir konuşma herkes için çok daha faydalı olacaktır."

KARŞIT GÖRÜŞLÜ KİŞİLERLE EMPATİ YAPIN

"Empati kurabilmek çok önemli" diyerek sözlerini sürdüren Psk. Aybige Üstüner, " 'Benim adayım kazansaydı, nasıl davranırdım, karşı taraf nasıl davranıyor, nasıl davransam çok daha iyi olur' gibi düşünmenin aslında ortamdaki alevlenmeyi biraz daha yatıştırabileceğini söyleyebilirim" dedi ve ekledi:

"Sosyal medya aynı zamanda çok çok büyük bir kamuoyu oluşturuyor, bu noktada da verimli kullanabilmek, seçmene yatıştırıcı bir şekilde davranmak çok daha faydalı olacaktır. Kazanan adayın seçmenlerinde herkes için değil tabi ki ama bir noktada belki çok uç sevinçler, kutlamalar olacaktır.

Kaybeden taraf için her şeyin sonu belki hiçbir şey düzelmeyecek, bu saatten sonra hiçbir şey olmayacak gibi bir düşünce ve duygu durumu içine girebilirler, bu noktada anda kalabilmek, gerçekçi düşünmek aynı zamanda kişiye fayda sağlayacaktır. Doğru kaynaklara doğru bilgiye ulaşmak, sosyal medyayı faydalı ve doğru bir şekilde kullanabilmek çok çok önemli."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN