Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki Orhaneli Termik Santrali, ruhsatsız çalıştığı için 4. kez mühürlenerek hukuki işlem başlatıldı; tesisin mühürleri kırarak faaliyet göstermesi nedeniyle belediye tarafından dava açıldı.
Bursa’nın Orhaneli ilçesinde faaliyet gösteren Çelikler Holing’e ait Orhaneli Termik Santrali, termik santral ve atık kül barajının bulunduğu alanın çalışması için gereken ruhsat bedelini ödemediğinden Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce 3 kez mühürlendi. Son olarak dün yeniden mühürlenen santralde mühür kırılıp çalışılmaya devam edildi.
Bu gelişme üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne, 'mühür fekki' denilen mühür bozma suçunun işlenmesi nedeniyle dava açma hakkı doğdu. Belediye tarafından durum mahkemeye taşındı.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen Orhaneli Termik Santrali, 22 Haziran 2015 tarihinde özelleştirilerek Çelikler Holding A.Ş.’ye satılmıştı. Termik santral ve atık kül barajının bulunduğu alanın ruhsatlandırılması sorumluluğu Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Büyükşehir Belediyesi’nce Aralık 2023 tarihinde ruhsatlandırma çalışmaları tamamlanmış fakat belediyenin gelir tarifesine göre ruhsat bedeli ödenmediği için alana çalışmasına izin verilmesine ilişkin ruhsat verilmemiş. Ruhsatsız faaliyet gösteren termik santrali, belediyenin Zabıta Dairesi Başkanlığı tarafından önce 31 Mart 2023 tarihinde, ardından 2 Temmuz 2024, 19 Ekim 2024, 12 Ocak 2025 tarihlerinde mühürlendi. Mührü kırıp çalışmaya devam eden tesis, mühür fekki denilen mühür bozma suçunu işleyen tesis için hukuki süreç başlatıldı.
BELEDİYE BAŞKANINDAN ÇAĞRI
Ayrıca Orhaneli Termik Santrali, 2015'te özelleştirildiğinde filtrasyon sistemine sahipti. Tesis özelleştirildikten sonra 9 yıl boyunca filtre sistemini kullanmadı. Aralık ayında basın buluşması gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Orhaneli Termik Santrali’nin mühürlenmesine rağmen mührü kırarak çalışmaya devam ettiğini açıklamış, filtre sistemlerini kullanması için çağrıda bulunmuştu.
İki gün önce de termik santralin kömür madeni sahasında, dinamit patlatılması sonucu patlatma sorumlusu 44 yaşındaki Murat Özdoğan göçük altında kalarak hayatını kaybetmişti. Mustafa Bozbey, bu gelişme sonrası bir açıklama yaparak “Göreve geldikten sonra bu ve benzeri işletmeleri takibe alan Büyükşehir yönetimimiz, Orhaneli Termik Santrali'ni ruhsat şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle iki kez mühürlemiş ve mühür fekki nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Ancak tüm bu işlemlere rağmen işletme faaliyetlerine devam etmiştir” ifadelerini kullanmıştı.
Tesisin termik santral ve atık kül barajının sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi’ndeyken, maden alanları Bursa Valiliği, Yatırım İzleme ve Koordinasyon İzleme Birimi'nin sorumluluk alanında bulunuyor.