ORC Araştırma’nın İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklandığı dönemde yaptığı ankette CHP, 16 şehirde birinci parti çıktı. İstanbul’da CHP yüzde 33’le önde; AK Parti ise yüzde 30,4 oy oranında kaldı. Araştırma, seçmenin siyasi gelişmelere verdiği tepkileri de ortaya koydu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ve görevden alınmasına yönelik tartışmalar sürerken, kamuoyunun siyasi eğilimlerine dair çarpıcı bir araştırma yayımlandı.
ORC Araştırma, 5–20 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği kamuoyu anketinde seçmenlere, “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yöneltti. Anketin, İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilerek gözaltına alındığı ve tutuklandığı süreci kapsaması dikkat çekti.
İSTANBUL’DA CHP ÖNDE
Araştırma sonuçlarına göre CHP, İstanbul’da yüzde 33’lük oy oranıyla birinci parti konumunda yer aldı. AK Parti yüzde 30,4 ile ikinci sırada gelirken, DEM Parti yüzde 7,5 oy oranıyla üçüncülüğe yerleşti. İmamoğlu’nun tutuklanmasına rağmen CHP'nin İstanbul'da birinciliğini sürdürmesi dikkat çekti.
ANKARA VE İZMİR'DE FARK AÇILDI
Anketin diğer bulgularında CHP'nin Ankara'da AKP’ye karşı önemli bir farkla önde olduğu görülürken, İzmir’de ise CHP açık ara birinciliği elinde tutmaya devam etti.
CHP 16 İLDE ZİRVEDE, AK PARTİ 13 İLDE ÖNDE
Genel tabloya bakıldığında CHP, araştırmanın kapsadığı 29 il içerisinde 16 şehirde birinci parti olarak öne çıkarken; AK Parti ise 13 ilde ilk sırada yer aldı.
SİYASİ EĞİLİMLER ARAŞTIRMASI / 30 İL
— ORC ARAŞTIRMA (@orc_arastirma) March 22, 2025
"Bu Pazar Genel Seçim Olsa, Hangi Partiye Oy Verirsiniz?"
( Aşağıdaki grafiklerde 05-20 Mart 2025 tarihleri arasında 30 İl'de gerçekleşen ve kamuoyuna duyurduğumuz araştırma sonuçları yer almaktadır. )#genelsecim pic.twitter.com/dZ0ZWRGWeL
Kesinlikle yalan sadece oy çalabilmek için az fark varmış algısı yapılıyor
Yanıtla (0) (0)CHP farkı daha da açar.bu çok net,millet uyandı.
Yanıtla (1) (0)11 yıldır ak partiye oy verdim,eşim ve iki kızım.biz bile CHP li olduysak herkes her an CHP’li olur.dedem müezzin...eşim DİB da çalışıyor..
Yanıtla (0) (0)Ee yolsuzluk, hırsızlık hiç mi tercih sebebi değilmiş?
Yanıtla (0) (1)İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun polisteki ifadesinde aylık gelirinin 350.000₺ olduğunu beyan ediyor. Danışmanın geliri buysa üstündekileri düşünemiyorum.
Yanıtla (0) (1)büyük şehirler de geçim çok zor çok...küçüklerde okadar değil en azından ulaşım parası yok.
Yanıtla (0) (0)Özgür Özer ve İmamoğlu sokağa çağırdığı maskeli teröristleri ile AKP iktidarına korku mesajı vermektedir. CHP kimlerin eline geçtiği ortada.
Yanıtla (0) (2)