Önce toplayıp kabuğundan ayırıyor sonra suya atıyorlar! Çitlembiği aşılayarak olmazı oldurdular: Manisa’da 300 TL’ye yok satıyor

Önce toplayıp kabuğundan ayırıyor sonra suya atıyorlar! Çitlembiği aşılayarak olmazı oldurdular: Manisa’da 300 TL’ye yok satıyor

Manisa’nın Demirci ilçesinde heyecanla beklenen hasat başladı. Çitlembiğin aşılanması sonucu elde edilen ürün özellikle Gaziantep’ten gelen alıcılardan yoğun ilgi görürken, ürünün kilosu Manisa’da 300 TL’ye yok satıyor…

Manisa'nın Demirci ilçesinde, menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla elde edilen Antep fıstığı hasadına başlandı. Bu yıl, yaklaşık 270 ton fıstık üretimi hedefleniyor. Demirci Ziraat Odası'nın öncülüğünde gerçekleştirilen bu projeyle, yaklaşık 4.500 dekarlık alanda menengiç ağaçları Antep fıstığı ağaçlarına dönüştürüldü. Şimdi, bu ağaçlardan toplanan fıstıklar, Gaziantep'ten gelen tüccarlara satılmak üzere hazırlanıyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, ilçedeki Antep fıstığı üretiminin her yıl artış gösterdiğini belirterek, bu yılki hedeflerinin 270 ton olduğunu ifade etti. Karakaya, özellikle İmrenler, Kulalar, Sevinçler, Hoşçalar ve Yiğitler gibi kırsal mahallelerde yoğun olarak üretim yapıldığını ve bu bölgenin Antep fıstığı konusunda önemli bir yer haline geldiğini söyledi.

manisada-antep-fistigi-hasadi-2.jpg

KİLOSU 300 TL’DEN ALICI BULUYOR

Yiğitler Mahallesi'nde 20 yıldır fıstık üreticiliği yapan İsmail Akbulut, hasat sezonunun başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Akbulut, hasat sürecini şöyle anlattı: “Ağustos sonunda hasada başlıyoruz. Fıstıkları topladıktan sonra kabuğundan ayırıyor, ardından suya atarak boş taneleri ayırıyoruz. Dolu olanları ise gölgede kurutarak satışa hazırlıyoruz. Bu yıl fıstığın kilogramı 300 liradan alıcı buluyor.”

manisada-antep-fistigi-hasadi-1.jpg

YILLIK ÜRETİM 20 TON

Yiğitler Mahalle Muhtarı Hayrettin Karakaya da mahallede yılda 20 ton fıstık üretildiğini belirtti. Karakaya, “Eylül sonunda Gaziantep'ten alıcılar gelir, mahallemize kurulan pazarda fıstıklarımızı satarız. Burada üretilen paşa fıstığı, Gaziantep'teki fıstıklarla aynı kalitede. Özellikle baklava yapımında kullanılan fıstıklar, yoğun talep görüyor,” şeklinde konuştu.

manisada-antep-fistigi-hasadi-3.jpg

BÖLGE HALKI İÇİN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI

Manisa'nın Demirci ilçesinde üretilen Antep fıstığı, hem bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor hem de kuruyemişçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Bu yılki hasat, yerel ekonomiyi canlandırırken, bölgenin Antep fıstığı üretimindeki rolünü pekiştiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN