Hem üretici hem tüketici dertleniyor o şehrin başından musibetler eksik olmuyor. Toprak delik deşik ediliyor yağışlar desen uğramadan geçiyor. Tarım sezonuna zorlu bir başlangıç yaptı kuraklık ve aşırı sıcaklıklar derinden sarstı.
Kış aylarında havaların beklenenden çok daha sıcak geçmesi ve yağışların görülmemesi hasat sezonunda farklı zorlukları da beraberinde getirdi. Özellikle kuraklık ve aşırı sıcaklar etkisini gösterirken havanın etkisi verimi de düşürdükçe düşürüyor. Tek damla kar görmeyen o şehirde çiftçinin umudu da giderek daralıyor.
TEK DAMLA DÜŞMEDİ
Kış aylarında Konya kent merkezine tek bir kar tanesi düşmezken bazı ilçelerde görülen kar yağışları toprağı örtecek kadar bile olmadı. Bahar mevsiminde gelen yağmur çiftçiyi umutlandırsa bile peş peşe yaşanan afetler tüm umudu yarıda kesti.
Kurak geçen kış mevsiminin ardından gözünü bahar aylarına çeviren Konyalı çiftçiler 2 ay boyunca afetlerle boğuştu. Tarla fareleri toprakları delik deşik ederken sele dönüşen sağanak tarım arazilerini de adeta göle döndürdü. Aralıklı olarak düşen dolu tarlalardaki ürünleri haşat ederken birçok ilçedeki tarlalar yeniden sürülüp baştan ekildi.
HASAT SEZONU ERKEN BAŞLADI
Mevsim normalinin üzerinde giden sıcaklıklar nedeniyle hasat süreci de 10-15 gün erkene çekiliyor. Biter döverler tanrılara girerken üreticide beklenen verimi alamadı. Hububatta istenilen verime ulaşamayan çiftçilerin hayali yarıda kalırken üreticilerde kara kara düşünmeye başladı.
EN YÜKSEK VERİMİ O İLÇE ALDI
Konya ve ülke tarımını yakından inceleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, farklı il ve ilçelerde yapılan hasat işlemlerine katıldı. Konya'da en yüksek verimin Altınekin ilçesinde olduğunu belirten Soylu, üreticilerin sorunlarını çözebilmek amacıyla saha çalışmalarının yapıldığını söyledi.