O ilimiz resmen Türkiye'nin üretim üssü haline geldi! Kilo başına tam 10 euro geliri var! Üstelik 40'tan fazla ülkeye ihraç ediyorlar...
Türkiye’nin üretim ve yatırım merkezi konumuna gelen Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi, Bayer’in tarım ve tohum alanındaki yatırımlarıyla dikkat çekiyor. 70 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Bayer Türk, tarım ürünleri üretim kapasitesini genişleterek Türkiye’den 40’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
BAYER’DEN TÜRKİYE’DE TARIM VE TOHUM ÜRETİMİNE DEV YATIRIM
Bayer Türk CEO’su Serçin Giray ve Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü Onur Çamili, Mustafakemalpaşa’daki tesisleri yerinde görmek üzere davet ettikleri misafirlere, Bayer’in Türkiye’deki tarım vizyonunu ve yatırımlarını anlattı. Bayer’in Türkiye’de üretim, istihdam ve yerelleşme yatırımlarına vurgu yapan Giray, ülkenin kendine yeterlilik hedeflerini desteklediklerini belirtti.
Ekonomim'de yer alan Vahap Munyar'ın yazısında Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü Onur Çamili, tohum ve bitki koruma alanında yüksek performanslı çeşitler ürettiklerini vurgulayarak, dijital tarım uygulamaları ile çiftçilere eğitimler verdiklerini açıkladı. Çamili, bitki koruma ürünlerinin doğru zamanda ve doğru şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekerek, her yıl 25 bin çiftçiye eğitim verdiklerini söyledi. Bayer’in Türkiye’deki bitki koruma ürünlerinin yerlilik oranı ise 2023 yılı itibariyle %86’ya ulaştı.
MUSTAFAKEMALPAŞA’DAKİ MKP TESİSİNDE DEV İHRACAT HEDEFLERİ
Mustafakemalpaşa’daki MKP tesislerinin 1998 yılında Cargill tarafından kurulduğunu, 2018’den itibaren ise Bayer çatısı altına girdiğini belirten Çamili, tesiste Dekalb markasıyla mısır tohumu ürettiklerini ifade etti. Avrupa’daki en büyük 6 tohum üretim merkezinden biri olan MKP tesisleri, yıllık 1.2 milyon torba tohum üretim kapasitesine sahip. Üretilen mısır tohumları 40’tan fazla ülkeye ihraç ediliyor ve kilogram başına ortalama 10 euro gelir sağlanıyor.
MKP tesislerinin, 2014-2024 döneminde 35 milyon Euro’luk yatırıma sahne olduğunu belirten Bayer yetkilileri, 2028’e kadar 20 milyon Euro daha yatırım yapılmasının planlandığını kaydetti. Bu yatırımla, tohum üretim kapasitesinin %50 artırılması ve Avrupa ile Orta Asya pazarlarına daha fazla tohum sağlanması hedefleniyor.
BAYER’İN TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKILARI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ADIMLARI
2023 yılı itibarıyla 512 milyon Euro’luk ciroya ulaşan Bayer Türk, son 5 yılda yerel alımlarla Türkiye ekonomisine 6.9 milyar TL katkı sağladı. Bayer Türk CEO’su Serçin Giray, Türkiye’de güçlü bir yerel üretim altyapısı oluşturduklarını ve Bayer’in ilaç portföyündeki ürünlerin %76’sının Türkiye’de üretildiğini ifade etti.Bayer’in Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu olarak yürüttüğü çalışmalar, şirketin girişimcilik ekosistemine sağladığı 6.5 milyon TL’lik destek ile sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı hedefliyor. Ayrıca, bilim okuryazarlığını destekleyen sosyal sorumluluk projeleriyle, Türkiye’de 65 binden fazla çocuğa ulaşarak eğitim faaliyetlerinde bulunduklarını açıkladı. Pandemi döneminde ve 2023 deprem felaketinde ise 6 milyon Euro değerinde nakit ve ürün bağışı gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Bayer Tarım Ürünleri Ülke Müdürü Onur Çamili, Türkiye’de yürüttükleri “Smart Corn” (Akıllı Mısır) projesi ile ilgili olarak, Türkiye pazarına 2026 yılı itibarıyla yeni ayçiçeği tohumları sunmayı planladıklarını belirtti. Akıllı mısır projesi sayesinde bitki boyunun 1-1.20 metreye kadar düşebileceğini, daha az su ve gübreye ihtiyaç duyulduğunu ve verimin %20’ye kadar artabileceğini ifade etti.