Deprem ülkesi olarak adlandırılan Türkiye’nin etrafı fay hatlarıyla çevrili iken bilim insanları yeni bir uyarı yaptı. O elimizi işaret eden bilim insanları faydalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Öte yandan TMMOB tarafından da binlerce kişinin ölümle burun buruna olduğuna ilişkin uyarılar geldi.
Geçtiğimiz yıl 6 şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra halihazırda deprem korkusuyla yaşayan birçok kişinin korkusu daha da arttı. 6 Şubat depremlerinden 11 ilimiz ciddi derecede hasar görürken bilim insanları olası depremlere karşı uyarılarını duyurabilmek adına daha fazla çalışma yapmaya başladı. Bu kapsamda şimdi ise o ilimiz üstüne basa basa uzmanlar tarafından uyarıldı.
TUNCELİ İÇİN UYARILAR GELMİŞTİ
Olası depremlere karşı uyarılarda bulunan bilim insanları son zamanlarda özellikle de Tunceli için dikkat çağrısında bulunmuştu. Uzmanlar “Doğu Anadolu Fayı”nı barış işaret ederek o bölgeye dikkat çekmeye çalışırken eski depremleri hatırlatarak durumun ciddiyetini aktarmaya çalışıyor.
Bu kapsamda ciddi uyarılarda bulunan TMMOB Tunceli İKK sekreteri Uğur Beycan, BirGün'e konuştu. Yaptığı açıklamalarda Tunceli’nin Kuzey Anadolu fay hattı (KAF) ile Doğu Anadolu Fay hatı (DAF) arasında kaldığını ve Ovacık, Pülümür fayları ile çevrili olduğunu belirtti.
“KATİL FAYLARLA ÇEVRİLİ”
Uzman isim, Tunceli’nin ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu ifade ederek, "Bu iki fay hattı Tunceli ve çevre iller için ciddi anlamda tehlike arz ediyor. 7.2 üzeri bir deprem üretebilme potansiyeline sahip. Tunceli tabiri caizse katil faylarla çevrili. Henüz merkezi iktidar boyutunda kayda değer bir çalışma yok. Bugün merkezi iktidarla yerel yönetimlerin ortak çalışıp kent uzlaşısı altında kentlerimizi depreme hazırlamak gerekiyor" dedi.
Beycan, Yedisu fayının 1784 yılında kırıldığına dikkati çekerek, "Bunlar 250 yılda bir tekrar eden kırılımlar ve bugün teknik ve bilimsel olarak ömrünü tamamlamış durumda" diye konuştu.
“MÜHENDİSLİK HİZMEYİ GÖRMEMİŞ YERLER İMAR AFFI KAPSAMINA ALINDI”
Beycan, açıklamasının devamında şunları söyledi:
"Kent merkezinde 3.600 bina bulunuyor bu binalardan 36'ısının yıkılacağını düşünüyoruz. Her bir yapıda 10 daire var olarak hesaplayın. 360 daire eder. 4 kişilik aileden 1440 kişi yapar şehir merkezi nüfusunu 36 bin olarak düşündüğümüzde bu büyük bir rakam. Bunun daha da fazlası olabilir. Maraş merkezli depremlerde bilimsel öngörüden çok daha fazla yer yerle bir oldu. 310 binadan 38 bin 500 ü yıkıldı. Bu oran yüzde 10 oldu. Bizim burada öngörümüz de yüzde 1-5 arasındaydı. Bunun nedeni de imara açılmaması gereken alanlar seçim yatırımı için imara açıldı. Mühendislik hizmeti görmemiş yapılar imar affı kapsamına alındı."