O çiçeğe dokunan yandı! Cezası 100 bin TL birden arttı! Ödemek için ev araba sattırır

O ilimizde yetişen endemik bitki korunma altına aldı. Güzellikleriyle büyüleyen o çiçeklere dokunan yandı! Koparmaya kalkan cezasını ödemek için ev, araba satmak zorunda kalabilir. Cezası 100 bin TL birden arttı...

Nesli tükenme tehlikesi altında olan birçok endemik bitkinin koparma cezası dudak uçuklatıyor. Bilmeden koparan bile yanıyor! Mersin’in sahillerinde açan o güzel çiçeklerin koparma cezası 100 bin TL arttı.

Mersin’in sahillerinde, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kum zambakları çiçek açmaya başladı. Ağustos ayının gelmesiyle birlikte sahilleri süsleyen bu endemik bitkiler, doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.

CARETTA CARETTALAR VE KUM ZAMBAKLARI AYNI SAHİLİ PAYLAŞIYOR

Cezası 387 bin TL: İlk kum zambakları çiçek açtı

Akdeniz’e 321 kilometre kıyısı olan Mersin, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının üreme alanı olmasının yanı sıra, kum zambaklarının doğal olarak yetiştiği nadir bölgelerden biri. Özellikle merkez Akdeniz ilçesindeki Kazanlı sahili ile Erdemli ilçesindeki Alata Enstitüsü sahili, deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı ve kum zambaklarının çiçek açtığı önemli alanlar arasında yer alıyor. Ağustos ayında ilk çiçeklerini veren kum zambakları, Eylül ayında sahillerin birçok noktasını adeta bir tabloya dönüştürüyor.

Kazanlı sahilinde gönüllü olarak çalışan çevre dostları, deniz kaplumbağalarının yuvadan çıkışını yakından takip ediyor. Özellikle suni ışıkların etkisiyle ters yöne gitme tehlikesi yaşayan yavru kaplumbağalar, gönüllülerin yardımıyla güvenli bir şekilde denize ulaştırılıyor. Akdeniz 3. Göz Eğitim ve Gençlik Derneği’nde görev alan Yusuf Temiz, Kazanlı sahilinin hem nesli tükenmekte olan iki farklı deniz kaplumbağası türüne hem de endemik bir bitki olan kum zambağına ev sahipliği yaptığını belirtti.

KUM ZAMBAKLARINI KORUMA ÇALIŞMALARI

Yusuf Temiz, Kazanlı sahilinde yaklaşık 2 bine yakın kaplumbağa yuvası bulunduğunu belirterek “Çevre bilinci adına her türlü aktiviteyi yapıyoruz, yerelden katılan gönüllülerimizle ve Avrupa’dan gelen gönüllülerimizle sahil temizlikleri, sunumlar ve ağaç dikimleri gerçekleştiriyoruz. Gelen kaplumbağaların yuvalarını koruyoruz, Gece yürüyüşleri oluyor. Suni ışıklardan dolayı ters yöne giden yavru kaplumbağaları denize ulaştırıyoruz” dedi.

Cezası 387 bin TL: İlk kum zambakları çiçek açtı

KUM ZAMBAKLARINA ZARAR VERMENİN CEZASI 100 BİN TL ARTTI

Kum zambaklarına zarar vermenin geçen yıl 244 bin 315 TL olan cezasının bu sene 387 bin 141 TL olduğunu vurgulayan Yusuf Temiz, ”387 bin lira cezası var. Kum zambaklarını korumak için belirli yerlere uyarı levhaları koyuyoruz, araçların girmemesi ve onlara zarar vermemesi için insanları da bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda Kazanlı sahili halka açık olduğu için kum zambaklarını korumak biraz zor oluyor. Bilinçlendirme için uyarılar yapıyoruz, sunumlar ve broşürler dağıtıyoruz” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN