Bodrum'da 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde nüfus 1 milyonu aştı, su tüketimi 4 kat arttı. Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 49,5'ten 45,7'ye düştü. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, altyapı iyileştirilmesi ve su tahsislerinin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "'Sudan ucuz' terimi Bodrum'da tarihe karışacak gibi görünüyor. Su, 1 metreküp doğal gazdan 10 kat daha pahalı." dedi.
Dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Bodrum, 15-23 Haziran tarihleri arasındaki Kurban Bayramı tatilinde yoğun turist akınına uğradı. Bu dönemde otel, motel ve apartlardaki doluluk oranı yüzde 90'ı geçerken, kente 250 bin araç giriş yaptı. Normalde 200 bin olan Bodrum'un nüfusu, tatil süresince 1 milyonu aştı. Bu yoğunluk, bölgedeki su kaynaklarının hızla tükenmesine neden oldu.
1 AYLIK SU 9 GÜNDE BİTTİ
Bayram tatili sonrası Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 49,5'ten yüzde 45,7'ye geriledi. Mumcular Barajı'nda ise kente ve tarımsal sulamaya su akışı sağlanmadığı için doluluk oranı yüzde 16'larda sabit kaldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, tatil boyunca Bodrum'un su tüketiminin 4 kat arttığını ve 1 aylık suyun tüketildiğini belirtti.
'İÇME SUYUNDA CİDDİ SORUNLARLA KARŞILAŞIYORUZ'
Doç. Dr. Özçelik, Bodrum'un su temininde yaşanan sorunları, "Bodrum'a Geyik ve Mumcular barajlarından su temin ediliyor. Ancak Mumcular Barajı'nda su bulunmamakta, Geyik Barajı'nda ise doluluk oranı yüzde 45 civarındadır. Bölgedeki tarımsal alanlarda sulama gerçekleştirilemiyor, çiftçiler kendi artezyen kuyularından veya lokal kuyulardan tarımsal faaliyetlerini sürdürüyorlar. İçme suyu sorunları ise devam ediyor. Bir yandan kuraklık ve su sıkıntıları yaşanırken bir taraftan da patlaklar devam ediyor. Ortaya sunulan çözüm önerilerini ekstrem çözüm önerileri olarak değerlendiriyorum. Gerek Bodrum'un içme suyu ihtiyacının tamamının denizden arıtılması, gerekse Dalaman'dan su getirilmesi veya Köyceğiz'e yakın Namnam Çayı'ndan su getirilmesi gibi projelerin maliyetleri çok yüksek ve ekstrem projelerdir. Şu anda esas sorunumuz patlakların önüne geçilmesi, kayıp kaçakların önlenmesidir." sözleriyle açıkladı.
Özçelik, yetkililerin turizm sezonunun sonuna kadar herhangi bir işlem yapılmayacağını ifade ettiğini belirterek bu sıkıntının bir süre daha devam edeceği tahmininde bulundu.
'BİR AN ÖNCE ALTYAPI İYİLEŞTİRİLMELİ'
Özçelik, Bodrum'daki su sorunlarının çözümü için öncelikli olarak altyapının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yaşanan patlaklarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Özçelik, "Bodrum'daki en büyük sorun su patlaklarının ve kayıp kaçakların önüne geçilmesi, şebekenin düzenli ve sürekli işletilmesini şu anda sağlayamıyoruz. Rezervuarlardaki sular da kısıtlı, bu kısıtlı suyu bile şehre düzenli olarak temin edemiyoruz. Bir an önce bu altyapının iyileştirilmesi gerekiyor. Ayrıca su tahsislerinde ciddi bir iyileştirme gerçekleştirilmesi gerekiyor. Devlet Su İşleri'ne, termik santrale ve su kanalizasyon idaresine büyük görevler düşüyor." ifadelerini kullandı.
''SUDAN UCUZ' TERİMİ BODRUM'DA TARİHE KARIŞACAK'
Doç. Dr. Özçelik, suyun pahalılaştığını belirterek, "'Sudan ucuz' terimi Bodrum'da tarihe karışacak gibi görünüyor. Su fiyatları önceden doğal gaza ve elektriğe göre oldukça ucuzdu. Baktığımızda doğal gazın metreküpü 7 lirayken Muğla genelinde ekstrem kullanımlarda suyun metreküpü 70 liraya kadar çıkıyor. Bu ise 1 metreküp doğal gazdan 10 kat pahalı bir su anlamına geliyor. Katlanılamaz bir sonuca doğru gidiyoruz. Bazı vatandaşlarımız içme ve kullanma sularını damacanalar veya tankerle karşılama yoluna gidiyor. Tankerle gelen suyun metreküpü 250 liraya, damacanayla su temin etmemiz durumunda ise metreküpü 4-5 bin liraya çıkıyor." diye konuştu.