Ne var ne yok yiyorlar, tam bir istila sürüsü! Dünyanın dört bir yanından kötü haberler geliyor, sıradaki durak Türkiye

Ne var ne yok yiyorlar, tam bir istila sürüsü! Dünyanın dört bir yanından kötü haberler geliyor, sıradaki durak Türkiye

Küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan iklim krizi ve insanoğlunun kaynakları tüketmesi sonucu doğanın dengesinin bozulması, birçok çevre felaketinin yaşanmasına neden oluyor. Yaz mevsiminde dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan istila, endişeye neden olurken sıradaki durağın Türkiye olmasından korkuluyor. İşte detaylar...

Havaların ısınmasıyla beraber çekirgeler, Türkiye'de belirli bölgelerde istilaya geçerek tarım arazilerine zarar vermeye başlamıştı. Benzer manzaralar Kanada'dan da geldi.

Kuraklıktan etkilenen sıcağı seven çekirgeler, Alberta'da gelişiyor ve eyaletin orta ve güney kesimlerindeki mahsulleri yutmakla tehdit ediyor. Zararlı çekirge türleri bu yılın başlarında ortaya çıkmaya ve sayıları çoğalmaya başladı.

cekirge-istilasi-nerelerde-olur.jpg

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE NE VAR NE YOK YEDİLER

Edmonton'un 160 kilometre güneydoğusundaki Heisler yakınlarında ailesinin tahıl çiftliğini işleten Robert Badry, yarım dönümlük buğday mahsulünün birkaç gün içinde yok olduğunu söyledi.

Çekirgeler uzun zamandır tarım üreticileri için bir tehdit oldu. Orta derecede bir istila bile metrekare başına 10 çekirge demek oluyor bu da mevcut bitki örtüsünün yüzde 60'ını tüketebilecekleri anlamına geliyor.

ORTA DERECELİ BİR İSTİLA YOK ETMEYE YETERLİ

Uzmanlar, istilaların gelecekteki salgın riskini artırdığı konusunda uyarıyor ve haşerelerin daha iyi izlenmesi gerektiğini hatırlatıyor. Son yağmurlar çekirgeleri yavaşlatmış olabilir ancak bu yalnızca geçici olarak, çünkü nüfus yıllardır patlıyor.

Kurak havalar geri döndüğünde çekirgelerin tekrar harekete geçmesini bekliyor. Ekinleri zaten nem eksikliğinden muzdarip, bu da onları düşük verim ve haşerelere karşı duyarlı hale getiriyor.

cekirge-istilasi.jpg

SALGIN RİSKİNİ ÇOĞALTIYORLAR

Tarım ve Tarım-Gıda Kanada'da araştırma bilimcisi ve Prairie Pest İzleme Ağı'nın eş başkanı Meghan Vankosky, 2023'ün çekirgeler için yirmi yılı aşkın süredir gördüğü en kötü yıl olduğunu söyledi.

Vankosky, bu yıl Alberta'daki orman yangınları ve rekor yağmurlardan sonra üreticiler için endişeli bir dönem olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN