Ne kavuna benziyor ne muza! Yozgat’ın tescillisi… Ona ‘Yer Muzu’ deniyor, Temmuz’da başlayan hasadı Ağustos’a da sarkıyor

Ne kavuna benziyor ne muza! Yozgat’ın tescillisi… Ona ‘Yer Muzu’ deniyor, Temmuz’da başlayan hasadı Ağustos’a da sarkıyor

Görüntüsüyle kavunu andırıyor tadına bakan muz diyor. Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde halk arasında yer müze olarak adlandırılan coğrafi işaretli lezzetin hasat süreci hızla devam ediyor. Ne kavunu andırıyor ne de muza benziyor, Temmuz ayında başlayan hasat süreci Ağustos ayına da sarkıyor.

Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde yetişen coğrafi işaret tescilli lezzet bağrıbütün kavunun da hasat süreci devam ediyor. İlçede Temmuz ayı ile başlayan hasat Ağustos ayının son haftasına kadar devam ediyor. Parladı kavun hasadı gerçekleştiren çiftçi Kadir Çevik, gazetecilere yaptığı açıklamada 5 dekar alanda ekimi yaptığını belirterek sipariş üzerine satış gerçekleştirdiğini vurguladı.

YOZGAT'IN YERLİ LEZZETİ

Mart, nisan ayı gibi toprakla buluşan Yozgat muzu Ağustos ayında da hasat ediliyor. Bu lezzete Bağrıbütün adı verildiğini söyleyen çiftçi Çevik, "Bağrıbütün, Aydıncık adına coğrafi işaret belgeli bir ürünümüzdür. Sipariş üzerine Ankara, İstanbul, İzmir'e gönderiyorum. Yer muzu da denilen bir ürün, kavun ama tadı muza benziyor." sözlerini dile getirdi.

Bağrıbütün kavununda hasat zamanı başladı | Türkiye Gazetesi

Ekimi yapılan kavunun çoğunlukla yöre halkının kendi tüketimine göre ekildiğini söyleyen Adem Yılmaz, ticaretini yapmak için ekim yapanlar olduğunu da söyledi. Kendisinin eş, dost, akrabalar için 2 dekar alanda ekim yaptığımı söyleyen Yılmaz, fazla olması durumunda satış yaptığını da söyledi. Şekil olarak kavuna benzeyen bu lezzetin aromasının muza benzetildiğine dikkat çeken Yılmaz, bu nedenle yer muzu isminin verildiğini ve çoğunlukla bilenlerin bu lezzeti tercih ettiğini söyledi.

Yozgat'ın 'bağrıbütün kavunu' coğrafi işaret tescil belgesi aldı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN