Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, seçim vizyonunu açıkladı

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, seçim vizyonunu açıkladı

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, seçimlere kısa bir zaman kala reform planlarını açıkladı. Seçilmesi halinde göç, yolsuzluk, enerji güvenliği konularında vatandaşlarını refaha kavuşturacak vizyoner bakış açısını ve uygulamalarını paylaştı.

Moldova halkı, cumhurbaşkanını seçmek ve Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik konusunda oy vermek üzere 20 Ekim’de sandık başına gidecek. Cumhurbaşkanı adayları arasında yer alan Andrei Nastase, göç, yolsuzluk, enerji güvenliği konularında vatandaşlarını refaha kavuşturacak vizyoner yaklaşımlarını açıkladı.

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, “Vizyonum, yolsuzlukla mücadele etmek, gençlerimizi güçlendirmek, iş yaratmak. Ayrıca, daha adil ve müreffeh bir toplum inşa etmek için somut adımlar atacağız. Çünkü, yoksulluk ve kötü yönetim döngüsünü artık kırmamız gerekiyor. Bu, liderlerimizi sorumlu tutmak ve insanlarımıza yatırım yapmakla başlıyor. Moldova'nın geleceği vatandaşlarımızın, özellikle de gençlerimizin elinde. Birlikte, güçlü, birleşik ve gelecek nesiller için umut dolu bir Moldova inşa edebiliriz” dedi.

“AB entragrasyonu için gerçek reformlar uygulamak gerekiyor”

Referanduma dair konuşan Andrei Nastase, “Moldova'nın AB’ye entegrasyonunda izlenen yolda, birincil olarak ülkemizin güçlü ve kendi kendine yeten bir ülkeye dönüşmesine odaklanmak şart. Elbette bu bakış açısı, öncelikle iç meseleleri ele almak anlamına geliyor. Yolsuzluğu temizlemek, gerçek reformlar uygulamak ve yalnız elitlerin değil, tüm vatandaşlara fayda sağlayan iyi bir yönetişim planı oluşturmak gerekiyor. Gerçek değişim için Moldova’nın zorluklarının temel nedenlerini ele alan şeffaf ve hesap verilebilir bir süreç geliştirmek şart. Gelecek için tutarlı bir ulusal vizyon oluşturmak için Moldova halkını bu hedefin arkasında birleştirmek kritik bir önem arz ediyor. Diyalog yoluyla iç bölünmeleri aşarak ve farklı perspektifleri aynı zeminde buluşturarak, ülkemizi Avrupa topluluğuna olumlu katkılarda bulunan değerli bir ortak haline getirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Moldova, kritik bir virajda”

Yolsuzlukla mücadele meselesi hakkında derinlemesine bir değerlendirmede bulunan Andrei Nastase, “Moldova, kritik bir kavşakta. Uzun zamandır iktidar partilerimizden aynı kalıpları görüyoruz: Reform ve yolsuzlukla mücadele vaatleri. Ancak bu hususlarda eyleme geçilme oranı çok az. Nihayetinde ise Moldova yolsuzluk, kötü yönetim ve artan yoksulluktan muzdarip olmaya devam ediyor. Benim vizyonum bu döngülerden kopmak ve vatandaşlarımızı, özellikle de gençlerimizi güçlendiren ve Moldova'yı geride bırakan temel sorunları ele alan pratik, somut çözümler uygulamak” açıklamasında bulunurken sözlerine şunları ekledi:

“Mevcut hükümet ve iktidar partisi, yolsuzlukla mücadele hakkında çok konuştu. Gerçek şu ki, buna rağmen başarılı olmadılar. Yolsuzluk, hâlâ kurumlarımızda derin köklere sahip ve bu, Moldova'nın daha da fakirleşmesinin başlıca nedenlerinden biri. Benim yaklaşımım farklı. Çünkü şeffaflığa, hesap verebilirliğe ve hukukun üstünlüğüne inanıyorum. Yargı sistemini, bağımsız ve siyasi müdahalelerden uzak olmasını sağlamak için düzenlememiz gerektiğini düşünüyorum. Yasayı korumaya kararlı, denetlenmiş, yetenekli yargıçların görev yapacağı özel bir yolsuzlukla mücadele mahkemesi kurulmasını öneriyorum. Bu mahkeme, özellikle yüksek profilli davalara odaklanacak ve iktidardakiler dahil hiç kimsenin yasanın üstünde olmamasını sağlayacak.”

Gençleri iş dünyasına dahil edecek

Moldovalı gençlerin geleceğine ilişkin yapıcı fikir ve uygulamaların önünü açacağını belirten Andrei Nastase, birincil sorunlardan biri olan göçlere ilişkin şunları kaydetti: “Göç; fırsat eksikliği, kötü yönetim ve ülkenin doğru yolda olmadığı hissi gibi daha derin sorunların bir belirtisidir. Böylesi bir noktada gençlerin Moldova'da iyi bir gelecek görebileceği ortam yaratmamız gerekiyor. Gençleri istihdam eden veya eğitimlerine yatırım yapan şirketler için vergi teşvikleri ve bürokratik engellerin azaltılmasını savunuyorum. İş yapmayı kolaylaştırarak ve büyüme fırsatları sağlayarak, yeteneklerimizi koruyan daha canlı bir ekonomi yaratabiliriz. Örneğin Gençlik Girişim Fonu, genç girişimcilerin iş kurmaları ve büyütmeleri için ihtiyaç duydukları kaynakları sağlayacak.”

“Yoksulluğu azaltmak için önce vatandaşlarımıza gerekli araçları sunmalıyız”

Eğitim ve ekonomik kalkınmanın yakından bağlantılı olduğunu aktaran Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, oluşturduğu fona dair, “Yoksulluğu azaltmak için, öncelikle vatandaşlarımıza başarılı olmaları adına ihtiyaç duydukları araçları sunmalıyız. Eğitimi desteklemek için ulusal bir burs programı oluşturmamız ve genç Moldovalılara günümüz iş dünyası için gerekli becerileri kazandırmak için mesleki eğitimleri yaygınlaştırmamız lazım. Genç girişimciler için tohum fonu sağlayacak ve mentorluk kaynağı oluşturacak Gençlik Girişim Fonu da yalnızca iş alanı yaratmakla kalmayacak. Aynı zamanda yenilikçiliği teşvik edecek ve yetenekli gençlerimizi göç nedeniyle kaybetmek yerine Moldova'da tutacak” dedi.

Ekonomik zorluklarla başa çıkmanın çok yönlü bir yaklaşım gerektirdiğinin altını çizen Andrei Nastase, “Artan yaşam maliyetiyle başa çıkmak demek; enflasyonu kontrol eden, para birimini istikrara kavuşturan, temel mal ve hizmetlerin tüm Moldovalılar için uygun fiyatlı olmasını sağlayan politikalar uygulamak anlamına geliyor. Bu konuda düşük faizli krediler ve kira sübvansiyonları sağlamak için yerel yönetimler ve özel geliştiricilerle ortaklık kurarak genç çiftlere ve ailelere yönelik uygun fiyatlı konut projeleri geliştirmeyi öneriyorum. Aynı zamanda, ebeveyn izni politikalarının genişletilmesi, genç ebeveynlerin iş ve aile hayatı arasında denge kurmasına yardımcı olmak için çocuk bakımı destek programları sunulması gerektiğini düşünüyorum. Bu önlemler, tüm Moldovalıların yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olacak” diye konuştu.

“Umut dolu bir Moldova inşa edebiliriz”

Moldova Cumhurbaşkanı Adayı Andrei Nastase, ekonomik kalkınmanın temel taşlarından enerji güvenliği için de, “Tek bir enerji tedarikçisine olan bağımlılığımızı azaltmamız ve enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bu, Moldova'nın büyük potansiyeli olan güneş, rüzgar ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaparak ilerlemek adına büyük bir adım. Enerji yatırımları kapsamında hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için yenilenebilir enerji altyapısı geliştirmeleri için teşvikler oluşturmayı öneriyorum. Böylece yalnızca enerji geleceğimizi güvence altına almakla kalmayacak, aynı zamanda yeni iş ve yatırım alanları yaratacağız. Moldova'nın gerçek bir değişime ihtiyacı var” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN