Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal 'sigara' kararı: Maaştan kesilen cezaya mahkeme 'Hayır' dedi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal 'sigara' kararı: Maaştan kesilen cezaya mahkeme 'Hayır' dedi

Bir AVM'de çalışan Emrah Aksın, iş saatleri içinde açık hava bölümünde sigara içtiği için AVM yönetimi tarafından 3 bin TL ceza ile cezalandırıldı. AVM yönetimi, bu alanın vatandaşlar tarafından da kullanıldığını ve çalışanların sigara içemeyeceği kuralını gerekçe göstererek cezayı işyerine yazdı. Firma da cezayı Emrah Aksın'ın maaşından keserek tahsil etti. Olay yargıya taşınırken mahkeme, işverenin keyfi olarak maaş kesintisi yapamayacağına hükmetti.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezinde mağaza çalışanı Emrah Aksın, geçen yıl ağustos ayında iş saatleri içinde açık hava bölümünde sigara içtiği gerekçesiyle işveren tarafından 3 bin TL ceza ile karşı karşıya kaldı. Alışveriş merkezi yönetimi, vatandaşların da kullandığı bu alanda çalışanların sigara içemeyeceği kuralını gerekçe göstererek, cezayı Aksın'ın maaşından kesinti yaparak tahsil etti.

KONU YARGIYA TAŞINDI: KESİNTİNİN HÜKMÜ KARARI

Yaşanan bu durum üzerine Emrah Aksın, çalıştığı firma ve alışveriş merkezi yönetimi ile görüşmeler yaptı ancak cezanın iptal edilmesi için sonuç alamadı. Bunun üzerine avukatı Cansu Akkaş aracılığıyla konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka 2'nci İş Mahkemesi'nde görülen davada 13 Haziran'da karar çıktı ve mahkeme, işverenin işçinin uğrattığı maddi zarar nedeniyle maaştan kesinti yapabilmesi için gerekli şartların oluşmadığını belirterek kesintinin iptaline hükmetti.

Emrah Aksın

Konuyla ilgili açıklama yapan Emrah Aksın, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı:

"AVM yönetimi ve işverenime durumu ilettim ancak haklı bulunmadım. Adaletin sağlanması için mahkemeye başvurdum ve sonunda haklı çıktım. Bu karar sadece beni değil, binlerce işçiyi ilgilendiriyor. Benim gibi ceza kesilen ve ödeme zorunda kalan işçiler için emsal teşkil etmesini diliyorum."

Avukat Cansu Akkaş ise mahkemenin verdiği kararın önemine vurgu yaparak şunları dile getirdi: "İşverenin işçinin maaşından ceza kesmesi için belirli yasal şartların varlığı gerekiyor. Bu şartlar sağlanmadığı sürece işveren keyfi olarak maaştan kesinti yapamaz. Birçok işçi bu haklarını bilmediği için yapılan bu tür kesintilere sessiz kalabiliyor. Mahkemenin bu kararı, milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal niteliğindedir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN