Milli iradeye kan sıçradı

Milli iradeye kan sıçradı

AYM’nin Can Atalay kararı sonrası muhalefetin çağrısıyla olağanüstü toplanan Meclis’te yüz kızartan sahne... Genel kurul kürsüsünde konuşan TİP’li Ahmet Şık’a AK Partili Alpay Özalan yumruk attı. İktidar partisinden bazı vekiller ise yere düşen Şık’a tekme ve yumruklarla saldırdı. Araya girmeye çalışanlar da aynı şiddete maruz kaldı. Milli iradenin kalbinde yaşanan utanç verici olayda bir vekil başından, bir vekil de yüzünden yaralandı.

KRİZ BOZDAĞ’IN OTURUMU YÖNETMESİYLE BAŞLADI

Gezi tutuklusu TİP milletvekili Can Atalay için AYM’nin ‘Vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde’ kararı sonrası, muhalefetin çağrısıyla TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplandı. CHP’li Gülizar Biçer Karaca yerine AK Partili Bozdağ’ın oturumu yönetmesi krize yol açtı. Vekiller Atalay’ın vekilliğinin düşürüldüğü oturumu da Bozdağ’ın yönettiğini hatırlatıp değişiklik istedi. Talep üzerine usul tartışması başladı. TİP’li Ahmet Şık’ın sert konuşmasıyla ortam gerilince oturuma ara verildi. Ara sonrası Şık yine kürsüye çıktı. ‘Sizde hiç utanma yok’ dedi. Bu sırada AK Partili Alpay Özalan, Şık’a arkadan yaklaşıp yumruk atttı. İktidar partisinden başka vekiller de saldırıyı sürdürdü.

MÜDAHALE YERİNE BAŞKANLIK DİVANDAN HEMEN AYRILDI

Sokak kavgasını aratmayan görüntülerin oluştuğu Meclis’te DEM Partili Gülistan Koçyiğit başından yaralandı, CHP’li Okan Konuralp’in de kaşı açıldı. Kürsünün etrafında yerlerdeki kan lekeleri ise görevliler tarafından temizlendi. MHP’nin katılmadığı olaylı oturumu yöneten Bozdağ’ın tansiyonu düşürmek yerine kalkıp gitmesi dikkat çekti. AK Partililerden de Milli İrade’nin temsil edildiği salondaki şiddeti savunan açıklamalar geldi. Şık’ı suçlayan Cumhurbaşkanı Danışmanı Köroğlu ise “Burası TBMM, hakaret edersen cevabını alırsın” paylaşımı yaptı. Yaşananlar karşısında ‘Gazi Meclise kan sıçrardı’ tepkisi yükseldi.

1708krt01a-tum.jpg

MİLLİ İRADEYE YUMRUK

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına ilişkin görüşmeler sırasında milletvekilleri kavga etti. AK Parti TBMM İdare Amiri Alpay Özalan, kürsüde konuşan TİP’li Ahmet Şık önce itti sonra yumrukladı. İktidar partisinden vekiller de yere düşen Şık’a saldırıda bulundu.

Milletin meclisinde utandıran görüntüler yaşandı. Bir vekil kaşından, bir vekil de yüzünden yaralandı. Kürsünün etrafında oluşan kan lakeleri yaşanan şiddetin boyutunu gösterirken görevliler temizlemek için yoğun çaba harcadı. Kanlı oturum, tarihe geçerken Genel Kurul görüşmelerine defalarca ara verildi.

mecliskvg.jpg

Anayasa Mahkemesi (AYM) 1 Ağustos’ta, Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili kararın ‘yok hükmünde’ olduğunu açıkladı. Ardından 9 Ağustos’ta muhalefet partileri, Meclis’in AYM’nin kararıyla ilgili toplanması için TBMM Başkanlığı’na dilekçe sundu. Bunun üzerine Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. Genel Kurul dün Meclis Başkan Vekili Bekir Bozdağ’ın başkanlığında toplandı. Oturuma MHP katılmadı. Bozdağ, yapılan elektronik yoklamada, toplantı yeter sayısının bulunduğunu bildirdi.

USUL TARTIŞMASIYLA BAŞLADI

Ardından DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Atalay’ın milletvekilliğinin düştüğü oturumu da Bozdağ’ın yönettiğini belirterek, usul tartışması açılmasını talep etti. Usul tartışması sırasında söz alan TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık “Sözü hiç uzatmayacağım, bir tespit ile başlayacağım. Sizde hiç utanma yok, haysiyetiniz yok. O yüzden burada usulü konuşmaya gerek de yok” dedi. Şık konuşmasını sürdürürken AK Parti sıralarından gelen tepkiler üzerine ‘Kes sesini, kes sesini be’ diyerek yanıt verdi. Bu sözler Genel Kurul’da tansiyonu yükseltirken milletvekilleri birbirlerine karşılıklı ‘şerefsiz’ ifadesini kullandı. CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, kürsüye gelerek Şık’ı sakinleştirmeye çalıştı. AK Parti sıralarından Ahmet Şık’a yönelik tepkiler gelmeye devam etti.

KOÇYİĞİT’İN KAŞI YARILDI

Bu sırada AK Parti TBMM İdare Amiri, eski futbolcu Alpay Özalan, Şık’a saldırırken salon karıştı. Özalan itince Ahmet Şık yere düştü. Ayağa kalkan Şık ile Özalan, yumruklaştı. İktidar partisinden vekiller de Şık’a saldırıda bulundu. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Alpay Özalan’ın DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşını yardığını söyledi. Salonun zemininde kan izleri görüldü. Oturuma bir kez daha ara verildi.

3 MİLLETVEKİLİ YARALANDI

15 dakikalık aranın ardından Genel Kurul yeniden toplandı. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, milletvekillerine temiz bir dil kullanmaları yönünde çağrıda bulunarak TİP İstanbul milletvekili Ahmet Şık’ı yeniden kürsüye davet etti. Şık, eleştirilerini sürdürerek “Sizin suçlarınıza ortak olmayan herkese terörist dediğiniz için Atalay’a ‘terörist’ demeniz şaşırtıcı değil. Bu ülkenin en büyük terör örgütü buradaki sıralarda oturanlardır. Utanmaz dediğim için kızdınız ya anlatayım size neden? Birazcık ahlak sahibi olsanız bu adam Meclis’i yönetemez. Şu memlekete Can Atalay kadar hayrınız dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız” diye konuştu. Ahmet Şık’ın konuşması sürerken AK Parti’li milletvekilleri sıralara vurdu ve tepki gösterdi. Milletvekilleri arasında yeniden yumruklu arbede çıktı. Tansiyon uzun süre düşmezken Bekir Bozdağ oturuma 45 dakika daha ara verdi. Kavgada, DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, CHP Ankara milletvekili Okan Konuralp ve TİP İstanbul milletvekili Ahmet Şık hafif yaralandı.

mecliskan.jpg

ÖZGÜR ÖZEL’DEN TEPKİ: REZALET, UTANÇ İÇİNDEYİM

Ayağı alçıda olağanüstü oturuma katılan CHP lideri Özgür Özel, kavganın ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü. Yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu belirten Özel “Eskiden biz çocuklarımızı merak ediyorduk. Şimdi çocuklar bizi merak ediyor” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Kurul’daki kavganın ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile telefonda görüştü. Özel, yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak Kurtulmuş’tan inisiyatif almasını ve siyasi parti temsilcileriyle yapılacak toplantıya bizzat kendisinin başkanlık etmesini istedi. Özel “Bu şiddeti normalleştiremeyiz. Olayların bu noktaya gelmesi konusunda sizin mutlaka inisiyatif almanız gerekiyor” dedi. Meclis idare amirinin yaptığı saldırının izah edilemez olduğunu ifade eden Özel “Yaşananlar rezalet. Sözlerin havada uçuşacağı yerde, yumruklar tekmeler uçuşuyor. Yerlerde kan var. Kadınlara vuruyorlar. Gözümüzün önünde oldu. İnanılmaz derecede utanç içindeyim, bu duruma şahit olduğum için. Eskiden biz çocuklarımızı merak ediyorduk. Şimdi çocuklar bizi merak ediyor bir şey var mı diye. Meclis bu hale geliyorsa, iktidar partisinin öz eleştiri yapması lazım. Saldırganlık kimden gelirse gelsin kabul edilemez ama tüm yetki elinde olan bir partinin saldırganlaşması tamamen tükenmişliğin itirafıdır” ifadelerini kullandı. Özgür Özel, olaylarda yaralanan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’i Meclis’teki makamında ziyaret etti. Özel, CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’a da geçmiş olsun dileklerini iletti.

KARAMOLLAOĞLU: DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNE KARA BİR LEKE

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Can Atalay hakkında verilen AYM kararı için olağanüstü toplanan Genel Kurul’da muhalefet milletvekillerine yönelik saldırıyı kınadı. Karamollaoğlu, X’ten yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Aziz milletimizin sorunlarına çözüm beklediği TBMM’de dökülen kan, milli iradeye gölge düşürmüş ve ülkemizin demokrasi kültürüne kara bir leke olarak geçmiştir. Sundukları fikir ve önerilerle millete örnek olması gerekenlerin meclis çatısı altında şiddete tevessül etmesinin izahı yoktur. TBMM’yi hukukun, demokrasi kültürünün ve sağduyunun olmadığı bir yere dönüştürmek, ne yazık ki günümüz Türkiye’sinin bir özetidir. Bu anlayışı kınıyorum.”

BABACAN: ŞİDDETTEN SORUMLU MİLLETVEKİLİNE GEREKEN CEVABI VERİN

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, TBMM’de muhalefet vekillerine yönelik saldırıyı kınadı. Babacan, X’ten yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: ‘’Anayasayı tanımadınız, millet iradesini yok saydınız, her gün ekranlardan öfke saçtınız. Sonuç ortada. Bugün Gazi Meclisimizde kan aktı. Meclis kürsüsünde saldırıya uğrayan ve yaralanan vekillere geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, saldırıyı kınıyorum. AK Parti grubunun şiddetten sorumlu vekiline AK Parti içinden de gereken cevabın verileceğini temenni ediyorum. Bu memleketi bu hale getirmeye kimsenin hakkı yok.” CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de “Hayvan haklarını koruma yasası görüşülürken ‘Meclis’i kana bulamayın’ demiştim. Maalesef bu, bugün gerçekleşti. Meclis, milletvekillerinin kanına bulanmış duruma geldi. Kürsü dokunulmazlığının olduğu yerde gerçekleşen arbedenin hiçbir haklı gerekçesi olamaz. İç tüzük gereğince Meclis’i idare etmesi gereken Meclis Başkanı ve Meclis Başkan vekilleri ve divandır. Dolayısıyla hiç kimsenin ne sebep olursa olsun bir başkasına şiddet uygulaması, hele bir kadına yumruk atması, kaşını patlatması, kürsüde konuşma yapan kişiye arkadan saldırı yaparak boş bulunduğu zaman yumruk atması kabul edilemez” dedi.

BAKAN YARDIMCISI: İLK KONUŞMACI NİYE AHMET ŞIK SEÇİLDİ?

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, TBMM’de muhalefet vekillerine yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Görüntülerin tasvip edilemez olduğunu belirten Turan, ilk konuşmacı olarak Ahmet Şık’ın seçilmesini eleştirdi. Turan, şunları kaydetti: “Görüntüler tabii ki tasvip edilemez ancak gözden kaçmasın, 8,5 yılı grup başkanvekilliği, 13 yıl milletvekilliği yapmış biri olarak ifade ediyorum ki, olağanüstü davetle açılan TBMM’de ilk konuşmacı olarak Ahmet Şık’ı gösteren irade, konunun çözülmemesini istiyordur, net. Meclis konuşma ve eleştirme yeridir, küfür ve hakaret yeri değil. Vekile küfür seçmenine/millete küfürdür.” CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “AKP’liler, halkın iradesini şiddetle, zorbalıkla gasp etmeye çalışıyor. Meclis Genel Kurulu’na kan bulaştı. Hukuksuzluğunuza müsaade etmeyeceğiz. Halkın iradesini, şiddetle baskı altına alamayacaksınız” ifadelerini kullandı.

KAŞI AÇILAN KOÇYİĞİT: ÖNCEDEN PLANLANMIŞ BİR SALDIRI MÜNFERİT DEĞİL

TBMM’de yaşanan olaylarla ilgili DEM Parti tarafından sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hukuk tanımayan, AYM kararlarını uygulamayan ve Meclis’i şiddet arenasına çeviren AKP’li vekiller yine vandallıkta sınır tanımıyor. Sayısal üstünlüğüne güvenerek muhalif milletvekillerine saldıran ve Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşını yaran bu saldırganlığı en sert biçimde kınıyoruz. Hiçbir saldırı bizi halk için siyaset yapmaktan ve hakikatleri savunmaktan alıkoymayacak.” Arbedede kaşı açılan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise “Ahmet vekil kürsüde yalnızdı. Onlar hızlı bir şekilde organize olup saldırdılar. Çok önceden kurgulanmış bir saldırıydı. Bu münferit bir olay değil. Planlanmış, kurgulanmış ‘biz bunlara saldıralım, linç edelim’ üzerine bir saikle gelmişlerdi. Grup Başkanları bu saldırıyı engelleyebilirdi. Bunu bir yöntem olarak AKP uzun süredir muhalefete karşı kullanıyor” diye konuştu.

ALPAY ÖZALAN’IN SABIKASI KABARIK

TİP Milletvekili Ahmet Şık’a saldıran AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Meclis’te yaptığı kavgalarla biliniyor. Özalan, ilk kavgasını 2018 yılında yaptı. T24’ün haberine göre; o zaman HDP milletvekili olan Ahmet Şık, kürsüde valilerin yetkisini artıran maddeye karşı gerekçesini anlatıyordu. İktidar grubundan tepkiler yükseldi. Çok sayıda milletvekili Şık’ın üzerine doğru yürüdü. Oturuma ara verilirken, İstanbul milletvekili Erkan Baş ile Hatay milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu da kürsüye doğru koşarak Şık’ı korumaya çalıştı. Şık’a ulaşmak için öne fırlayan Alpay Özalan’ı arkadaşları tutmaya çalıştı. Özalan, Şık’a parmak sallayarak “Gözüm üstünde” diye bağırdı. 2020 yılında Genel Kurul’da ‘hak ihlalleri’ konusundaki meclis araştırma önergesi görüşülürken kavga çıktı. CHP’li Engin Özkoç’un konuşması sırasında Özalan, “Hadi lan, Sen Cumhurbaşkanımıza, Genel Başkanımıza laf ediyorsun, ayıp be, terbiyesiz” dedi. Milletvekilleri yumruklarını sıkarken itişmeler yaşandı, birleşime ara verildi ve kavga büyümeden önlendi. Eski milli futbolcu, 2021’de milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu yaka paşa dışarı çıkarmaya çalıştı. 2022 yılı bütçesine ilişkin görüşmelerde, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile birlikte Özgür Özel’in üzerine yürüdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN