MEB'den yeni dil eğitim modeli kararı

MEB'den yeni dil eğitim modeli kararı

MEB, yabancı dil eğitiminde "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"nin kapsamını genişletiyor. Model, 81 ilde 300 okulda hayata geçirilecek ve öğrencilere haftada 14 saat İngilizce, 2 saat Almanca eğitimi sunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yabancı dil eğitiminde "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"ni Türkiye genelinde yaygınlaştırma kararı aldı. Geçtiğimiz yıl pilot olarak uygulanan bu model, yeni eğitim-öğretim döneminde 81 ilde 300 okulda uygulanmaya başlayacak.

Öğrenciler, haftalık 40 ders saatinde 14 saat İngilizce ve 2 saat Almanca eğitimi alarak çok dilli bir eğitim sürecine katılacaklar.

PİLOT UYGULAMA YAYGINLAŞTIRILIYOR

Geçen yıl 26 ildeki 32 okulda, ortaokul 5'inci sınıf seviyesindeki 2 bin 999 öğrenciyle gerçekleştirilen pilot uygulama, olumlu geri dönüşler aldı. Bakanlık, bu başarıyı dikkate alarak modeli 300 okula çıkarmaya karar verdi. Yeni dönemde modelin, pilot okulların 6'ncı sınıflarında devam ettirilmesinin yanı sıra, belirlenen yeni 5'inci sınıf öğrencileriyle de uygulanması planlanıyor.

EĞİTİM MATERYALLERİ ÜCRETSİZ

MEB yetkililerinin açıklamalarına göre, çok dilli öğretim yaklaşımları benimsenerek hazırlanan bu model, öğrencilerin dil becerilerinin yanı sıra kültürel farkındalıklarını ve iletişim becerilerini de geliştirmeyi amaçlıyor. Öğrencilerin hedef dile maruz kalma süresini artırmayı hedefleyen bu eğitim modeli, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dört temel dil becerisini kalıcı hale getirecek.

Bakanlık ayrıca, bu modele özgü öğretim materyalleri hazırladı ve öğretmenler ile öğrencilere bu materyalleri ücretsiz olarak temin edecek. Eğitime katılan öğrenciler ve velileriyle yapılan görüşmelerin ardından modelin genişletilmesine karar verildi.

KAPSAMLI VE BÜTÜNSEL EĞİTİM YAKLAŞIMI

Model, iletişimsel dil öğretimi odaklı ve çok dilli öğretim yaklaşımlarını benimseyen bütünsel bir metodoloji ile planlandı. Bu sayede, öğrencilerin sadece dil becerileri kazanması değil, aynı zamanda etkili iletişim becerileri ve kültürel farkındalık geliştirmesi de hedefleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN