Sözleşmeli öğretmenleri yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı sürpriz atama yöntemini kamuoyu ile paylaştı. İşte konuya ilişkin detaylar…
ZEYNEP ORHAN
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sözleşmeli öğretmen atamalarında yepyeni bir dönemi başlattı! Yayımlanan yönetmelikle birlikte, öğretmen adaylarının heyecanla beklediği Milli Eğitim Akademisi (MEA) hazırlık eğitimine katılacak isimler için artık sözlü mülakatlar tarihe karıştı. Yerine, tamamen MEB-AGS puanı üstünlüğüne dayalı, şeffaf bir sistem getirildi. Peki, bu yeni sistem nasıl işleyecek ve öğretmen adaylarını neler bekliyor? İşte tüm detaylar...
YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
MEB'in yeni yönetmeliği, özellikle mülakat kaygısı yaşayan öğretmen adayları için adeta bir nefes oldu. Artık MEA'daki hazırlık eğitimine katılacak adaylar, MEB-AGS puanlarına göre sıralanacak. En yüksek puan alan adaylardan, Bakanlıkça belirlenen kontenjan sayısınca aday, eğitimlere katılmaya hak kazanacak.
EŞİTLİK DURUMUNDA NE OLACAK?
Puan eşitliği yaşanması halinde ise endişeye gerek yok. MEB, bu durumda başvuracak adayları bilgisayar kurasıyla belirleyecek. Yani, şans faktörü de devreye girecek olsa da, sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi sağlanacak. Bu, adil bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.
ÖNE ÇIKANLAR:
Mülakat Yok: Öğretmen adayları için en büyük stres kaynağı olan mülakatlar, bu atama sürecinde artık yok.
MEB-AGS Puanı Ön Planda: Tamamen puana dayalı bir sistem, adaleti ve şeffaflığı beraberinde getirecek.
Bilgisayar Kurası: Puan eşitliği durumunda, kura sistemi ile katılımcılar belirlenecek.
Hazırlık Eğitimi: MEA'da verilecek bu eğitim, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine büyük katkı sağlayacak.
NEDEN ÖNEMLİ?
Bu yeni düzenleme, öğretmen adaylarının daha adil ve şeffaf bir şekilde değerlendirilmesini amaçlıyor. Mülakatlardaki sübjektif yorumların ortadan kalkması, puanına güvenen adaylar için bir avantaj yaratırken, her adayın eşit şartlarda yarışmasına imkan tanıyor. Ayrıca, hazırlık eğitimine katılacak öğretmenlerin daha donanımlı bir şekilde göreve başlamaları da eğitim kalitesini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.