Marmara'da kuraklık alarmı: Yağışlar yüzde 92 azaldı

Marmara'da kuraklık alarmı: Yağışlar yüzde 92 azaldı

Marmara Bölgesi'nde Haziran ayındaki yağış miktarı bir önceki yıla göre yüzde 92 azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla bu sene metrekareye düşen yağış miktarı 42,6'den 3,4 milimetreye geriledi.

Marmara Bölgesi'nde Haziran yağışlarının, 1991-2020 ortalamasına ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 92 azaldığı tespit edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nde haziran ayı yağış miktarının uzun yıllar ortalaması 41,5 milimetre olarak belirlendi. Geçen yıl aynı dönemde bölgeye 42,6 milimetre yağış düşerken, bu yıl sadece 3,4 milimetre yağış alındı.

Böylece bölgedeki yağışlar, uzun yıllar ortalamasına ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 92 azaldı.

"İSTANBUL'DA SON 21 YILIN EN DÜŞÜK YAĞIŞLARI"

Bu ayda son 21 yılın en düşük yağışları kaydedilirken Çanakkale'de yağışların haziranda yüzde 98 azaldığı belirlendi. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli ve Yalova'da son 64 yılın, İstanbul'da ise son 21 yılın en düşük yağışları haziranda meydana geldi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, Türkiye'de haziran ayında yağışların azaldığını belirtti.

Dr. Özdemir, Marmara Bölgesi'nin haziran ayında yüksek basıncın etkisi altında kaldığını ve bu durumun küresel iklim değişikliğiyle birlikte yağışları azalttığını ifade etti. Özdemir, "Marmara Bölgesi'nde haziran ayında yağışlar, normaline ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 azaldı," dedi.

Temmuz ayında da yağışların az olduğunu vurgulayan Özdemir, bu durumun barajlardaki su doluluk oranını olumsuz etkilediğini ve barajlardaki doluluk oranının yüzde 65'in altına düştüğünü belirtti. Özdemir, bu konuda önlem alınması gerektiğini vurguladı.

"SERA GAZLARINDAKİ ARTIŞ SICAKLIKLARI ARTIRIYOR"

Haziran ayında Marmara Bölgesi'nde yağışların bazı illerde oldukça azaldığını belirten Özdemir, "Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli ve Yalova'da son 64 yılın en düşük yağışları yaşandı. İstanbul'da ise son 21 yılın en düşük yağış ortalaması haziran ayında kaydedildi. Bu durum endişe verici," diye konuştu.

Özdemir, sera gazlarındaki artışın sıcaklıkları artırdığını ve bunun en büyük nedeninin insan faaliyetleri olduğunu söyledi.

Hava sıcaklıklarındaki anormal artışın yağış dengesini bozduğunu belirten Özdemir, "Yağış azlığı ve buna bağlı olarak kuraklık ön plana çıkıyor. Yağış azlığının yanı sıra, sonraki yıllarda telafisi olmayan yağış değişkenliği gözlemleniyor. Yazın yağışların azalması kuraklığın en büyük göstergesi," dedi.

Özdemir, dünya su döngüsünün değiştiğini, yüksek sıcaklıkların buharlaşmayı artırdığını ve aşırı sıcaklıkların havanın daha fazla su tutmasına neden olduğunu ifade etti. Artan buharlaşmanın, yer küredeki kuraklık ve yoğun fırtınaların çoğalmasının en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN