İlk kez üniversiteye adım atan 1 milyondan fazla öğrenci, şehir dışında kazandıkları bölümlerde okumak için Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne (KYK) bağlı devlet yurtlarında makul fiyatlarda kalmayı planlıyor. KYK yurt başvuruları e-Devlet üzerinden 6-12 Eylül 2021 günleri arasında alınıyor. İşte, 2021 KYK yurt başvuru sayfası...
Üniversitelerin lisans ve önlisans bölümlerine yerleşen öğrencilerin merakla beklediği KYK yurt başvuru süreci başladı. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurtlarında kalmak isteyenler için başvurular değerlendirilecek ve KYK yurdu başvuru şartları çerçevesinde adaylar seçilecek. Üniversiteler bu yıl 13 Eylül 2021'den itibaren eğitime başlayacak. Yönetimleri bağımsız olan üniversitelerin akademik takvimleri farklılık gösterebilir.
2021 KYK YURT BAŞVURUSU NE ZAMAN?
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) yurt, öğrenim kredisi, burs başvuru tarihleri belli oldu. KYK yurt başvuruları 6-12 Eylül 2021 günleri arasında (son gün saat 23.59'a kadar) www.turkiye.gov.tr/gsb-yurt-basvurusu internet adresi üzerinden yapılabilecek.
KYK yurt başvuru sonuçları Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın sonuc.gsb.gov.tr web sitesi üzerinden duyurulacak.
Şehit eşi ve çocukları, çocuğu yoksa bekar kardeşleri, gazi ve gazi çocukları, anne ve babası vefat etmiş olan 25 yaşını geçmemiş öğrenciler lise ve dengi eğitimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde alanlar, devlet koruması altında olanlar, bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.
KYK YURT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
KYK yurt başvuruları e-Devlet üzerinden yapılıyor. 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayan KYK yurt başvurularında son gün 12 Eylül 2021 Pazar günü saat 23.59 olarak belirlendi. e-Devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek e-Devlet şifresi almaları veya diğer e-Devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, TC kimlik kartı) sahip olmaları gerekiyor.
E-DEVLET KYK BAŞVURU SAYFASI
KYK YURT ÜCRETLERİ NE KADAR 2021?
KYK yurtlarında kalan öğrenciler aylık olarak ödeme yapıyor. Yurt ücreti kalınan şehre ve yurdun özelliklerine göre değişiyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde 6 farklı yurt tipi mevcut. 2021 KYK yurt ücretleri şöyle:
Yurt Tipi / 2021 KYK yurt Ücretleri / Depozito (Giriş) Ücreti
1. Tip / 230 TL / 314 TL
2. Tip / 250 TL / 342 TL
3. Tip / 290 TL / 396 TL
4. Tip / 325 TL / 444 TL
5. Tip / 360 TL / 492 TL
6. Tip / 390 TL / 533 TL
Kıbrıs KYK / 500 TL / 683 TL
KYK YURT GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİ KAÇ 2021?
KYK yurtlarında giriş çıkış saatleri kontrol edilir. Giriş çıkış saati kurallarına uymayan öğrencilerine uyarı bu durumun tekrar etmesi durumunda ceza verilir. KYK yurtlarına son giriş saati saat 23.00 iken sabah çıkış saati ise saat 06.00 olarak belirlenir.
KYK YURTLARINDAN KAÇ GÜN İZİN ALINABİLİR?
Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda kalan öğrenciler yıl boyunca 60 gün izin kullanabilir. Hafta sonu izinleri 60 güne dahil değildir. Cumartesi ve pazar günleri kullanılan izinler sayılmaz.
Öğrencilerin yurt odalarında su ısıtıcısı, kahve, çay makinası gibi ürünlerin kullanılması yasaktır. Yurt odaları ve balkonlarında tütün ürünleri kullanılmaz.
KYK YURT BAŞVURU ŞARTLARI NELER
a) Öğrencinin, örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması
b) Öğrenci ailesinin Kurum yurdunun bulunduğu şehrin belediye sınırları dışında ikamet etmesi (Sağlık Kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engeli olduğu tespit edilen öğrenciler, lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yetiştirme yurtlarında tamamlayan ve/veya Devlet koruması altında olan öğrenciler, anne ve babası vefat etmiş olan öğrenciler hariç)
c) Öğrencinin, taksirli suçlar hariç, herhangi bir suçtan dolayı hakkında 6 ay ve daha fazla hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması (Cezası tecil edilenler hariç)
ç) Cezası tecil edilmiş olsa bile, 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Üçüncü Kısmının Beşinci Bölümü ile Dördüncü Kısımda düzenlenen suçlardan hüküm altına alınmamış olması ve bu suçlardan haklarında açılan derdest kamu davası bulunmaması
d) Öğrencinin, Kurum veya diğer resmi kuruluşların yurtlarından, süresiz çıkarma cezası veya öğretim kurumlarından 6 aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması
e) Uluslararası öğrencilerin öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından alacakları Türkiye Cumhuriyeti ikamet izni belgesi ile pasaportunun tasdikli fotokopisini vermesi
f) Zorunlu staj hariç asgari ücretin üzerinde ücretle bir işte çalışmaması
g) Öğrencinin, toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığı veya bulaşıcı hastalığı olmaması gerekmektedir