KYK borcu ödenmezse ilk etapta borç Vergi Dairesi'ne intikal ediyor, yine ödenmemesi durumunda icra işlemi başlatılıyor. KYK öğrenim kredisi borcu olan vatandaşlar, vergi borcu yapılandırma dönemlerinde borçlarını yapılandırabiliyor. İşte, KYK borcu ödenmemesi durumunda yaşanacaklar...
Gençlik ve Spor Bakanlığı'na (GSB) bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) üniversite öğrencilerine, öğrenim hayatı boyunca öğrenim kredisi sağlıyor. Mezun olduktan sonra faiziyle birlikte geri ödenmesi gereken KYK borcu, iş bulmakta zorlanan vatandaşlara yük haline geliyor. Belirli dönemlerde çıkan vergi borcu yapılandırma kapsamında KYK borçları da uygun ödeme koşullarıyla yeniden düzenleniyor.
KYK BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?
KYK borcu ödenmezse günlük gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammıyla beraber borç şu şekilde hesaplanır: Alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi + borç ödenmezse aylık yüzde 1.40 gecikme zammı.
KYK BORCUNA İCRA GELİR Mİ?
Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılır. Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor.
Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.
KYK BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?
KYK borcu olan 5 buçuk milyon vatandaş için yeni bir yapılandırma TBMM'den geçerek Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yasaya göre; vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları, KYK borçları yeniden yapılandırılabilecek.
30 Nisan 2021 tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar için gelen yapılandırma başvurusu 31 Ağustos 2021 gününe kadar yapılabilecek, ilk taksit ödemesi ise eylül sonuna kadar yapılacak.