Her geçen gün doğal afetlerle küresel ısınmanın etkileri daha çok hissedilirken, okyanusların aşırı ısınması, insanların dünyaya verdiği tahribatın başka bir boyutunu ortaya koyuyor. 1958’den beri tutulan kayıtlara göre, okyanus sıcaklıkları 2022 yılında rekor kırdı.
1958'den bu yana tutulan kayıtlar, 1990'dan sonra küresel ısınmanın hızlanmasıyla birlikte okyanus sıcaklığında amansız bir artış olduğunu gösteriyor. Sera gazı emisyonlarının yüzde 90'ından fazlası okyanuslarda tutulurken, deniz yüzeyi sıcaklıklarının hava durumu üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu biliniyor.
Daha sıcak okyanuslar, havanın aşırı yüklenmesine yardımcı olarak daha yoğun kasırgalara, tayfunlara ve daha fazla neme yol açarak daha yoğun yağmur ve sellere neden oluyor. Daha sıcak su da deniz seviyelerini yükselterek kıyı şehirlerini tehlikeye atıyor.
‘KÜRESEL ISINMAYI ANLAMAK İÇİN OKYANUSLARA BAKIN’
Okyanus ısısının analizini yapan dünyanın dört bir yanından bilim insanları, "Dünyanın enerji ve su döngüleri, insan faaliyetleri tarafından salınan sera gazları nedeniyle derinden değişti ve Dünya'nın iklim sisteminde değişikliklere yol açtı" diye kaydetti.
ABD’de bulunan St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, “Küresel ısınmayı ölçmek istiyorsanız, ısınmanın nerede tutulduğunu ölçmek istiyorsanız, yüzde 90'dan fazlasının gittiği okyanuslara bakabilirsiniz. Okyanusları ölçmek, gezegenimizin ne kadar dengesiz olduğunu belirlemenin en doğru yolu. Okyanusların ısınması nedeniyle daha aşırı hava koşullarıyla boğuşuyoruz ve bunun tüm dünyada muazzam sonuçları oluyor" dedi.
Pennsylvania Üniversitesi'nden Prof. Michael Mann, analizin okyanus yüzeyinde her zamankinden daha derin bir ılık su tabakası gösterdiğini söyledi.
DOĞAL AFETLER SIKLAŞACAK
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yayınlanan araştırma, Çad, Nijer ve Nijerya'da yıkıcı sellere neden olan şiddetli yağmur gibi, 2022'deki birçok aşırı hava olayının iklim krizi nedeniyle daha olası ve yoğun hale geldiğini ortaya koyuyor.
Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayınlanan analiz, ısınmanın çoğunun meydana geldiği en üst 2 bin metredeki ısıyı hesaplamak için okyanuslar boyunca çeşitli aletler tarafından toplanan sıcaklık verilerini ve Çin ve ABD’li ekipler tarafından yapılan analizleri birleştirdi.