Kuraklık tarlaları vurdu: 60 ilde ekim yapılamadı

Kuraklık tarlaları vurdu: 60 ilde ekim yapılamadı

Yağışların 2019'dan bu yana normallerin altında gerçekleşmesi üreticiyi zora soktu. Kuraklık nedeniyle birçok ilde ekim yapılamadı. Ziraat Odaları Birliği konuya ilişkin, 'Toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için yeterli yağış gerçekleşmedi. Birçok üreticimiz ekimlerini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor. Çiftçilerimiz, çoğu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı' dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık nedeniyle birçok ilde üreticilerin ekim yapamadığını söyledi. Kuraklık sorununa dikkat çeken Şemsi Bayraktar, olumsuz iklim koşulları karşısında üreticilerin desteklenmesi ve kuraklık sigortası desteğinin sürmesi gerektiğini vurguladı. Bayraktar, şunları söyledi:

"2022-2023 yılı tarımsal üretim ve pazarlama dönemi ekim ayı itibarıyla başladı. Başta kışlık hububat olmak üzere, bazı baklagiller, kanola ve bazı sebzelerin ekimleri yapılıyor. Ülkemiz için temel ürünlerden buğday ve arpanın yer aldığı hububat ekimi eylül ayının son haftası itibarıyla başlarken ülke genelinde ekimler, ekim ayında yoğunlaşıyor.

Ziraat odalarımızdan aldığımız bilgilere göre, özellikle kuruda yetiştirdiğimiz ürünler için önemli bir faktör olan ekim ayı yağışları yetersiz kalırken bu durum kuraklık riskini artırdı.

'SONBAHAR YAĞIŞLARI ARTIK YOK'

Sonbahar aylarında gerçekleşen yağışları artık eskisi kadar göremiyoruz. Ülkemizde değişen iklimin yeni özelliklerinden biri, sonbahar yağışlarının yetersizliği ve sıcaklıkların normallerin üzerinde seyretmesidir. 2019 yılından bu yana eylül, ekim ve kasım ayları yağışları normallerin altında gerçekleşiyor. 2022 Eylül ayı raporlarında da durum değişmedi. Eylül ayı yağışlarında mevsim normallerine göre yüzde 23 azalma görüldü. Yine sıcaklık verilerine bakıldığında; 2022 yılı eylül ayı, son 52 yılın en sıcak 7’nci eylül ayı olarak gerçekleşti.

Normalin üzerinde gerçekleşen sıcaklıklar, yağış alan toprağı daha hızlı kurutuyor. Ekim ayı yağışları oldukça yetersizken hava sıcaklıkları da çoğu ilde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşti. Yağışlar Türkiye genelinde normaline göre yüzde 38 azalırken Akdeniz hariç tüm bölgelerde normalinin altında yağış kaydedildi.

ÜRETİCİLER EKİMLERİNİ ERTELEDİ

Güneydoğu Anadolu bölgesinde 22 dereceye varan sıcaklıklar görüldü. Toplam 60 ilde hububat ve diğer kışlık ekimler için yeterli yağış gerçekleşmedi. Birçok üreticimiz ekimlerini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor. Çiftçilerimiz, çoğu ilde toprak tava gelmeden kuruya ekimini yaptı. Sulama imkanı olan ise sulama yaptı. Daha fazla beklemek istemeyen üreticilerimiz de yağış olmasa dahi ‘tohum ambarda duracağına toprakta dursun’ diyerek bugünlerde ekimini yapıyor. Hububat ekiminin yapıldığı tarım alanlarında önümüzdeki günlerde beklenen yağışın gerçekleşmemesi durumunda tohumlarda çürüme riski oluşacaktır.

Marmara bölgesinde eylül ayı sonunda ekimi yapılan kanola, yetersiz yağışlar sonucu çıkış yapamadı. Kanola üreticisi çiftçilerimiz ise tarlasını bozmak zorunda kaldı.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde iki yıldır kuraklık yaşanıyor. Hububatta ve kırmızı mercimekte önemli verim düşüklükleri oldu. Bölgede bu yıl da halen yağış olmaması, çiftçilerimizde benzer bir durumla karşı karşıya kalma endişesi yarattı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN