Kremlin Danışmanı Yury Ushakov; Belarus, Bolivya, Endonezya, Kazakistan, Küba, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’ın 1 Ocak 2025 itibarıyla BRICS ortak ülkeleri olacağını açıkladı ve "Bu adım BRICS’in küresel etkisini artıracaktır" dedi. Ushakov, toplamda 13 ülkelik bir liste üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirtti. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu diğer dört ülke henüz resmi onaylarını bildirmedi.
Kremlin Danışmanı Yury Ushakov, bazı ülkelerden BRICS ortaklığına hazır olduklarına dair onay aldıklarını ve bu ülkelerin 1 Ocak 2025 itibarıyla resmi olarak BRICS ortak ülkeleri statüsünü kazanacaklarını açıkladı.
BRICS'in ilk ortak ülkeleri: Endonezya, Malezya, Tayland
Ushakov, Kazan’da düzenlenen zirvenin önemli sonuçlarından birinin BRICS ortak ülkeler kategorisinin oluşturulması ve 13 ülkelik bir liste üzerinde uzlaşmaya varılması olduğunu belirtti. Bu ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Ancak Belarus, Bolivya, Endonezya, Kazakistan, Küba, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan dışındaki ülkeler henüz resmi onaylarını bildirmedi.
TASS Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Ushakov, “Bu dokuz ülke, 1 Ocak 2025’ten itibaren resmi olarak BRICS ortak ülkeleri statüsü kazanacak. Ancak yakın zamanda davet gönderilen diğer dört ülkeden de yanıt gelmesini bekliyoruz” dedi.
Henüz onay vermeyen ülkeler arasında Cezayir, Nijerya, Türkiye ve Vietnam yer alıyor. Ayrıca Eritre’nin de BRICS ile iş birliği yapmak istediği ifade edildi.
BRICS ortak ülkelerinin temsilcileri, zirveler ve dışişleri bakanları toplantılarının yanı sıra güvenlik meseleleri, parlamenter forumlar ve diğer etkinliklerde de yer alabilecek. Ushakov, ortak ülkelerin bu tür toplantılara katılımını "doğru bir adım" olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
NE OLMUŞTU?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın Kazan kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.
Görüşmede ticari ve ekonomik iş birliği ile enerji iş birliğinin ele alınacağını ifade etmişti. Ayrıca, Türkiye’de doğalgaz enerji merkezi kurulması projesinin hazırlıklarının devam ettiğini belirtmişti. Ticari ilişkilerde ise 2023 yılında 55,4 milyar dolara ulaşan hacmin, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde yüzde 6,2 daha artmış olduğuna dikkat çekmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye ile Rusya arasında banka transferlerinde yaşanan sorunların çözümüne yönelik çabaların sürdüğünü söylemişti. Görüşmede, ödeme sistemlerine ilişkin bir mekanizma kurulması amacıyla temasların devam ettiği belirtilmişti.
Bu görüşme, Erdoğan ile Putin’in 24 Temmuz’dan bu yana ilk yüz yüze buluşması olmuştu.
Öte yandan, yüz yüze görüşme öncesi Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye’nin BRICS üyeliği ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Peskov, Türkiye’nin NATO üyesi olmasının BRICS üyeliği için bir engel teşkil etmediğini ifade etmişti.