Kredi kartı limiti belirlenirken artık SGK'ya sorulacak! Hükümetin yeni planını SGK başuzmanı İsa Karakaş açıkladı

Kredi kartı limiti belirlenirken artık SGK'ya sorulacak! Hükümetin yeni planını SGK başuzmanı İsa Karakaş açıkladı

Sosyal güvenlik başuzmanı İsa Karakaş, "SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemede daha fazla veri kullanacak. Bu değişiklik, bireylerin gerçek gelirlerini yansıtmakta zorluk yaşamalarına neden olabilir" dedi. İşte detaylar...

Merkez Bankası'nın yeni politikaları sonrasında enflasyonda yaşanan artışta baz etkisinin rolü azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2024 Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 51,97'ye düştü. Verilere göre aylık bazda enflasyon artışı yüzde 2,47 olarak gerçekleşti.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin 2024 Nisan ayı raporuna göre, bu yılın ilk dört ayında kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 70 oranında bir artış gösterdi. Aynı dönemde bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı ise yüzde 32,5 arttı.

Genel olarak bireysel kredi veya kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı, 2024 Ocak-Nisan döneminde yüzde 42,5 artarak 422 bin 650'den 602 bin 107'ye yükseldi. Enflasyonda baz etkisinde düşüş olsa da aylıkta hissedilir bir düşüş görülmedi. Kredi kartlarında ise yasal takibe alınanların sayısı da dikkat çekiyor.

"KREDİ KARTI LİMİTLERİ EMEKLİ MAAŞI ÜZERİNDEN BELİRLENECEK"

Medyaradar'da er alan habere göre, sosyal güvenlik başuzmanı İsa Karakaş, kişisel Youtube kanalında yayınladığı videoda, "Hükümet, kredi kartı limitlerini gerçek gelirle uyumlu hale getirmek amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu verilerini kullanarak yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor" dedi.

İsa Karakaş, düzenlemeye ilişkin şunları söyledi:

"Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının artışını kontrol altına almayı hedefliyor. SGK, bankaların kredi kartı limitlerini belirlemede daha fazla veri kullanacak. Bu değişiklik, bireylerin gerçek gelirlerini yansıtmakta zorluk yaşamalarına neden olabilir. Kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu verilerinin entegrasyonu sağlanacak. Bu sayede, emeklilerin ve çalışanların gelirleri doğru bir şekilde değerlendirilecek."

Yeni sistemde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emekli maaşları üzerinden kredi kartı limitlerini belirleyeceğini dile getiren İsa Karakaş, "Bu durum, bireylerin limitlerinin daha gerçekçi ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak. İşverenlerin, çalışanların gerçek maaşlarını SGK'ya bildirmemesi durumunda sorunlar ortaya çıkabilir. Çalışanlar, işverenleri ile bu konuda daha fazla baskı yapacaklar" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN