Vatandaşlara duyuruldu: Kredi çekecekler dikkat! Merkez Bankası tarih verdi, sona eriyor! Taşıt kredisi, konut kredisi...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçları, işletme ve bireysel kredilerdeki genel beklentileri gözler önüne serdi. Anket, kredi taleplerinde önemli değişiklikler yaşandığını ve kredilerde sıkılaşmanın sürdüğünü ortaya koydu.
İŞLETME KREDİLERİNDE SIKILAŞMA DEVAM EDİYOR
2024 yılının ikinci çeyreğinde, bankaların işletmelere sundukları kredilere uyguladıkları standartları sıkılaştırmaya devam ettikleri görüldü. Alt kırılımlarda tüm kredi türlerine uygulanan standartlarda sıkılaşma yaşandığı dikkat çekti. 2024 yılının üçüncü çeyreği için de işletme kredilerindeki sıkılaşmanın süreceği öngörülüyor.
KREDİLERDE TALEP AZALDI
İkinci çeyrekte bireysel kredilerdeki sıkılaşma zayıflarken, döviz cinsinden krediler hariç tüm kredi türlerinde talebin azaldığı belirlendi. Döviz kredilerindeki artış devam etse de sermaye yeterliliği ve teminat riskleri, sıkılaşmanın ana sebepleri oldu. Üçüncü çeyrek için de bu sıkılaşmanın devam edeceği öngörülüyor.
2024 yılının ikinci çeyreğinde işletmelere verilen kredi taleplerinde azalma yaşandı. Hisse senedi ihracı alternatif finansman olarak öne çıkarken, peşin alımlardaki indirimler talebi artıran en önemli faktör oldu. Üçüncü çeyrek beklentileri ise kredi taleplerinde hafif bir artış olacağı yönünde.
KONUT VE BİREYSEL KREDİLER AZALIRKEN TAŞIT KREDİSİ ARTTI
İkinci çeyrekte konut ve bireysel kredi talepleri azalmaya devam ederken, taşıt kredisi taleplerinde belirgin bir artış yaşandı. Üçüncü çeyrek için konut ve bireysel kredilerde artış, taşıt kredilerinde ise azalma beklentisi var.
İkinci çeyrekte yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşma azalırken, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşeme arttı. Üçüncü çeyrek için yurt içi fonlama koşullarında gevşeme, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam edeceği tahmin ediliyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma faiz oranlarının ve ülke risk priminin (CDS) düşmeye devam ettiğini belirterek, dezenflasyon sürecinde makro göstergelerin daha da iyileşeceğini ve borçlanma maliyetlerinin düşmeye devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, uluslararası yatırım bankaları Türkiye'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti.