ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans mezunları için 1 Ağustos 2021 Pazar günü tamamlandı. 16 Eylül 2021 Perşembe günü açıklanacak sınav sonuçları öncesi adaylar KPSS puan hesaplama ile puanlarını tahmin etmeye çalışıyor. İşte detaylar...
Devlet dairelerine memur atamaları için düzenlenen KPSS lisans sınavının genel yetenek-genel kültür ve eğitim bilimleri oturumları yurt genelinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) 101 sınav merkezinde gerçekleşti. Sınava giren adayların 70 puan alabilmeleri için ortalama olarak 55 net yapmaları gerekiyor.
KPSS DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR?
Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendiriliyor. Her testte, örneğin genel yetenek oturumunda, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunuyor. Bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanıyor.
KPSS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Adayların ağırlıklı standart puanları (ASP) kullanılarak KPSS puanları hesaplanıyor. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılıyor. Böylece her KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş oluyor.
Kamu kurum ve kuruluşları, adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSS puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır.
KPSS P1 PUAN HESAPLAMA
KPSSP1 puanının hesaplanmasında Genel Yetenek testi %70, Genel Kültür testi ise %30 etkilidir. Bu puan türü sadece Genel Yetenek – Genel Kültür testi baz alınarak hesaplanır.
Puan Hesaplama Formülü:
Genel Yetenek netiniz x 0.7
Genel Kültür netiniz x 0.3
+ 40= KPSSP1 puanınız.
Örneğin; 50 GY, 40 GK neti olan bir adayın puanı şu şekilde hesaplanır; 50 x 0.7= 35, 40 x 0.3=12, 35+12+40=87
KPSS P2 PUAN HESAPLAMA
KPSS P2 puan türü aşağıdaki alanlardan oluşmaktadır. Genel Yetenek: %60 Genel Kültür: %40
KPSS P2 puan türü hesaplanmasında %60 Genel Yetenek, %40 Genel Kültür testi etkili olmaktadır.
Burada bilmeniz gereken P2 puanının KPSS Lisans sınavı sonrası hesaplanmasıdır. Yani önlisans ve ortaöğretim KPSS'ye giren adayların P2 puanı hesaplanmaz.
Yalnızca en az 4 yıllık fakülte mezunlarının girebileceği KPSS Lisans sınavına giren adayların KPSS P2 puanı hesaplanmaktadır.
KPSS P3 PUAN HESAPLAMA
KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür.
KPSS P3 Puanının hesaplanmasında;
Genel Yetenek; %50
Genel Kültür; %50 ağırlığa sahiptir.
Yani her iki dersin de hesaplamadaki katkısı eşittir. Standart sapmadan bağımsız olarak her iki test de ham puana karşılık gelen netler ile eşit olarak değerlendirilir.
KPSS puan türü için 100 üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. Kamu kurum ve kuruluşları, adayları, A Grubu Kadrolar için giriş sınavlarına KPSS puanlarına göre çağıracaklar, giriş sınavı yapmayacak olan kamu kurum ve kuruluşları atamalarda doğrudan KPSS puanlarını kullanacaklardır.
2021 KPSS BARAJ PUANI KAÇ?
KPSS lisans düzeyinde sınava giren adayların 70 alabilmeleri için ortalama olarak 55 net yapmaları gerekmektedir.
KPSS'DE BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ NET YAPMALI?
62 net 75 puan
72 net 80 puan
84 net 85 puan
91 net 90 puan