Korkulan oldu: Katliamın adresi bu kez Altındağ

Korkulan oldu: Katliamın adresi bu kez Altındağ

Sokak hayvanlarının ‘uyutulmasını’ içeren düzenleme yasalaşır yasalaşmaz korkulan oldu. Diyarbakır ve Niğde'de başlayan katliam, Altındağ'da vahşete dönüştü. Yasa çıkarılırken önceliğin kısırlaştırma, sahiplendirme ve geçici barındırma olduğu söylenmişti. Ancak Ankara’da ‘bir barınağın yanındaki’ toplu mezarda çok sayıda ‘parçalanmış ve kafaları kesilmiş’ köpek ve kedi cesedinin bulunması infial yarattı. Hayvanseverler iktidara 'Eserinizle gurur duyun' tepkisi gösterdi.

YASA ÇIKMADAN İTLAF BAŞLADI

AK Parti’nin kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak adlandırılan düzenlemesinin Meclis’te kabulünden bir hafta sonra vahşet görüntüleri art arda belirmeye başladı. Paketin Meclis’te kabulünün üzerinden 24 saat geçmeden Diyarbakır’da sokaklardaki hayvanlar toplatıldı. Şiddet kullanılarak yapılan işlem ‘düzenlemenin nasıl uygulanacağının işaretini’ verirken, ikinci vahşet Niğde’den yansıdı. Yasaya aykırı olmasına rağmen belediye, barınaktaki köpekleri enjeksiyonla uyutup toplu mezara gömdü. Tepki gelince ‘İşlem kanuna ve vicdana uygun’ savunması yaptı. Son toplu cinayet haberi ise Ankara’dan geldi.

KEDİ-KÖPEK KATLİAMI BARINAKTA

Altındağ’da çok sayıda öldürülmüş hayvan bulundu. Bir barınağın yakınında bulunan toplu mezarda biri yavru 12 köpek ile bir kedinin cansız bedeni çıkarıldı. Belediye yaptığı açıklamada olayın katliam olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu savundu. Savcılık soruşturma başlattı. Veteriner işleri müdürünün de aralarında olduğu 6 belediye personeli gözaltına alındı. İnfial yaratan cinayetlere sosyal medyadan tepki yağdı. ‘Yasa sonrası korkulan oldu’ yorumları yapıldı. Hayvanseverler toplu mezarın fotoğrafını paylaşarak “Bunun olmasını istemediğimiz için ‘Yasa çıkmasın’ diyorduk” dedi.

MECLİS’TEKİ KARE İLE TEPKİ: ESERİNİZLE GURUR DUYUN

meclis.jpgHayvanseverler katliam sonrası düzenlemenin Meclis’te kabulünün ardından AK Parti Grubu’nun çektiği fotoğrafı paylaşarak iktidara ‘Eserinizle gurur duyun’ tepkisini gösterdi. ‘Asıl sorumlular, yasayı hazırlayan, destekleyen ve Meclis’te ‘evet’ diyenlerdir ‘ görüşünü dile getirdi.

1008krt01a-tum.jpg

KATLİAMIN ADRESİ BU KEZ ALTINDAĞ

Sokak köpeklerinin ‘uyutulmasını’ içeren tartışmalı yasa teklifinin kabulünden sonra katliam haberleri peş peşe gelmeye başladı. Niğde’de yaşanan olayın ardından bu kez Ankara’nın Altındağ ilçesinde çevresi çitlerle kapalı bir alanda katledilmiş halde çok sayıda köpek bulundu. Olayla ilgili başlatılan soruşturmada 6 kişi gözaltına alınırken, hayvanseverler ‘Korkulan oldu’ diye tepki gösterdi.

barinak.jpg

AK Parti’nin sokakta yaşayan köpeklerin ‘uyutulmasını’ içeren tartışmalı yasa teklifinin Meclis’te kabulünün ardından köpek katliamı haberleri art arda gelmeye başladı. Niğde’de katledilmiş çok sayıda köpeğin bulunmasından birkaç gün sonra benzer bir olay bu kez Ankara’nın Altındağ ilçesinde yaşandı. Altındağ ilçesinde çevresi çitlerle kapalı bir alanda katledilmiş halde çok sayıda köpek bulundu. Yaşam hakkı savunucuları bazı köpeklerin gömülmüş olduğunu tespit ederken, katledilen birçok köpeğin poşetler içerinde çukurlara atıldığı görüntülere ulaştı. Katledilmiş köpek görüntüleri üzerine önceki gece bölgeye giden yaşam hakkı savunucuları ve avukatlar bölgede sabah saatlerine kadar bekledi.

TOPLU MEZARA ULAŞILDI

Gece saat 00.00’dan sonra başlayan çalışmalar 04.00’te sona erdi. 11 köpek, bir kedi, bir yavru köpek, iki de koyunun cansız bedeni toplu mezarın içinden çıkarıldı. Günün erken saatlerinde bölgeye sevk edilen kolluk kuvvetleri ise burada nöbet tutan grubu alandan uzaklaştırdı. İnfial yaratan olay sonrası Jandarma ekipleri, Altındağ Belediyesi Veteriner Müdürlüğü önünde güvenlik önlemleri aldı. Ayrıca köpek cesetlerinin bulunduğu alana giriş-çıkışlar yasaklandı. Akordiyon bariyerlerle kapatılan alana gazeteciler de alınmadı.

barinak2.jpg

Yaşananlar sonrası sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren hayvanseverler “Buna karşı çıkıyorduk. Korkulan oldu” yorumlarında bulundu. Olaya ilişkin çekilen görüntülerin sosyal medyada yer almasının ardından bir grup hayvansever de Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak, duruma tepki gösterdi. İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, bina çevresinde önlem aldı.

BELEDİYE İDDİALARI YALANLADI

Konuya ilişkin açıklama yapan Altındağ Belediyesi ise söz konusu arazinin hayvan mezarlığı olduğunu duyurarak, arazinin ilçede ölen sokak hayvanlarının ve kurban atıklarının gömüldüğü bir hayvan mezarlığı olduğu belirtti. Belediye katliam yapıldığına dair haberlerin asılsız olduğunu ifade etti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da hayvanların ölü bulunmasına ilişkin soruşturma başlattı. Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında 6 kişi gözaltına alınırken, ifadesi alınan Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü E.Ç, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca yapıldığını belirtti. Olayın sosyal medyada iddia edildiği gibi ‘hayvan katliamı’ olmadığını ifade eden E.Ç, “Hayvanlar, farklı zamanlarda alınmış olup, sadece köpek olmayıp, kedi ve küçükbaş hayvan ölüsü de olay yerinde bulunmaktadır. Ölü hayvanların alındığına dair fotoğraflar elimizde mevcut olup delil olarak dosyaya sunmak istiyorum” şeklinde beyanda bulundu. Geçici bakımevindeki bütün işlemlerin yasalara uygun olduğunu savunan E.Ç, söz konusu hayvanların sahipsiz olduğunu, yapılacak işlemlerin yerel yönetimlerin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti. E.Ç, belediyenin her türlü hayvan ölüsü ve atığını şikâyet üzerine alarak usulüne uygun şekilde bertaraf ettiğini belirtti.

SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMALI

Ankara Tabip Odası’dan Altındağ’daki köpek ölümlerine ilişkin yapılan açıklamada ise “Kamuoyu vicdanını yaralayan söz konusu katliamın sorumluları yargı önüne çıkarılmalı gerekli cezayı almalıdır. Merkezi ve yerel kamu otoriterleri harekete geçmelidir” denildi. Yapılan yazılı açıklamada, “Altındağ Belediyesi’ne bağlı barınakta yetkililer ve hayvanseverler tarafından tespit edilen, uzuvları koparılmış ve parçalanmış hayvan cesetleri, yaşananın bir katliam olduğunu ortaya koymaktadır. Yaşamı savunan bir mesleğin mensupları olarak tüm canlıların yaşam hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Kamuoyu vicdanını yaralayan söz konusu katliamın sorumluları yargı önüne çıkarılmalı ve gerekli cezayı almalıdır. Merkezi ve yerel kamu otoriterleri harekete geçmelidir. Bizler bu şiddete alışmayacağız ve kanıksamayacağız” ifadeleri kullanıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN