Kirasını ödeyemeyen emekliler huzurevlerine akın etti

Kirasını ödeyemeyen emekliler huzurevlerine akın etti

Emeklilerden Huzurevlerine Akın: Barınma Sorunu Derinleşiyor

Düşük maaşları nedeniyle kiralarını ödeyemez duruma gelen emekliler, huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine yöneliyor. Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin yaşadığı bu krizin boyutlarını gözler önüne serdi ve belediyelerin bu taleplere yetişmekte zorlandığını belirtti.

Barınma Sorunu Büyüyor

Türkiye’de artan kiralar ve düşük emekli maaşları, emeklilerin barınma sorununu giderek derinleştiriyor. Emekliler, aldıkları maaşlarla geçinemedikleri için huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine başvurmak zorunda kalıyor. Muhsin Dilbaz, emeklilerin yaşadığı bu zorlukları ve taleplerini dile getirdi.

“Emeklinin Problemleri Büyük”

Dilbaz, emeklilerin geçinemediğini ve ciddi anlamda barınma sorunu yaşadıklarını vurguladı. “Emeklinin problemleri büyük. Emekli dertli, emekli üzüntülü. Emekli kızgın ama her geçen gün de dertleri biraz daha artmaktadır,” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin açıklamalarına da değinen Dilbaz, “22 yıldır başkaları varmış gibi davranıyorlar. Bugün buğdayı bile ithal eder durumdayız. Sanayicimiz şikayetçi. Girdi maliyetleri o kadar yüksek ki karşılayamıyoruz diyor,” ifadelerini kullandı.

“Emekliye ‘Yaşama, Öl’ Diyorsunuz”

Dilbaz, devletin kaynaklarının tükenmiş olduğunu ve özel sektörün bile maliyetlerle başa çıkamadığını belirtti. “Emekliye 25 bin lira vermekle sorun çözülmez diyorlar. 50 bin lira bile versen sorunlar çözülmez. Çünkü 50 bin lira vermiş olsanız enflasyonu öyle bir körükleyeceksiniz ki 50 bin lira yarın en düşük emekli aylığı olacak. Onlar bile yeterli değil,” dedi. Hükümetin emeklilere çözüm sunmadığını belirten Dilbaz, “Emeklilerin talepleri maaşların uygun düzeylere çekilmesi. Emekliler ödedikleri primin karşılığını istemektedir,” dedi.

Huzurevleri ve Bakım Merkezleri Dolup Taşıyor

Dilbaz, kirasını ödeyemeyen emeklilerin bakım ve huzurevlerine yöneldiğini söyledi. “Maaşları yeterli olsa sıkıntıları da azalacak. Maaşlar yetmediği için kiraları ödeyemiyorlar, ardından yiyecek içecekler. ‘Üstüme artık yıllardır bir şey almadım’ diyor emekliler. Bir marul bile 25 lira olursa, bir maydanoz 15 lira olursa, otla beslenmeye kalksanız maaşınız yine yetmiyor,” dedi. Belediyelerin bu taleplere yetişmekte zorlandığını belirten Dilbaz, “Huzurevleri ve bakım evleri öylesine taşmış durumdalar ki ne yapacaklarını belediyelerimiz de şaşırmış durumda,” ifadelerini kullandı.

“Konut Edinmek Hayal Oldu”

Dilbaz, emeklilerin konut edinme hayalinin artık imkansız hale geldiğini belirtti. “Aylık bağlama oranı eskisi gibi 75 ile 85 oranında olmalı. Sağlıkta katkı payını emekli çalışırken ödemiştir. Sağlıkta katkı payı acilen kaldırılmalıdır. İkramiyeler mutlaka bir maaş düzeyinde olmalıdır. Emeklinin de aile yardımı olmalı,” dedi. Emeklilere çeşitli yardımlar yapılması gerektiğini savunan Dilbaz, “Emekliye doğal gaz ve elektrik yardımı yapılmalıdır. Yerel yönetimlerde temsilen emeklilerden bir temsilci alınmalıdır. Emeklilere sendika hakkı tanınmalı, masada mutlaka emekli temsilcileri bulunulmalıdır. Bakım evlerine ihtiyacı var. Bakım evleri çoğaltılmalı hatta belediyelere bakım evleri kurmakta zorunluluk getirilmelidir,” dedi.

Sonuç

Emeklilerin yaşadığı barınma ve geçim sorunları, Türkiye’de giderek derinleşiyor. Düşük maaşlar ve artan yaşam maliyetleri, emeklileri huzurevlerine ve yaşlı bakım merkezlerine yönlendiriyor. Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin taleplerini ve yaşadığı zorlukları dile getirerek, acil çözüm çağrısında bulundu. Emeklilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için hükümet ve yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN