Türkiye'de etkisini gösteren zam fırtınası, o grubu da etkiledi. Kırmızı et ve tavuk etinden sonra o ete de zam geldi. Yeni sezonda kimse ucuza satın almayı beklemesin uyarısı geldi. Fiyatları altınla başa baş gidecek. İşte o et ürünü...
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında et yemeye gücü yetmeyen vatandaşlara bir kötü haber daha geldi. Tavuk eti ve kırmızı ete gelen zam sonrasında, balık fiyatlarına da zam yolda. Yeni sezondan itibaren başlayacak uygulamayla, fiyatlar altınla yarışacak. İşte tüm detaylar...
KOTA SINIRI GETİRİLDİ
Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, yeni sezon için kritik açıklamalarda bulundu. Türkiye'de balıkçılık sisteminin yüzde 65'ini oluşturan hamsi avının sektörde büyük bir öneme sahip olduğu paylaşıldı. Hamsilerin son dönemlerde hem oranı hem de boyutunun küçüldüğü ön plana çıktı. Tezgahlardaki hamsiler vatandaşın dikkatinden kaçmazken, son düzenlemeyle hamsi avında kota sınırı getirildi.
AVCILIĞI ZORA DÜŞÜRDÜ
Düzenlemeye göre artık Türkiye karasularında sadece 400 bin ton kadar hamsi avlanabilecek. Kota koyulmasındaki neden olarak kayıt dışı avlamanın ve biyoçeşitliliğin korunması amaçlanıyor. Son yıllarda alınan kararların hamsi avcılığını da zora düşürdüğünü paylaşıldı.
Hamsi avlamak için daha öncesinde getirilen boy kuralı, Türkiye'de 9 cm olurken diğer ülkelerde 6 cm olduğunu söyleyen Malkoç, yeni sezonda iyi bir balıkçılık göründüğünü açıkladı. Denizlerde bol bol palamut, istavrit ve çinakop olduğunu söyledi. Hamsi konusunda ise bilinmeyen bir durum olduğunu açıklayarak, "Hamsi avlama sınırı bizde en az 9 cm, diğer Karadeniz ülkelerinde ise 6 cm. Yıllardan beri hamsinin simsarlığını yapıp, kolluyoruz. Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Gürcistan ise hamsi tutuyor. Saydığım ülkeler hamsiyi 6 cm avlarken, bizde 9 cm sınırı var. Bir de buna kota sınırlama eklendi. Onlarda da kota var ama bizim küçük diye tutmadığımız hamsiyi onlar tutuyor. Türkiye’de bunu tutsak sanayiye vereceğiz. Bize tutturmuyoruz ama onlar tutup sanayiye veriyor” sözlerini paylaştı.
BALIKÇILIĞIN ÖNÜNDE BÜYÜK SIKINTI
Hamsi kararının fiyatlarda artışa neden olacağından bahseden Malkoç, ucuza hamsi yenilmeyeceğini işaret etti. Hamsi fiyatlarında bir yarış olacağını belirterek, kota uygulanması halinde herkesin yiyeceği bir ürün olmaktan çıkacağını belirtti. Çok ağır kurallar koyulduğunu açıklayan Malkoç, "Dünyanın en değerli denizi Karadeniz, en değerli hamsi Karadeniz’de var. Dünyada hiç rekabet olmayan hamsiye ilgililer kota koydu. Bu sene balıkçılıkta hamsinin durumunu bekleyip göreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kota hakkında konuşmalarına devam eden Malkoç, "Karadeniz’de sezonda 300 bin ton tutulduğu kayıtlara geçiyor ama çoğu yazılmıyordu. Balıkçılar tutulan hamsinin yarısını kayıt altına almazdı. Şimdi ise gelen denetimler sayesinde tutulan 1 kilo hamsi bile yazılmak zorunda. Sıkı denetimler var. Gece saat 03.00-04.00’te limana gelsen Tarım ve Orman Müdürlüğünden memur gelip, balığı dışarı çıkartırken kayıt altına almak zorunda. Karadeniz’de birçok kırsal kesim var. Gecenin yarısında memurlar nasıl gelip işlem yapacak. Bazı bölgelerde limanları altyapısı ve yolu bile yok. Böyle bir bilinmeze girdik, sonuçlarını göreceğiz. Hiç umudumuz yok. Hamsi kotası balıkçılığın önünde çok büyük bir sıkıntı olacak. En azından hamside gelecekten ümidimiz yok. Gelecek senelerde diğer balık türlerine uygulanmasından da endişeleniyor. Bence bu, Avrupa’nın Türkiye’yi tuzağa düşürmesidir. Bunu Türkiye’ye tutturmak için önümüzde çok büyük bir engel konuldu. Karadeniz’deki diğer ülkelere bayram geldi. Bu yıl Türkiye’de hamsinin kilosunun 200 TL’den aşağıya düşeceğini sanmıyorum. Son yayınlanan kota genelgesine göre hamsiyi hiç tutmasak daha iyi gibi geliyor.” sözleriyle açıklamalarını noktaladı.