Çöplük olduğu için kimse o bölgeye önem vermiyordu. Şimdi ise resmen bereket tarlası oldu. Öğrenciler o araziye ekim yapmaya başladı ve yetişmeyen sebze neredeyse kalmadı. Üstelik ilçeye sipariş yetiştirmekte zorlanmaya başladılar. İşte konuya ilişkin detaylar…
Daha önce çöplük olarak kullanılan araziyi değerlendirme kararı alan İzmir Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 20 dönümlük alanda mevsimlik sebze ve buğday yetiştirmeye başladı. Söz konusu bölge geçtiğimiz yıl kaymakamlık tarafından “tarım uygulama bahçesi” olarak okula tahsis edildi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan okul müdürü Sıddık Kaya ise burada mevsimlik sebzeler üretildiğini ve meyve fidanı yetiştirildiğini açıkladı. Ayrıca burada yetiştirilen ürünlerin ilçeye gönderildiği ve bölge halkının siparişlerine yetişilemediği belirtildi.
TARIM UYGULAMALARI EĞİTİMİ GÖRÜYORLAR
İzmir Ödemiş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bilişim teknolojileri, elektrik-elektronik teknolojisi, makine ve tasarım teknolojileri, metal teknolojileri, mobilya ve iç mekan tasarımı gibi bölümlerinin yanı sıra “tarım uygulamaları” alanında da ders veriliyor. Okulda 38 öğrenci bu dersi görürken, öğrenciler uygulamalı olarak ekim işi gerçekleştiriyor.
Kaymakamlığın okula tahsis ettiği ve önceden çöplük olarak kullanılan 20 dönümlük arazide çeşitli mevsimlik sebzeler ekilirken meyve fidanları yetiştiriliyor. Öte yandan söz konusu arazi ilçedeki oda ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla rehabilite edildi.
HAVUÇ, BROKOLİ, KARNABAHAR GİBİ SEBZELER ÜRETİLİYOR
Bir bölümü damla sulama sistemi ile kurulan arazide havuç, brokoli, karnabahar, kereviz gibi kışlık sebzeler yetiştirilmeye başlandı. Öte yandan bir kısmı ise tarlaya dönüştürüldü ve buğday ekimi yapıldı. Okula 10 kilometre uzaklıkta olan bu arazinin bahçe işleriyle öğrenciler ilgileniyor. Sebzeler olgunlaştıklarında hasat edilerek satışa sunuluyor.
BAKIM VE TARIMSAL HASTALIK EĞİTİMLERİ VERİLİYOR
Okulun tarım alanı şefi Gülay Çalıkkasap, AA muhabirine, uygulama bahçesinde yetiştiricilik, bakım ve tarımsal hastalıklarla mücadeleyle ilgili eğitimler verdiklerini söyledi.
Arazinin Ödemiş Kaymakamlığınca okullarına tahsis edildiğini belirten Çalıkkasap, "Daha önce bu arazi ilçe çöplüğüydü. Şu anda gördüğünüz gibi yemyeşil bir hale geldi. Bu bizim için ayrıca bir sevindirici durum oluşturuyor" ifadelerini kullandı.
Bunların yanı sıra bahçenin öğrencilerin gelişimine büyük katkısı olduğunu söyleyen Çalıkkasap, "Sadece teorik eğitimle hiçbir zaman meslek öğretilemez, mutlaka pratik uygulama olması gerekiyor. Öğrenciler karşılaştıkları sorunlar karşısında nasıl önlem alacaklar, nasıl hareket edecekler, bunu kendileri birebir uyguluyor, yaşayarak öğreniyor. Hem pratik hem teorik bilgilerini birleştirme fırsatı buluyorlar. Ödemiş'te tarım çok gelişmiş, yaygın bir sektör. Amacımız kalifiye eleman yetiştirmek. Bunun için de elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
ÖĞRENCİLER DURUMDAN ÇOK MEMNUN
11. sınıf öğrencisi Kerem Top, ailesinin de çiftçi olduğunu ifade ederek bu bölümde okuduğunu anlattı. Top, bahçede yapılan uygulamaların kendileri için çok faydalı olduğunu ifade etti. Kendi yaptıkları ile ailelerinin yaptıklarının farklı olduğunu ifade eden Kerem Top, "Burada damlama sulama yapıyoruz, akıllı gübre veriyoruz” diye konuştu.