Kentte bu işi yapan sadece o kaldı! Çin, ABD, Avrupa kapısında bekliyor: Günlüğü 2 bin liraya çalışacak eleman yok

Kentte bu işi yapan sadece o kaldı! Çin, ABD, Avrupa kapısında bekliyor: Günlüğü 2 bin liraya çalışacak eleman yok

Kentte bu işi yapan bir tek o kaldı! Çin, ABD, Avrupa onun kapısında bekliyor! Günlük yevmiyesi 2 bin TL ama çalışacak adam yok...

Burdur’da 67 yıllık tecrübesiyle bakırcılık sanatını sürdüren Hasan İmrak, kentte bu mesleği yapan son usta olarak çalışmaya devam ediyor. Her gün yaklaşık 10 saatlik yoğun bir mesai harcayan 78 yaşındaki İmrak, bakırcılığın Burdur'da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. "Bıraktığım zaman Burdur'da bakırcılık biter" diyen İmrak, işin devamlılığı için eleman bulmakta ciddi zorluklar yaşadığını belirtti.

SON BAKIRCI USTA: HASAN İMRAK

67 yıllık bakırcı günde 10 saat çalışıp binlerce çekiç sallıyor

1957 yılında bakırcılığa adım atan Hasan İmrak, babasının yanında çırak olarak başladığı meslekte yıllar içinde büyük bir ustalık kazandı. Yaptığı el işçiliği ile hem yurt içi hem yurt dışına ürün gönderen İmrak, Türkiye’de bakır gülyağı kazanı üreten son usta olarak biliniyor. İmrak, ABD, Çin, Avrupa ve Ukrayna gibi pek çok ülkeye yaptığı bakır kazanları ihraç ediyor. Ancak, ilerleyen yaşına rağmen bu mesleği sürdürecek bir çırak veya kalfa bulamamaktan şikayetçi.

MESLEĞİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

67 yıllık bakırcı, günde 10 saat çalışıp, binlerce çekiç sallıyor

Hasan İmrak, Burdur’da bir zamanlar bakırcılığın çok yaygın olduğunu ve kendisinin de Bakırcılar Derneği Başkanı olarak görev yaptığı dönemde 120 bakırcı ve kalaycının bulunduğunu hatırlatarak, "İlkokulu bitirdikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım. O günden bu yana mesleğimi sürdürüyorum. Mesleğe başladığım dönemlerde civar iller arasında en büyük bakırcılık mesleği Burdur'daydı. Ben Bakırcılar Derneği Başkanlığı yaptığım dönemde 120 bakırcı ve kalaycı vardı. Şu anda kalaycı ve bakırcı olarak ben kaldım. Bağ-Kur primi, dükkan kirası derken vatandaş meslekten soğudu. İş yerimin karşısında 5 okul var. Talebelerin hepsi masa başında oturmaya hevesli, mesleklere heveslenen yok. Bir kaynakçının günlük yevmiyesi 3 bin lira. Ben 2 bin lira yevmiyeyle adam bulamıyorum çalıştırmak için. Burdur'da bakırcılık bitmek üzere. Ben bıraktığım zaman Burdur'da bakırcılık biter" dedi.

ELEMAN BULMAKTA ZORLUK YAŞIYOR

67 yıllık bakırcı günde 10 saat çalışıp binlerce çekiç sallıyor

İmrak, mesleği sürdürmek için çalışacak eleman bulamadığını belirtiyor. Günlük 2 bin lira yevmiye teklif etmesine rağmen çalışacak kimse bulamayan İmrak, “Yaptığım kazanlar Çin, ABD, Ukrayna, Avrupa ülkelerine gidiyor. Fakat eleman olmayınca ben yalnız başıma ne zamana kadar idare edeceğim” ifadelerine yer verdi.

İlerleyen yaşına rağmen İmrak, günde yaklaşık 10 saat çalışmaya devam ediyor. Sabah saat 08.30'da iş yerini açan ve akşam ezanına kadar iş başında olan usta, her gün binlerce çekiç darbesiyle bakır ve krom çelik kazanlar yapıyor. Yaptığı el işçiliği, yurtdışında da büyük talep görüyor; ancak İmrak, bu işin sürdürülebilmesi için gençlerin bu mesleğe ilgi göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN