Kayseri, Sivas, Elazığ Hatay... Deprem uzmanı "fay hattı kırıldı" diyerek birçok ili uyardı: Bize bir şey olmaz demeyin...

Kayseri, Sivas, Elazığ Hatay... Deprem uzmanı "fay hattı kırıldı" diyerek birçok ili uyardı: Bize bir şey olmaz demeyin...

Son olarak Malatya’da meydana gelen depremin ardından deprem uzmanı “fay hattı kırıldı” diyerek birçok ili uyardı. Kayseri, Sivas, Elazığ, Hatay… Sakın bize bir şey olmaz demeyin…

AFAD, 16 Ekim Çarşamba günü saat 10.46'da merkez üssü Malatya'nın Kale ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Fevzi Bingöl, bölgedeki sismik faaliyetler ve olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

ENERJİ BİRİKİMİ VE KIRILMALAR

Prof. Dr. Bingöl, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Sivrice ile Hazar Gölü arasındaki bölgede kırılmalar yaşandığını belirtti. "Malatya depremi, Elazığ Sivrice depremi nedeniyle bölgeye bir enerji birikimi oldu" diyen Bingöl, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin Doğu Anadolu Fay Hattı'nın önemli bir kısmını kırdığını ifade etti.

ARTÇI DEPREMLER VE BEKLENTİLER

Bingöl, Malatya depreminin Elazığ Sivrice depreminin bir artçısı olduğunu vurgulayarak, "Ancak artçı deprem bu kadar yüksek olmamalıydı" dedi. 5.9 büyüklüğündeki depremin beklenenden yüksek olduğunu, 6 Şubat depreminden kaynaklanan enerji birikiminin bu durumu tetiklediğini kaydetti. Gelecekte bölgedeki depremler için daha fazla hareketlenme beklenmediğini söyledi.

prof-dr-ercan-elazig-depremi-1.jpg

TÜRKİYE’NİN DEĞİŞİK YERLERİNE ENERJİ TRANSFERİ

Bingöl, depremin ardından Türkiye’nin farklı bölgelerine enerji transferinin yapıldığını ifade etti. Kayseri, Sivas, Elazığ ve Hatay çevresindeki fay hatları üzerindeki dengesizliklerin, bölgedeki küçük depremleri tetikleyebileceğini belirtti. Sivas’ta çeşitli faylar olduğunu ve bu faylar üzerinde 4 ve 5 büyüklüğünde depremler görülebileceğini açıkladı.

YEDİSU FAY HATTINA DİKKAT!

Prof. Dr. Bingöl, Yedisu Fay Hattı hakkında da uyarılarda bulundu. Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın önemli kısımlarından biri olan Yedisu Fayı'nın 250 yıldan fazla süredir kırılmadığını belirtti. Bu bölgedeki enerji birikimi nedeniyle ilerleyen dönemlerde büyük bir depremin olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

prof-dr-ercan-elazig-depremi-2.jpg

DEPREMDEN ETKİLENECEK BÖLGELER

Bingöl, Yedisu Fay Hattı’nda olası bir deprem durumunda Bingöl, Erzincan ve Elazığ gibi bölgelerin etkileneceğini kaydetti. Diyarbakır’ın bazı ilçelerinin de etkilenebileceğini vurguladı. "Diyarbakır'da 6 Şubat depreminin ardından birçok bina ağır hasar gördü" dedi ve çürük binaların tespit edilmesi gerektiğini belirtti.

UYARILAR VE ÖNERİLER

Bingöl, "Diyarbakır bize bir şey olmaz demesin" diyerek, binaların dayanıklılıklarını ölçmek ve gerektiğinde yenilemek için yetkililere çağrıda bulundu. Özellikle çürük binaların önceden temizlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bu açıklamalar, bölgedeki deprem riskine dair önemli bilgiler sunmakta ve olası depremlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN