Türkiye'deki en önemli tarım havzaları arasında yer alıyor yetiştirilen ürünler kavurucu sıcakların altında toplanıyor. Dalından tek tek toplanıyor zararına satılıyor. Üretimdeki satışlar geçtiğimiz yılın altına düşünce toptan satış fiyatları da geriye çekti.
Türkiye'deki önemli tarım havzaları arasında bulunan İzmir ovalarında yetiştirilen ürünler dalından tek tek toplanıyor. Kavurucu sıcaklara rağmen hasat sürecine hız kesmeden devam eder üreticiler salçalık domatesin tarladan toptan satış fiyatının geçtiğimiz yılın altına düştüğünü açıkladı. Domates üretiminde ilk 5 il arasında yer alan İzmir Tarım İl Müdürlüğü verileri doğrultusunda geçtiğimiz yıl 97.267 dekar alanda 770 bin 34 ton salçalık ve kurutmalık tipi domates üretimi gerçekleştirdi. Bu yıl Ekim alanlarının 100.000 dekarın üzerine çıkması ve verimin artması üretimi de artırdı.
ÜRETİCİ UMDUĞUNU BULAMADI
Asıldın son dönemine doğru yaklaşan domates üreticileri bu yıl rekoltenin yükselmesi ve fiyatların düşmesi nedeniyle umduğunu bulamadı. Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, AA muhabirine, Menemen Ovası'nda 10.000 dönüm alanda domates üretimi yapıldığını dile getirdi. Altıntaş, geçtiğimiz seneye göre üretimin arttığını ancak dış pazardan gelen taleplerde artış olmadığını belirterek toplam fiyatların gerilediğini söyledi.
Geçtiğimiz yıla oranlı fiyatların düşüşe geçtiğini dile getiren Altıntaş, geçtiğimiz yıl 4-4,5 TL'den satılan domatesin fiyatına şu anda 2-2,30 TL'den satıldığını söyledi. Üreticinin mağdur olduğunun altını çizen Altıntaş, girdi maliyetlerinin geçtiğimiz yıla oranla %150 arttığını belirterek bu şartlar altında çiftçilerin seneye üretim yapamayacağını vurguladı. Altıntaş, “Çünkü seneye sermayesi olması lazım. Zaten şu anda çiftçi ürünü yetiştirmekte ödediği tohum, gübre, ilaç ve mazotun hiçbirini geri alamayacak. Yarım litre suyun 10 lira olduğu bir ülkede domatesin 2 lira olması komik. Burada yetkililerin önlem alması lazım." sözlerini dile getirdi.
ZARARINA SATIŞ YAPIYOR
Domates üretimi gerçekleştiren Mustafa Er, 20 yıldır Baba mesleği olan çiftçilikle uğraştığını dile getirdi. 4 dönümlük alanda domates ürettiğini ifade eden Er, temmuzda başladıkları hasadın sonuna doğru geldiklerini ancak beklediklerini alamadığını söyledi. Martın sonunda toprakla buluşan ürünler Temmuz ayında toplanırken şimdiye kadar içinden çıkamadıklarını söyleyen Er, “ Geçen sene fabrikalar, salça üreticileri, domatesi 4-4,5 lira bandında alırken bu sene fiyatları 2 lira bandına düşürdüler. Bu tarlaya 1 milyon para yatırdım, şu an 500 bin lira zararım var. Seneye ne olacak bilmiyorum." dedi.
FABRİKA FİYATI ETKİLİYOR
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, bölgede görülen fiyatların domates çiftçinin mağdur ettiğini belirterek tüm girdilerin artmasına rağmen salça fabrikalarının ürünü geçtiğimiz yıldan daha düşük bir fiyata satın aldığını vurguladı. Çiftçilerin fazlasıyla emek verdiğini ifade eden Olgun, Geçtiğimiz yıl alınan fiyatın altında bir fiyatla ürün aldıklarını söyleyerek çiftçinin büyük zararı uğratıldığının altını çizdi. Torbalı'da yetişen domatesin %80inin salçaya gittiğini %20'sinin ise kurutma ve sofralar gittiğini belirten Olgun, salçalık payının azaltılması gerektiğinin altını çizdi.
Torbalı'da kuru domates ihracatı gerçekleştiren Kemal Saygıner, Bu yıl Türkiye genelinde birçok çiftçinin domatesine yöneldiğini ve bunun rekoltede rekor beklentisini getirdiğini söyledi. Üretim artmasına rağmen domates fiyatlarının çiftçiyi üzdüğünü dile getiren Saygıner, ürünlerin tarlada kalmasından korktuklarını söyledi.