Kızıldeniz’den Akdeniz’e yerleşen ve balıkçıların ağlarına ve balık popülasyonuna zarar veren balon balığı, şimdi de Karadeniz’e doğru ilerliyor. Uzmanlar, bu durumun Karadenizli balıkçılar için büyük bir sorun teşkil edeceğini belirtiyor..
Tarım ve Orman Bakanlığı, balon balığının popülasyonunu kontrol altına almak için kuyruk başına teşvik vererek avlanmasını teşvik etmeye çalışıyor. Ancak balon balığı, Akdeniz’e hızla uyum sağlayarak popülasyonunu artırıyor. Doğal avcılarının olmaması nedeniyle balon balığının popülasyonu kontrol edilemiyor ve bu nedenle Akdeniz’den sonra Ege’de de görülmeye başlandı.
Balon balığının yeni rotası ise Karadeniz oldu. Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde de balon balığı tespit edildi..
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, balon ve aslan balıkları gibi istilacı türlerin gelişmelerini yakından takip ettiklerini belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın aldığı önlemlere rağmen istilacı türlerin popülasyonunun arttığını ifade eden Erkan, tehlikenin devam ettiğini vurguladı. Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla birlikte bu türlerin Akdeniz’e yayıldığını ve şu anda Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’ne ulaştığını söyledi.
Erkan, aslan balığını pazara kazandırdıklarını ve balon balığının da zehrinden faydalanılabileceğini belirtti. Balon balığının Karadeniz’de de yaşayabileceğini çünkü Kızıldeniz’in Akdeniz’den daha tuzlu olduğunu ifade eden Serkan Erkan, istilacı türün Karadeniz’e ilerlediğini ve bu durumun Karadenizli balıkçılar için büyük bir sorun olduğunu söyledi. Balığı itlaf etmek yerine ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Balon balığı, keskin dişlere sahip olup ısırdığı her şeyi parçalayabilen bir çene yapısına sahiptir. Yaralandığında veya korktuğunda av olmamak için karınını şişirip normal boyutunun birkaç katına çıkabilir. Deri veya karaciğerlerinde salgıladığı zehir, insanlar ve avcı hayvanlar için öldürücüdür.