Edebiyat dünyasının ve KARAR Gazetesi'nin acı günü... D. Mehmet Doğan vefat etti

Edebiyat dünyasının ve KARAR Gazetesi'nin acı günü... D. Mehmet Doğan vefat etti

Türk edebiyatının duayen isimlerinden, "Türk Dili" davasının yılmaz savunucusu eski KARAR yazarı D. Mehmet Doğan, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede Hakk'a yürüdü.

Millî edebiyat ve "Türk Dili" davasının önde gelen isimlerinden, Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı ve eski KARAR gazetesi yazarı D. Mehmet Doğan, hayata gözlerini yumdu. Bir süredir hastanede tedavi gören Doğan, edebiyat ve kültür dünyasında derin izler bırakarak Hakk'a yürüdü.

Cenaze namazı, 12 Ağustos 2024 Pazartesi günü ikindi namazının ardından Ankara'daki Hacı Bayram-ı Velî Camii'nde kılınacak.

yeni-proje-7.jpg

D. MEHMET DOĞAN KİMDİR?

1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde dünyaya gelen D. Mehmet Doğan, Türkiye'nin en saygın yazar ve gazetecilerinden biri olarak tanındı. 1972 yılında Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu'ndan mezun olan Doğan, edebiyat ve medya dünyasında birçok önemli görevde bulundu.

Kariyerine Türk Tarih Kurumu'nun Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'nde başlayan Doğan, ardından Dergâh Yayınları ve TRT'de çeşitli görevler üstlendi. 1978 yılında Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluş çalışmalarını yürüterek Birlik Yayınları'nı kurdu. Kültür Bakanlığı'nda sinema dairesinde sözleşmeli film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak görev aldı. Aynı zamanda Film Denetleme Kurulu üyeliği yaptı.

Gazetecilik kariyerinde de önemli bir yer edinen Doğan, Zaman gazetesi, Yörünge dergisi, Vakit (Akit) gazetesi gibi yayın organlarında yazılar yazdı. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri vererek yeni nesil gazetecilere rehberlik etti. 1996-2005 yılları arasında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçilen Doğan, medya dünyasında da etkili bir isim oldu.

Doğan, Türk dili ve kültürü üzerine yazdığı eserlerle de tanınıyordu. "Büyük Türkçe Sözlük", "Batılılaşma İhaneti", "Dil Kültür Yabancılaşma" gibi eserleri Türk kültür ve edebiyatına önemli katkılarda bulundu. Ayrıca, Türkiye Yazarlar Birliği'nin uzun yıllar genel başkanlığını yaparak Türk edebiyatının gelişimine katkı sağladı.

D. Mehmet Doğan, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "edebiyat" dalında ödüle layık görülmüştü. Son olarak KARAR gazetesinde köşe yazıları yazarak düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyordu.

ESERLERİYLE YAŞAYACAK

Türk edebiyatı ve diline verdiği hizmetlerle tanınan Doğan, arkasında bıraktığı sayısız eserle hatırlanacak. "Camideki Şair: Mehmet Akif", "Tarih ve Toplum", "Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu" ve "Millî Mücadele'nin Zaman Akışı" gibi eserleri, Türk kültürüne dair derin bir birikimi yansıtmaktadır.

İŞTE DOĞAN'IN ESERLERİ

Büyük Türkçe Sözlük
Batılılaşma İhaneti
Dil Kültür Yabancılaşma
Türkistan Türkiye Gergefinde İran
Darbeler Müdahaleler ve Siyasi Sistem
Camideki Şair: Mehmet Akif
Halka Karşı Demokrasi
Tarih ve Toplum
Bir Lügat Bulamadım
Devlet Sözlük Yazar mı?
Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm
Kültürel Savaş ve Savaş Kültürü
İletişim veya Dehşet Çağı
Kitaplık Kılavuzu
Türkendülüsiye-Hilal Operasyonu
Yüzyılın Soykırımı
Türk Kimliğinin Coğrafyaları
Son Darbe Ergenekon
Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş
İslam Şairi İstiklal Şairi Mehmet Akif
Ömrün Ankara-Bir Ankara Şehrengizi
Kelimelerin Seyir Defteri
Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu
Neden Klasiklerimiz Yok?
Ortadoğunun Türkçesi
Mehmed Âkif: Çanakkaleden Sakaryaya
Söz Okyanusunda Yolculuk
Millî Mücadele'nin Zaman Akışı

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN