Karadeniz'in boncuk ürünü kuruyemişlerin atası Canan Karatay'ın da tavsiye listesinin başında yer alıyor. Hem içi hem dışı şifa diyen Karatay’ın açıklamalarının ardından sobaya giden kabuklar da ciğerleri cayır cayır yaktı. Bu saatten sonra kimse kabuklarını atmayacak.
Karadeniz'in ekonomisini kalkındıran en önemli ürünlerden biri olan fındık hem içiyle hem de dışıyla şifa oluyor. Canan Karatay'ın sağlıklılar listesine eklediğim fındık için yaptığı açıklamalar tüm dikkatleri üzerinde topladı. Şimdiye kadar sobada yanan o kabuklar için pişman olacaksınız.
ŞEKERSİZ ÇAY BOL FINDIK
Yaptığı açıklamalarla sık sık gündemde yer alan Canan Karatay bir açıklamasında çay ve fındığın insan sağlığı için son derece faydalı olduğunu belirtti. Bol şekersiz çay içerek fındık tüketilmesini tavsiye eden Karatay "Köy tereyağını (doğal) sabah akşam yiyebilirsiniz. Sabah akşam eritip içebilirsiniz. Fındık ve çay çok önemli. Bol bol fındık tüketip çay içebilirsiniz. Fındık, fıstık, çıtır çıtır, hem kan yapar, hem ısıtır” sözlerini dile getirdi.
Doğanın hem mineral hem vitamin kaynağı olarak bilinen fındığın karbonhidrat, omega 3 deposu olduğunu söyleyen Karatay, çay tüketmenin de önemine değindi. Çayın insan vücudunun dinç tutucu bir özelliğe sahip olduğunu dile getiren Karatay, en güçlü antioksidan kaynağı olduğunu da vurguladı. Karatay, hem çayın hem de kahvenin tüketilmesi gerektiğini dile getirdi.
KABUKLARINI SAKIN ATMAYIN
Tarım Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinde yer alan bilgiler doğrultusunda fındığın karaciğer hastalıklarına iyi geldiği belirtildi. Kalın bağırsak ve rahim iltihaplarına karşı fındığın koruyucu bir etkisi olduğu belirtilirken fındık kabuğunun kaynatılıp içilmesi durumunda nezle ve gribe iyi geldiği de aktarıldı. Bunun yanı sıra fındık kabuğu çayının öksürük kesme, sıtma ve sara hastalıklarına karşı da koruyucu olduğu belirtildi. Fındık yaprağının suda kaynatılıp içilmesi durumunda da kan temizleyici bir etkisi olduğu aktarıldı.
BAĞIRSAKLARIN KORUYUCU KALKANI
Fındık kabuğunu kaynatılarak tüketilmesi durumunda bağırsakları rahatlattığı ve bağırsak florasını koruduğu belirtiliyor. Yüksek antioksidan sağlayarak Kanı zararlı maddelerden arındıran fındık kabuğu kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmektedir.
FINDIK KABUĞU ÇAYI NASIL YAPILIR?
Temizlenen fındık kabuklarından bir avuç aldıktan sonra 1 litrelik suyun içerisine ekleyiniz. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alıp 10 dakika kadar daha demlemeye bırakınız. Çayın tatlı bir kıvama gelmesi için süzdükten sonra çayınızı ılıtıp içerisine bal ekleyebilirsiniz.