Karadeniz’de istila büyüyor! Fındık üreticileri kara kara düşünüyor! Çuvala girinceye kadar risk büyük

Karadeniz’de istila büyüyor! Fındık üreticileri kara kara düşünüyor! Çuvala girinceye kadar risk büyük

Karadeniz'de istila gitgide büyüyor üretici kara kara düşünüyor. Giresun'da fındıkta yüksek rekolte bekleyen üreticiler büyük bir tehditle karşı karşıya kalıyor. Üreticiler her bir ağaca tek tek kontrol ediyor istilaya karşı önlem alıyor.

Giresun'da fındık bahçelerine dolaşan ve dalların dolu olup olmadığını kontrol eden fındık üreticileri, yeni sezonda yüksek rekolte bekliyor. Üreticiler hem mutlu hem de temkinli konuşurken fındığın çuvala girene kadar riskin devam ettiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıllarda da fındık bahçelerinde büyük bir tehdit oluşturan kokarca böceği yeni yılda da yeni mahsulü tehdit ediyor.

FINDIK SEVİNCİ YARIDA KALIYOR

Geçtiğimiz senelerde de dalda yer alan fındığın hasat zamanına yaklaşırken döküldüğünü söyleyen üretici Zeki Can, fındıklarda boş dal olmadığını söyledi. Küçük bir sürgünde bile fındığın baskın olduğunu dile getiren Can, şu anda rekoltenin iyi göründüğünü belirterek çuvala girinceye kadar riskin devam ettiğinin altını çizdi. Geçtiğimiz sene bu zamanlarda çok iyi görünen fındık hasadının zamanı yaklaştıkça dallarda ürün kalmadığını belirten Can, dolu ve fırtınanın kavurucu sıcaklarla birleşmesi fındıkta dökülmeye neden olduğunu aktardı. Bu nedenle daldaki fındık için sevinemediklerini belirten Can, sevinmek için çok erken olduğunu aktardı.

İşçinin fındık sevinci

RİSK DEVAM EDİYOR

Fındık sevincinin yaşanması için en az bir ay kadar bir süre olduğunu dile getiren Muzaffer Eyibil, “Fındık üreticisi olarak şuan ki fındığı dalda tutmak için her türlü mücadeleyi yapıyoruz. Bir tarafta Kahverengi kokarca tehdidi diğer tarafta doğa riskleri var. Kahverengi kokarcayla ve küf gibi hastalıklarla kimyasal mücadelemizi yapıyoruz ama doğa ile mücadeleye çaresiz kalıyoruz. Bir fırtına, bir güneş daldaki fındığı da dalı da olduğu gibi döküyor. Bu nedenle şuan çok iyi görünen fındık ne yazık ki bizi sevindiremiyor. " sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN