Kamulaştırma geri çekilince Hataylılara ödenen para geri istendi: Plansız işin faturası depremzedeye

Kamulaştırma geri çekilince Hataylılara ödenen para geri istendi: Plansız işin faturası depremzedeye

Hatay’ın Antakya ilçesi Dikmece mahallesinde TOKİ için kamulaştırılan arazilerin bir kısmı kamulaştırılmadan çıkarıldı. Dikmecelilerden kamulaştırma karşılığında aldıkları parayı geri vermesi isteniyor. Depremzede Meryem Kutlu, yaşadıkları mağduriyeti KARAR’a anlattı.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Şubat depremlerinin üzerinden bir buçuk yıldan fazla zaman geçti. Depremzedelerinse mağduriyeti hala devam ediyor. 18 ay önce rezerv alan kapsamında arazileri kamulaştırılan depremzedelerden kamulaştırma karşılığında verilen para geri isteniyor. Tarım arazileri, zeytinlikleri kamulaştırılan depremzedelere, arazilerine ihtiyaç olmadığı, bu sebepten arazilerin kendilerine iade edileceği bildirildi. Kamulaştırma karşılığında devlet tarafından depremzedelere ödenen ücretlerin ise 30 gün içinde iadesi talep edildi ve iade etmeyen depremzedeler hakkında yasal sürecin başlayacağı tebliğ edildi.

HİÇBİR YETKİLİ BİZİMLE MUHATAP OLMADI: Mağdur edilen depremzede Meryem Kutlu, arazi sahiplerine haber verilmeden arazilerinin kendi üzerlerinden düşürüldüğünü KARAR’a anlattı. Kutlu, “Sürecin başında hiçbir yetkili bizimle muhatap olmadı, kimse bize bir teklifle gelmedi. Arazilerimiz doğrudan adımızdan düşürüldü ve banka hesabımıza paralar yatırıldı. Bu durumu kabul etmediğimizi ifade ettik ve Dikmece Direnişi’ni başlattık. Asırlık zeytin ağaçlarımızın korunmasına büyük önem veriyorduk. Depremden sonra hepimiz ciddi kayıplar yaşadık ve bu kayıplara bir yenisinin daha eklenmesini istemedik” dedi. Kutlu, kamulaştırmaya itiraz etmeleri üzerine herhangi bir yanıt alamayacaklarının söylendiğini, bu sebepten verilen ücretleri kabul ettiklerini, geçtiğimiz yıl aldıkları bu paralarla da ihtiyaçlarını giderdiklerini söyledi.

SİZE VERİLEN PARAYI İSTEDİĞİNİZ GİBİ KULLANIN: Kutlu, deprem sonrası kendilerine yeni bir düzen kurmaya çalışan insanların bu süreçte farklı şekillerde mağdur edilmesine tepki göstererek, “Size verilen parayı alın, istediğiniz gibi kullanın,’ dediler. Hepimiz depremzedeyiz, bu nedenle verilen paraları harcamak zorunda kaldık. Bu parayı alarak kendine ev yapan ya da başka bölgelere gidip yeni bir hayat kuran birçok kişi oldu. Şimdi ise bize, ‘Parayı geri verin, arazinizi geri alın’ diyorlar, ancak ortada geri alınacak bir arazi kalmadı” diye konuştu. Dikmecelilerin, kamulaştırma kararından bugüne direndiğini ifade eden Alkan, zeytinliklerden vazgeçilmesinde idarecilerin plansızlığının ve vatandaşların vazgeçmeden direnmelerinin etkisi olduğunu vurguladı. Dikmecelilerin Avukatı Ecevit Alkan, Hatay halkının sürekli olarak plansız söylemlerle oyalandığını ve geri dönülmez durumlara sürüklendiklerini ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN