Kamu hastanelerinde randevu çilesi: Sistem tıkandı

Kamu hastanelerinde randevu çilesi: Sistem tıkandı

Koronavirüs pandemisiyle kamu hastanelerinden randevu alamama çilesi devam ediyor. Özellikle ağız ve diş sağlığı bölümlerinde hastalara aylar sonras randevu tarihi veriliyor. İzmir'de bir hasta, 9 yıl önce aldığı randevu için bugün kendisinin arandığını söyledi. Doktorlar, kamu sisteminin tıkandığını belirtiyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerdeki kamu hastanelerinde ağız ve diş sağlığı bölümüne en erken 3-4 hafta sonrasına randevular bulunurken, bazı ilçelerde yoğunluktan hiç randevu açılmıyor.

Birçok vatandaş telefon ya da bilgisayar başında randevuların açılmasını beklerken, muayene randevusu bulanlar ise şanslı. Fakat yoğunluk ve her hastaya kısa bir süre ayrılabilmesi bazen işlemlerin yarıda kalmasına da neden oluyor.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'ye değerlendirmeler yapan Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen, diş hekimlerinin yaşadığı zorlukları anlattı.

hastane-randevusu-nasil-alinir.jpg

"KAMU HASTANELERİ TIKANMIŞ DURUMDA"

Türkiye'de 132 kamu ağız diş sağlığı merkezi ve hastanesinin olduğunu anımsatan İşmen, bu merkezlerde de 11 bine yakın diş hekiminin görev yaptığını söyledi.

Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırında yaşayan 40-50 milyon insanın bulunduğunu, bu insanların kamudan hizmet almaya çalıştığını belirten İşmen "Kamu hekimliği şu anda tıkanmış durumda" dedi.

"5 BİN KİŞİYE BİR DİŞ HEKİMİ DÜŞÜYOR"

İşmen, kamunun koruyucu hekimliğe yönelmesi gerekliliğine de dikkat çekerek, özetle şunları söyledi:

"Normalde Türkiye'de 1400-1500 kişiye bir diş hekimi düşerken, kamuda bu yoğunluk 5 bin civarında. Kamunun tekrar tekrar kullanılması aslında bu yoğunluğu yaratıyor.

Şöyle bir sıkıntı oluyor: Meslektaşım bir hastaya başlıyor, hastanın işini daha tamamlayamadan süre doluyor, bir başka hastaya geçmek zorunda kalıyor. Sonra o hastayı tekrardan çağırmak zorunda kalıyor.

Bir kanal tedavisine başlıyorsunuz, bazen tek seansta bitiremiyorsunuz. Ya da önceliğiniz olan çürüğü tedavi etmek yerine size porselen yaptırma baskısı geliyor, çünkü performans sistemi var. Yani maddi karşılığı daha yüksek.

ahmet-tarik-ismen-kimdir.jpg
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen

"HER VATANDAŞIN EN 6-7 DİŞİNDE İŞLEME İHTİYAÇ VAR"

Koruyucu hekimliği önceleyerek bir hizmet verilmesi gerek. Dünya standartlarında ideal bir işlem yaptığınız zaman hekimin bakacağı hasta sayısı 12-15 aralığıdır. Şu an günde 50'ye yakın hasta bakılıyor.

Ayrıca hekimler tek çalışıyor, yardımcı personel de yok. Ortodonti hiç neredeyse zaman yok. Bir yıla birkaç yıla erteleniyor. Kanal tedavisi ile ilgili süreçler bir ay ile bulunduğu ile göre altı ay arasında değişiyor.

Cerrahi, ileri cerrahi ya da gömük diş ya da kök ucu rezeksiyonu gibi işlemlerde neredeyse 4 ay randevu süresi veriliyor. Bu kadar uzun süreler sıkıntılı.

Şu anda her vatandaşımızın en az 6-7 dişinde işleme ihtiyaç var. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın 1-1,5."

mhrs-hastane-randevu-alma-ekrani.jpg

HASTANE RANDEVUSUNDA 9 YIL SONRA SIRA GELDİ

İzmir'de yaşayan ve diş teli tedavisi için 9 yıl önce Katip Çelebi Hastanesi'ne başvuran 26 yaşındaki Gizem Efe, geçen günlerde gelen 'sıranız geldi' telefonuyla yaşadığı şaşkınlığı anlattı.

"Yeni aradılar. Bazı şeyler ummadığın anda oluyor" diyen Efe, yaşadıklarını şöyle özetledi:

"Yaklaşık 9-10 yıl öncesinde ortodonti tedavisi için hem Konak Diş Hastanesi'ne hem de Katip Çelebi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvurdum. Ortodontik tedavi için ön aşamalar var, çekim gibi.

Onlar yapılıp sıraya alındım. Katip Çelebi'den asla sıra gelmedi, Konak'ta yaklaşık bir yıl sonra tedavim başladı ama çok uzun ve özensiz bir tedaviydi.

Üniversite için Antalya'ya taşındım. Oradan sürekli hastaneye git gel yapıyordum. Konak'taki hekim süreci uzattı. Tüm bunlar olunca da ben tedavimi özel bir klinikte sürdürmek zorunda kaldım.

Tedavim tamamlandı yaklaşık 5 yıl önce ve tellerim çıktı. Geçelerde Katip Çelebi Diş Hastanesi'nden arayıp 'Sıranız geldi, tedavinize başlayabiliriz' dediler."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
13 Yorum
  • Okur / 13 Ekim 2022 14:58

    Doktorlar hükümet gitsin diye bilerek yapıyorlar direniş içindeler sağlıkçılar maalesef yada dışı örgütlerin eline düşmüş ülkeye ihanet icindeler bakın sağlık iş sendika başkanı na

    Yanıtla (0) (2)
  • okur2 / 13 Ekim 2022 17:08

    Dr.lara günlük muayene için verilen hasta randevusu belli. Bu da mhrs den alınıyor. Direnseler de o kadar hastaya bakacaklar direnmeselerde. Sonuçta verilen randevu belli. Sorun bu şekilde çözülemez. lütfen mantıklı olun. Doktorlarımızada haksızlık etmeyin. Çok ayıp ediyorsunuz. Lütfen.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 13 Ekim 2022 16:36

    Sosyal devleti öldürüpü olabildiğince ilacı tedaviyi ödemekten kaçınan, kamu hastaneciliğini öldüren, azaltan, geliştirmeyen bir zihniyet. YİD müteahitlerine kazandırmak, özel hastanelere insanları mahkum etmeki soydurmak için çalşan, doktoları yurt dışına gitmeye zorlayan, tam zaman baskısı ile eğitim araştırma hastanelerinde hekim bırakmayan ikirdarın marifetleri. Ama yalan ve pazarlama öyle kuvvetli ki, insan kendini aklından şüpheye düşüyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Ak parti iyi yapmış (!) / 13 Ekim 2022 16:34

    Ankara'da 6 tane kamu hastanesi kapatıldı. Sebep müteahit kazansın herkes, doktorlar dahl zorla şehir hastanesine gitsin diye. Kalan 6 hastane de Etlik'e kurban edildi, son dakika tepkiler üzerine yok canımm ne kapatması dendi, ama doktorlar ordan oraya koşturuldu, çalışanlar oraya buraya dağıtıldı, makineler söküldü vs. Yani yalan söylendi. Vatandaş zerre umurlarında olsa, her semtte 2-3 kamu hastanesi olması gerekir. Milleti heyula gibi ulaşımı güç, içinde bile ulaşumı güç yarı özel hastaneye

    Yanıtla (1) (0)
  • okur2 / 13 Ekim 2022 14:57

    Geçekten randevu almak imkansız gibi. Önceden Semt poliklinikleri vardı. Hastahanelerin yükünü alıyordu. Kapatılmaları çok yanlış oldu. Kapatılma sebeplerini hepimiz çok iyi biliyoruz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Doğrucu Davud / 13 Ekim 2022 13:15

    Doktor da etten kemikten yapılmış olduğu unutuluyor. Bir diş hekimi günde en fazla taş çatlasa 5 hasta bakabilir. Bunun fazlası herkesten götürür hekimden götürür hastadan götürür. Yani hekim stres ve yorgunluktan çabuk çöker ama hastanın tedavisi de düzgün olmaz

    Yanıtla (0) (0)
  • EKONOMİST / 13 Ekim 2022 13:13

    Pandemi de hayatını hiçe sayıp mücadele veren doktorlara pandemi hafifleyince giderlerse gitsinler derseniz doktor bulamazsınız elbet...o insanların onca fedakarlık ve emeğini nasıl görmezsiniz

    Yanıtla (1) (0)
  • O k u r / 13 Ekim 2022 12:55

    9 yıl önceki müracaat için bu gün randevu verilmiş. Eper haber palavra değilse bu gün hizmet alanların hepsi en az dokuz yıl önce müracaat etmiş olmalı...

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 13 Ekim 2022 12:27

    bütün branşlar için randevu almak neredeyse imkansız,günlerce haftalarca gece gündüz uğraştıktan sonra belki randevu alıyorsun.mr,tomografi,ultrasaon için haftalar aylar sonrasına randevu veriliyor.kolnoskopi,endoskopi için 10 ay sonrasına,ilaç kesintilerinin ne olduğu meçhul,daha dğrusu kesinti bildiriliyorda % kaça karşılık geliyor belli değil,hergün listeler değişiyor.berbat ettiniz,bu işi herhangi bir dürüst insan daha iyi yönetir,en azından beceremediğini söyler

    Yanıtla (1) (0)
  • RaNDEVU / 13 Ekim 2022 12:08

    bırakın nöröloji, kardiyoloji yi;göz için bir aydır uğraşıyorum Bursada,fizik tedavi vb hak getire zaten. Özele ekmek çıksın diye 10 tane 50 binlik cihaz ve çalışan alıp, elektrik ve sıcak uygulama yapamıyor koca hastanelerimiz.boynun tutulmuş yada yürüyemiyon doktordan randevu alsan fizik tedavi için 2 ay sonra gel yapalım diyor:) iki ay yürümeden beklemek gerekiyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • vatanperver / 13 Ekim 2022 11:14

    bu olumsuzlukta bizim de payımız var maalesef randevu alıp randevusuna gitmeyenler var.

    Yanıtla (0) (2)
  • Emrah Erdem / 13 Ekim 2022 11:11

    Randevu almak çok çileli oldu.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 13 Ekim 2022 10:57

    Doktorları döverseniz böyle doktor bulamazsınız. Türkiye de kazandığının on katını kazanmak varken Türk doktorları fedakarlık yapıp hizmet için gitmiyorlar. Sağlıkta şiddet devam ettiği sürece çok doktor ararsınız.

    Yanıtla (1) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN