Kadınları aile içi şiddetten korumaya yönelik kanun seçim sürecinde oy pazarlığına konu oldu. Yeniden Refah’ın Cumhur İttifakı’na katılmak için şart koştuğu ‘6284 kaldırılsın’ talebinin AK Parti tarafından kabul edilmesine ‘Oylarını istediğiniz milyonlarca kadının bu konuda ne düşündüğünü merak etmiyor musunuz’ tepkisi yükseldi.
PROTOKOLDE BAĞLAYICI HÜKÜMLER YOK
Yeniden Refah, Beştepe’deki Erdoğan-Erbakan görüşmesi sonrası ittifaka dahil oldu. Parti içinde tartışma ve istifalara yol açan gelişmenin ardından AK Parti’yle imzalanan protokol kamuoyuna yansıdı. AK Partili Özlem Zengin’in savunduğu için tehdit edildiği 6284 sayılı kanunda değişiklik sinyali verildi. “Mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin önlenmesi için yasal düzenlemelere, süresiz nafaka mağduriyetinin giderilmesine ağırlık verilecek” denildi.
KILIÇDAROĞLU: KADINLARI TANIMAMIŞLAR
AK Parti’nin toplumsal mutabakatla hazırladığı bir kanunun siyasi pazarlık kozu olarak kullanılması tepki çekti. Kılıçdaroğlu “Resim her geçen gün netleşiyor. Biz barışmanın, açık yaraları kapatmanın ittifakını kurduk. Karşımızdaki ittifak gasp edilecek kadın hakları üzerinden genişlemeyi seçti. Söyleyeceğim tek şey; bilhassa genç kadınları hiç tanıyamadıklarıdır” dedi. İYİ Partili Buğra Kavuncu da “Kadına yönelik şiddete karşı temel güvencelerden olan 6284 sayılı kanun kaldırılacak mı?” diye sordu.
6284 ÜZERİNDEN SEÇİM PAZARLIĞI
İstanbul Sözleşmesi’nden gece yarısı çıkıldığında kadının hakkını koruyan 6284 sayılı kanun teminat olarak gösterildi. Ancak yasa seçim sürecinde oy pazarlığına dönüştü. Cumhur İttifakı’na katılan Yeniden Refah Partisi’nin talepleri doğrultusunda yasada değişiklik yapılacağı sinyali verildi. Tarafların imzaladığı belgede“Mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına ağırlık verilecek” denildi. Yaşananlar kamuoyunda “Milyonlarca kadının hakkını masaya getirirken kime sordunuz” tepkisine neden oldu.
Millet İttifakı’nın ‘sofrayı’ büyütmesi üzerine Cumhur İttifakı da genişleme için hamle yaptı. AK Parti işlk olarak HÜDA PAR ile iletişime geçti. Ardından Yeniden Refah Partisi ile görüşme sağlandı. Süreçte HÜDA PAR Cumhur İttifakı saflarında 14 Mayıs’a gideceğini ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini duyurdu. Ancak Yeniden Refah Partisi görüşmeler sonrası “Parti yönetiminde yüzde 60 itifaka karşı” açıklaması yapılarak 14 Mayıs seçimlerinde parti olarak katılacağını duyurdu. Sayfanın kapandığı konuşulurken önceki gün İttifak Protokolleri’nin YSK’ya verilmesine saatler kala Beştepe’de görüşen Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ile Cumhurbaşkanı Erdoğan anlkaşmaya vardı. Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı saflarında seçime katılacağı partililerin 100 bin imza toplamak için uğraştığı Erbakan’ın ise Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiği açıklandı.
YASAYI SAVUNAN ZENGİN TEHDİT EDİLDİ
İttifak anlaşmasının sağlandığının duyurulması sonrası İstanbul Sözleşmesi’nden çekilirken kadın haklarını koruyacak denilerek teminat gösterilen 6284 sayılı yasa tekrar tartışmaya açıldı. Zira ittifak görüşmelerinin ilk günlerinde Yeniden Refah Partisi’nin yasada ciddi değişiklikler istediği belirtilmişti. Hatta yasadan taviz verilmeyeceğini açıklayan AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin tehdit edildiğini açıklamıştı. Ancak Zengin’in savunduğu için tehdit edildiği 6284 sayılı kanunda değişiklik sinyali verildi. AK Parti ile Yeniden Refah arasında imzalanan protokol de ortaya çıktı.
YASADA AYKIRILIKLAR AYIKLANACAK
Metne göre, Yeniden Refah Partisi’nin 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’ndaki bazı maddelerin çıkarılması talebi AK Parti tarafından kabul edilmiş görünüyor. Metinde 6284 sayılı 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’na yönelik şu ifadeler yer aldı: “Aile bütünlüğünün korunması için mevcut yasalardaki aykırı hükümlerin ayıklanmasına, manevi değerlerimize aykırı fiillerin ve sapkınlıkların önlenmesine yönelik yasal düzenlemelere, süresiz nafaka konusundaki mağduriyetlerin giderilmesine ağırlık verilecektir.”
MİLLİ EĞİTİM MÜFREDATI DETAYI
Metinde Milli Eğitim müfredatıyla ilgili yapılan “milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi” ifadesi dikkat çekti. “Milli Eğitim müfredatının milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi ve gerekirse aykırı sözleşmeler dahil her türlü düzenlemelerin gözden geçirilmesi temin edilecektir. Toplum sağlığına ilişkin sözleşmelerin milli çıkarlarımıza hale getirilmesine çalışılacaktır.” Gelişme sonrası kamuoyunda “Milyonlarca kadının hakkını masaya getirirken kime sordunuz” tepkisi yükseldi. İYİ Partili Buğra Kavuncu da “Kadına yönelik şiddete karşı temel güvencelerden olan 6284 sayılı kanun kaldırılacak mı?” diye sordu.
30 MADDELİK TALEPTE BULUNMUŞLARDI
AK Parti genel başkanvekillerinin geçtiğimiz hafta Yeniden Refah Partisi’ne yönelik ziyaretlerinin ardından, Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılımı için 30 maddelik teklifi gündeme gelmişti. Yeniden Refah’ın 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un kaldırılması talebinin AK Parti tarafından kabul edildiği iddia edilmişti. İktidar kanadı ise söz konusu iddiayı yalanlamıştı.