Kadınlar seralarda yetiştirip Japonya'ya gönderiyor! Köylülerin geçim kaynağı... 35-40 milyon getirisi var

Kadınlar seralarda yetiştirip Japonya'ya gönderiyor! Köylülerin geçim kaynağı... 35-40 milyon getirisi var

Türkiye çeşitli bitki örtüsüyle tanınan ve değer gören ülkelerin başında geliyor. Uludağ'da ev hanımı kadınların yetiştirdikleri bu bitki ise Japonya'nın gözdesi olmuş durumda. Tüm köylü bu bitkiyi yetiştirerek yaşamlarını sürdürmekte. Kadınlar seralarda yetiştirip Japonya'ya gönderiyor! 35-40 milyon getirisi var. Uludağ'ın her tarafı bu bitkiden.

Bursa'nın Orhaneli, Büyükorhan, Keles ve Harmancık`ta yaşayan vatandaşlar geçimini süs bitkisi seralarında çalışarak geçimini sağlıyor. Ne kadar dışarıdan kolay gözükse de bu iş oldukça zor ve getirisi çok fazla. Kadınlar seralarda yetiştirip Japonya'ya gönderiyor! Aylık kazancı ise 35-40 milyon arasında değişiyor.

KADINLAR SERALARDA YETİŞTİRİP JAPONYA'YA GÖNDERİYOR

Şuan için bölgede iki tane uluslararası şirket çalışmakta. Buradaki vatandaşları sözleşmeli tarım işçisi yaparak 20 çeşit süs bitkisi yetiştiriliyor. İlçelerde binden fazla kadına istihdam oluşturan seralarda yetiştirilen süs bitkilerinin tohumları Japonya`ya gönderiliyor.

yeni-proje-2024-04-20t190840-094.jpg

EV HANIMLARI GEÇİMLERİNİ BU İŞLE SAĞLAMAKTA

Takii Tohum Türkiye Üretim Operasyonları ve Şube Müdürü Sadettin Tezyener, bölgedeki süs bitkisi yetiştiriciliğinin 30-35 yıl öncesine dayandığını belirtti. İlk olarak Syngenta firmasının Orhaneli`nin birkaç köyünde üretime başladığını belirten Tezyener, "Daha sonra diğer köylere de yayılarak bugünlere geldik." dedi.

yeni-proje-2024-04-20t190902-639.jpg

Tezyener, 4 ilçede binden fazla kadına istihdam sağlandığını kaydederek, "Bin kadına istihdam demek bin aileye destek anlamına geliyor aslında. Bölgede yaklaşık 300 serada üretim yapılıyor. Köyler için paha biçilemez bir iş diyebiliriz. Bizim olduğumuz köylerde göç çok az. Bizim sektörümüz, göçü engelleyen, insanlara da ciddi bir gelir kaynağı sağlayan bir iş. Çoğu köyümüz direkt bu işten geçiniyor. İşimiz aslında çok uzun da sürmüyor. 5 aylık süreçte çalışmalarımız bitiyor ama çoğu ürüne kıyasla kazançlı bir iş." diye konuştu.

"GETİRİSİ 35-40 MİLYON ARASINDA"

Ağırlıklı olarak menekşe yetiştirildiğini dile getiren Tezyener, "Onun haricinde bizim tarla çiçekleri dediğimiz çiçeklerimiz de mevcut. Hem toprakta hem saksıda üretimlerimiz devam ediyor. Toplamda 20`ye yakın türde üretim yapıyoruz. Sektörümüzün bölgeye ekonomik katkısı 35-40 milyon lira civarında." ifadesini kullandı.

yeni-proje-2024-04-20t190853-261.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN