Kadınlar her alanda mağdur: Çalışma hayatı, ücret farkı, finansal alan...

Kadınlar her alanda mağdur: Çalışma hayatı, ücret farkı, finansal alan...

Gündemde önemli bir yer tutan kadına şiddetin nedenlerine bakıldığında, kadınların finansal özgürlüğünün eksik olduğu görülüyor. Ekonomik olarak kendilerini koruyamayan kadınların durumu, bu sorunun ciddiyetini artırıyor. Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün hala banka hesabı bulunmadığı dikkat çekiyor.

Son dönemlerde toplumda vicdan yaralayan bir konu haline gelen kadına yönelik şiddet, Türkiye’de artan bir sorun olarak gündemdeki yerini koruyor. Kadınların güvenliğinin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da ele alınması gerektiği verilerle ortaya konuyor. Türkiye'de kadınlar, birçok alanda geride kalırken, bu durum onların güvenliklerini doğrudan etkiliyor.

KADINLARIN ÇALIŞMA HAYATINDAKİ YERİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos 2024 işgücü verileri, kadınların çalışma hayatındaki zorluklarını gözler önüne seriyor. Kadınlarda işsizlik oranı yüksek iken, istihdama katılım ise oldukça düşük seviyelerde kalıyor. 2005 yılından bu yana artış gösteren işgücüne katılma oranı, hala istenilen seviyenin altında; Türkiye'de 10 kadından 6-7'si iş hayatının dışında bulunuyor. Bu rakam, erkeklerde ise yüzde 73 oranıyla 10 erkekten 7'sinin işgücüne katıldığını gösteriyor.

İstihdam oranlarında da büyük bir eşitsizlik söz konusu; 10 erkekten 7'si iş bulurken, kadınlarda bu oran yalnızca 10 kadından 3’ü olarak belirlendi. İşsizlikteki tablo da oldukça karamsar; 100 erkekten 7’si işsiz kalırken, kadınlarda bu oran 12’ye çıkıyor.

ÜCRET FARKI: KADINLAR MAĞDUR

Ekonomim'de yer alan habere göre; kadınların maaşlarındaki düşüş dikkat çekerken, DİSK’in 2024 asgari ücret raporuna göre, kadınların aylık ortalama ücretleri zamanla azalmış durumda. 2006 yılında kadınların aylık ortalama gelirleri asgari ücretin 2 katı iken, bu oran 2021’de 1,4 kata geriledi. Erkeklerin ise aynı dönemdeki ortalama gelirleri kadınlardan yüksek olarak kalmaya devam ediyor. 2006’da erkeklerin aylık ortalama gelirleri asgari ücretin 2,2 katı iken, bu rakam 2021’de 1,8 katına düştü. Ayrıca, kadınların asgari ücret düzeyinde çalışma oranlarının da arttığı gözlemleniyor.

FİNANSAL EŞİTSİZLİKLER

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Haziran 2024 verilerine göre, bankaların çalışanlarının yarısından fazlasının kadın olduğu görülse de, kadınların finansal hizmetlere erişim oranları oldukça düşük. Dünya Bankası verilerine göre, 2021 yılında Türkiye’de kadınların yalnızca yüzde 62’sinin kendi adına bir banka hesabı bulunuyor. Bu oran dünya genelinde yüzde 72 olarak belirlenmiş durumda. Ayrıca, kredi kartı sahipliği de kadınlar için ciddi bir sorun; 2024 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 15 yaş üstü kadınların sadece yüzde 19’u kendine ait bir kredi kartına sahip.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN