İyice uçtular: Türk Hava Yolları’ndan skandal ‘promosyon’...

İyice uçtular: Türk Hava Yolları’ndan skandal ‘promosyon’...

AK Parti’nin Avrupa kolu olarak nitelendirilen Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) üyeleri artık daha ucuza uçacak! UID ile THY arasında yapılan anlaşmaya göre iktidar partisini destekleyen gurbetçilere yüzde 10 indirim ve ilave bagaj hakkı tanınıyor. 85 milyonun cebinden finanse edilen uygulama UID’ın ve THY’nin resmi internet sitelerinde yer almıyor.

AK PARTİ AVRUPA’DAKİ DESTEKÇİLERİNİ THY İNDİRİMİYLE ÖDÜLLENDİRİYOR’

Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) yaptığı anlaşma, başkan yardımcısı Esma Koç Ağca’nın, bölge yöneticilerine gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. UID üyelik numarasıyla THY’de ‘yüzde 10’a kadar indirim ve ek bagaj hakkı’ avantajı sağlanacağı belirtildi. Anlaşma için ‘Yeni üyelerin ilgisini çekmek için harika bir fırsat’ vurgusu dikkat çekerken Alman yayın kuruluşu Focus’un haberinde ‘AK Parti destekçilerini indirimle ödüllendiriyor’ denildi.

‘VATANDAŞLARIMIZ ARASINDA BÖYLE BİR AYRIMCILIK YAPILMASININ SEBEBİ NEDİR?’

İddiayı TBMM’ye taşıyan İYİ Partili Metin Ergun, sunduğu önergede THY hisselerinin yüzde 49’nun Türkiye Varlık Fonu’nda olduğunu hatırlattı. ‘THY neden bu protokolü yapma gereği duydu? Vatandaşlarımız arasında böyle bir ayrımcılık yapılmasının gerekçesi nedir?’ sorularını yöneltti. UID’nin açıklamasında ise ‘THY ile yapılan anlaşma bize özel değil. Birçok kurumsal müşteri için sağlanan bir standart uygulama’ ifadesi kullanıldı.

Kadın Milli Voleybol Takımı’nı ABD’ye ekonomi sınıfta uçurduğu için tepkilerin odağında olan THY’nin AK Parti’nin yurt dışındaki en güçlü lobi grubu olarak nitelendirilen Almanya’daki Uluslararası Demokratlar Birliği’nin, üyelerine indirimli bilet için anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Üyelik numarasını gösterenlere yüzde 10 indirim ve ilave bagaj hakkı tanındığı belirtildi. İktidarı destekleyen gurbetçilerin uçak biletinin vatandaşın cebinden çıkması ‘Kayırmacılık’ olarak görüldü. Yapılan anlaşmaya tepki yağdı.

km.jpg

illetler Ligi ikinci hafta maçları için ABD’ye uçan A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın ayrı koltuklarda ve ekonomi sınıfında 13 saat uçmalarına büyük tepki geldi. Söz konusu olayla ilgili THY, TVF’yi suçlarken; TVF ise THY’yi yalanladı. Milli voleybolcuların rahatsızlıklarını gösteren 13 saatlik uçuşlarına ilişkin sosyal medyadaki yoğun tepkiler üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu da açıklamada bulundu. Voleybol milli takımının sponsoru Türk Hava Yolları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ile bizzat görüştüğünü belirten Uraloğlu, sorunu “iletişimsizlik” olarak tanımladı ve milli voleybolcuların ABD dönüşlerini “Business” olarak gerçekleştireceklerini belirtti.

ÜYELİK NUMARASINI GÖSTERENE İNDİRİM:

Ana sponsoru olmasına rağmen Kadın Milli Valeybol Takımı’na ekonomik sınıfta bilet ayarlayan THY’ye tepkiler sürerken AK Parti’nin yurt dışındaki en güçlü lobi grubu olarak nitelendirilen Almanya’daki Uluslararası Demokratlar Birliği’nin, üyelerine indirimli bilet için THY ile anlaşma yaptığı ortaya çıktı. Merkezi Köln’de bulunan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UID) yaptığı anlaşma, birliğin başkan yardımcısı Esma Koç Ağca’nın, UID’nin bölge başkanlarına gönderdiği yazıyla ortaya çıktı. UID üyelik numarasını ibraz edenlere THY’de ‘yüzde 10’a kadar indirim ve ilave bagaj hakkı’ gibi avantajlar sağlanacağı belirtildi. 17 Haziran’da ‘Avrupa Postası’nın aktardığı iddia, 21 Haziran’da Almanya’nın Focus haber sitesine de yansıdı. Focus’un haberinde ‘AK Parti, Avrupa’daki destekçilerini indirimle ödüllendiriyor’ ifadesi kullanıldı.

kt.jpg

10 KİLO FAZLA BAGAJ HAKKI, DEĞİŞİM ÜCRETİ...:

Focus haber sitesinden Ulf Lüdeke’nin “AKP’nin Almanya’daki lobi kuruluşu: Türk Hava Yolları Erdoğan fanlarına nasıl gizli indirim yapıyor” başlıklı haberinde, şirketin ‘AK Parti’nin Avrupa’daki destekçilerini uçuş indirimleriyle ödüllendirdiği’ iddia edilerek “Bundan yararlanan kişiler, AK Parti’nin yurtdışındaki en güçlü lobi grubu UID’nin üyeleri. Resmi ana sayfada ise bu tekliflere ilişkin herhangi bir emare yok” denildi. Haberde ayrıca UID Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Birimi Başkanı Esma Koç-Ağca tarafından gönderildiği iddia edilen bir mesajın ekran görüntüsüne yer verildi. Bölge başkanlarına hitaben yazılan mesajda “UID üyelerine Türk Hava Yolları (THY) uçak biletlerinde özel indirimler sunulacaktır. Bu yeni düzenleme kapsamında yeni üyeler kazanmak için büyük bir fırsat” ifadelerine yer verildi. Yapılacağı söylenen indirimle ilgili ise şu bilgiler paylaşıldı: “Uçak biletleri sınıflandırmasına göre farklı indirimler uygulanacak olup, ayrıca tüm biletlere 10kg daha fazla bagaj hakkı tanınacaktır. Değişiklik ve iptal ücretleri en cüzi seviyede olacaktır.”

MUHALEFET OLAYI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI:

Ağca’nın notunda THY ile anlaşma için ‘Yeni üyelerin ilgisini çekmek için harika bir fırsat’ vurgusunu yapması dikkat çekti. Tartışma yaratan iddiayı İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun Meclis gündemine taşıdı. Ergun, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede THY’nin hisse yapısı üzerinden kamusal niteliğini gündeme getirerek, iddiaların açıklığa kavuşturulmasını istedi. Ergun, sunduğu önergede THY hisselerinin yüzde 49’nun Türkiye Varlık Fonu’nda olduğunu hatırlattı. ‘THY neden bu protokolü yapma gereği duydu? Vatandaşlarımız arasında böyle bir ayrımcılık yapılmasının gerekçesi nedir?’ sorularını yöneltti.

Öte yandan UID konuya ilişkin yaptığı açıklamada THY ile yapılan anlaşmanın kendilerine özal olmadığını savundu. Açıklamada “Türkish Airlines Corporate Clup programı çerçevesinde şirket, dernek gibi kurumlara sunduğu avantajlar, dünya genelinde bir çok kurumsal müşteriye sağlanan standart uygulamalar olupi herhangi bir kuruma özel istisnai, bağlamda değerlendirilmemelidir. Bilinmelidir ki, bu tür anlaşmalar yalnızca UID ile ınırlı olmayıp, binlerce firma, STK ve çeşitli organizasyonlar, farklı sektörde faaliyet gösteren şirketlerle benzer anlaşmalar yapılmaktadır” denildi. Anlaşmaya ilişkin haberlerin ve iddiaların art niyetli olduğu savunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN