İstanbul’da yeni kriz kapıda. Mega kentte yaşayanlar sıcaklıkların yanı sıra bir de su derdi çekiyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle barajlarda buharlaşma artarken uzman isimlerden açıklamalarda peş peşe geliyor. Rüzgar ve sıcaklıkla birlikte buharlaşmanın hat safhada olduğu belirtilirken su kullanımının artması ile birlikte barajların tehlikeli sinyali vermeye başladığı aktarıldı.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar barajlardaki doluluk oranı da tehlikeye atıyor. İstanbul'un barajlarında doluluk oranı %61.03'e kadar geriledi. Meteoroloji Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, yüksek sıcaklıkları işaret ederek afet derecesinde bir artış olduğunu belirtti. İşte tüm detaylar…
TÜRKİYE AFETİ YAŞIYOR
Meteoroloji Mühendisi Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, Türkiye'de bu yaz afet ölçeğinde sıcak havaların etkili olduğunu söyledi. Sıcaklık ve nemin yüksek olması nedeniyle günlük 3.5 milyon ton bu harcaması yapıldığını belirten Özdemir, bu miktarın 4'e doğru yaklaştığını da aktardı Su kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini işaret eden uzman isim, sıcaklıklarla birlikte buharlaşmanın hat safhada olduğunu belirterek su yüzeyindeki buharlaşma nedeniyle barajlardaki su miktarının azaldığını da söyledi.
Yurt genelinde hava sıcaklıkları etkisini arttırırken İstanbul'da aşırı sıcaklıklar kent genelinde etkisini gösteriyor. Güven Özdemir, vatandaşlarım 10:00 ile Akşam 17.00 saatlerinde mümkün oldukça dışarı çıkmaması uyarısında bulundu. Özdemir, "İnanılmaz sıcak havalar var, bu yaz mevsimi afet ölçeğinde sıcak havalar yaşıyoruz. Geçtiğimiz haziran ayı tüm haziran aylarının sıcaklık rekorunu kırdı. Temmuz ayında da aynı şekilde devam ediyor, üstüne nem de fazla olmaya başladı. Bunun sebebi denizlerin sıcak olması ve poyraz rüzgarlarının hızlı bir şekilde Karadeniz’deki nemi, metropol üzerine taşıması ve metropoldeki yüksek binaların arasında rüzgarın kanalize olarak hızını kaybetmesi ve su buharını orada bırakması şeklinde kendini gösterdi.” dedi.
METROPOLÜN AĞIR ŞARTLARI
Metropolde yaşam şartlarının çok ağır olduğunu dile getiren Güven Özdemir, 5 milyonun üzerinde araç, klima, betonlaşma ile birlikte asfalt yüzeyi ve beton yüzeyinin ısıyı hızlı bir şekilde atmosfere yaydığını aktardı. Şehirler üzerinde kullanılan yakıtların sonucunda ısı adacıklarının oluşması hava sıcaklıklarını yükseltirken yüksek nem ve sıcak havanın etkisiyle tropikal geceler yaşanıyor. Özdemir, Türkiye ve genelde İstanbul gibi büyük metropollerde sıcaklığın aşırı derecede can yakıcı olduğunu aktardı.
BUHARLAŞMA ETKİLİ OLUYOR
Yaz aylarının bir ay daha uzun olabileceğini söyleyen Özdemir, geçtiğimiz yıl baraj doluluk oranlarının %20 civarında olduğunu aktararak bu yıl %60'larda seyrettiğini söyledi. Özdemir su açığı var gibi gözükmese de Haziran ve Temmuz aylarında yağsız geçen günlerin sıcaklık, nem ile birlikte su tüketimini arttırdığını da söyledi. Özdemir, “Sıcaklığın, nemin yüksek olması yüzünden günlük 3.5 milyon ton su harcamamız herhalde 4’e doğru yaklaşmaya başladı. Mümkün olduğu kadar suyun dikkatli kullanılmasında fayda var. Yağış esnasındaki yağmur suyunu biriktirmemiz lazım, kullanılan suların bir miktarının geri dönüşümünün sağlanması lazım” ifadelerini kullandı.
Sıcak havalarda yaşlı, hamile ve kronik hastalığı bulunanların belirli saat aralıklarında işi olmaması durumunda dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulunan Özdemir, doğal havalandırma olan alanlarda zaman geçirilmesi gerektiğini de söyledi. Özdemir bol giysiler, bol sıvı tüketimi ve düzenli uykunun önemine değinirken orman yangınlarına karşı dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizdi.