İstanbul'da II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu

İstanbul'da II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu

II. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka Sempozyumu İstanbul'da başladı.

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs’te, tarihi "Albert Long Hall"da gerçekleşen sempozyumda medya ve dijitalleşme süreçlerinin yarattığı dönüşüm tartışıldı. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Serdar Karagöz, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci ve çok sayıda akademisyen, sektör temsilcisi, hukukçu ve teknoloji uzmanı etkinliğe katıldı.

TEKNOLOJİNİN TOPLUMA VE HABERCİLİĞE ETKİSİ

Sempozyumun açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, teknolojinin toplumun her alanında büyük etkiler yarattığını belirtti. Alpaslan, “Bilişim başta olmak üzere teknolojide yaşanan hızlı gelişim, toplumsal yaşamı yeniden şekillendiriyor. Kültür endüstrileri de bu değişimden derinden etkileniyor. Bu dönüşüm, bir yaşam düzenine dönüşme yolunda ilerliyor. Bu nedenle dikkatli analizler yapmalı ve gerekli düzenlemeleri hayata geçirmeliyiz” dedi.

Medya sektöründeki değişimlere de vurgu yapan Alpaslan, internet haberciliği ve dijital platformların klasik medya düzenini köklü bir şekilde etkilediğini ifade etti. “Haberi üretenler, dijitalleşmeyle haklarından yoksun kalabiliyor. Bu sempozyumda tartışılacak fikirler, hukuki ve sosyal düzenlemelere ışık tutacak” diyen Alpaslan, Bakanlık olarak telif hakları düzenlemeleriyle sektörde adil bir yapı oluşturma hedeflerini dile getirdi.

YAPAY ZEKA MEDYADA YENİ UFUKLAR AÇIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci, üniversitenin yapay zeka ve veri bilimi alanında öncü çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Türkiye’nin ilk Veri Bilimi ve Yapay Zeka Enstitüsü’nü kurduklarını hatırlatan İnci, "Haber üretiminden içerik yönetimine kadar uzanan bir yelpazede yapay zekanın medya sektörüne etkilerini ele alıyoruz. Yapay zeka, fırsatlarla birlikte sorumlulukları da beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.

Medyanın dijitalleşmesiyle ortaya çıkan etik ve hukuki sorunlara dikkat çeken İnci, "Telif hakları, veri güvenliği ve dezenformasyon gibi kritik meseleler günümüzün en temel soruları arasında. Bu sempozyumun, insan ve makine işbirliğinin yarattığı fırsatlar ve meydan okumalar konusunda nitelikli bir farkındalık yaratacağına inanıyorum” dedi.

GENİŞ KATILIM VE ÇOK BOYUTLU TARTIŞMALAR

Sempozyum, medya sektöründen birçok önemli ismi bir araya getirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, AA Genel Müdürü Serdar Karagöz, milletvekilleri, hukukçular, akademisyenler ve teknoloji uzmanlarının katıldığı etkinlikte dijitalleşen medyanın hukuki, etik ve teknolojik boyutları masaya yatırıldı.

GÜNDEM: TELİF HAKLARI VE DEZENFORMASYON

Gün boyu devam eden oturumlarda, dijitalleşmenin medya üzerindeki etkileri kapsamlı şekilde tartışıldı. Medyada telif haklarının dijitalleşme sürecinde nasıl korunacağı, yapay zekanın haber üretim süreçlerine getirdiği fırsatlar ve riskler ele alındı. Ayrıca, dezenformasyonla mücadele ve veri güvenliği gibi konular da gündemdeydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN