İstanbul'da deprem olursa ilk oralar yıkılır! Ahmet Ercan ilçeleri tek tek saydı: Oralara sakın gitmeyin

İstanbul'da deprem olursa ilk oralar yıkılır! Ahmet Ercan ilçeleri tek tek saydı: Oralara sakın gitmeyin

17 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği 17 Ağustos depreminin yıldönümünde, İstanbul için uzman isimden kritik açıklamalar geldi. Prof. Övgün Ahmet Ercan verdiği röportajda kritik noktalara dikkat çekerek, İstanbul’da deprem olursa ilk oralar yıkılır dedi…

1999 yılında meydana gelen ve 17 bin'den fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Marmara Depremi'nin üzerinden 25 yıl geçti. Bu büyük felaketin yıldönümünde, Prof. Övgün Ahmet Ercan tarafından yapılan açıklamalar, İstanbul'un olası bir deprem senaryosunda hangi bölgelerin en çok etkileneceğini ortaya koydu.

KÜÇÜKÇEKMECE VE TEKİRDAĞ İKİ KRİTİK BÖLGE

Prof. Ercan, İstanbul'da beklenen depremler için Küçükçekmece'yi birinci, Tekirdağ'ı ise ikinci sıradaki kritik bölgeler olarak işaret etti. Ercan'a göre, Küçükçekmece çevresi, şehirde en yüksek risk taşıyan yerlerin başında geliyor. Bu bölge, Avrupa Yakası'nın en yoğun yapılaşmaya sahip bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor. Ercan, "Avrupa Yakası'nın zarar görme riski yüzde 65, Anadolu'nun zarar görme riski ise yüzde 35" şeklinde açıklamada bulundu.

İSTANBUL’UN EN RİSKLİ İLÇELERİ

Prof. Ercan’ın belirttiği en riskli ilçeler arasında Suriçi Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli, ve İkitelli bulunuyor. Ayrıca Avcılar, Sefaköy, Bahçelievler, Beylikdüzü, Kumburgaz, Büyükçekmece, Ihlamırdere, Ortaköy, Kuruçeşme, Üsküdar, Fenerbahçe, Kurbağalıdere, Maltepe, Kartal, Tuzla, ve Adalar gibi bölgeler de risk altında.

istanbul-depreminde-ilk-yikilacak-ilceler.jpg

EN GÜVENLİ YERLER İSTANBUL’UN KUZEYİ

Prof. Ercan, İstanbul'un kuzey bölgelerinin deprem açısından daha güvenli olduğunu belirtiyor. Havaalanının bu bölgedeki yerleşimi teşvik ettiğini ifade eden Ercan, İstanbul'un büyümesinin durdurulması gerektiğini, ancak mevcut durumda tam tersinin yaşandığını belirtti.

KANAL İSTANBUL’UN DEPREM RİSKİNE ETKİSİ

Kanal İstanbul projesinin, doğrudan deprem riski oluşturmasa da, bölgedeki yapılaşmayı artırarak zarar riskini artırabileceğine dikkat çeken Ercan, Tekirdağ’ın da güvenli olmadığını belirtti. Marmara Ereğlisi önünde beklenen depremin büyüklüğü 7-7.2 olarak tahmin ediliyor ve bu depremin Tekirdağ'ı ve çevresini etkilemesi bekleniyor.

BEKLENEN DEPREMLER VE ETKİLERİ

Prof. Ercan, iki büyük deprem beklediklerini belirtiyor: Birincisi Küçükçekmece çevresinde, 6.4 - 6.7 büyüklüğünde ve 7 kilometre derinliğinde olacak. İkincisi ise Tekirdağ kolunda, 7-10 kilometre derinliğinde ve 7.2 büyüklüğünde olacak. İlk depremin 20-35 saniye, ikinci depremin ise 30-40 saniye süreceği öngörülüyor.

istanbul-depreminde-ilk-yikilacak-ilceler-1.jpg

ERCAN’IN UYARILARI

Prof. Ercan, İstanbul'daki kişi ve yapı yoğunluğunun, beklenen depremin etkilerini artırabileceğini belirtiyor. "İstanbul'un boşaltılması gerekmiyor, ancak yerleşim güdülenmesinin durdurulması lazım," diyen Ercan, İstanbul'un mevcut yapılaşma ve kişi yoğunluğunun, olası bir depremde büyük felaketlere yol açabileceğini ifade ediyor.

Prof. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklamaları, İstanbul’da hangi bölgelerin daha fazla risk taşıdığını ve olası bir depremin etkilerini öngörmek adına önemli bilgiler sunuyor. İstanbul’daki kentsel dönüşüm ve yapılaşma politikalarının, bu tür doğal afetlere karşı daha dirençli bir şehir yapısının oluşturulmasına katkıda bulunması gerektiği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN