Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin vurduğu 10 ilde depremzedelerin çadır isyanı sürerken çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay için çarpıcı bir araştırma yapıldı. Ipsos'un araştırmasına göre, toplumun yüzde 72’si Kızılay’ın ticari bir aktivitede bulunmasının yanlış olduğunu savunuyor. 'Bundan sonra Kızılay'a bağışta bulunurum' diyenlerin sayısı ise yarı yarıya azalmış durumda.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler 11 ilde etkilemiş, on binlerce insanın hayatını kaybettiği büyük bir yıkım gerçekleşmişti. Depremin özellikle ilk üç gününde bölgede yaşanan olumsuz hava koşulları da mahsur kalan depremzedelerin barınma sorununu hayati bir boyuta ulaştırmıştı. Çadır ve konteyner ilk günden itibaren bölgenin öncelikli ihtiyaçlarından biri haline gelmişti. Devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda yardım ve arama kurtarma faaliyetlerinin başlandığı aktarılmış, bölgede OHAL ilan edilmişti.
Deprem felaketinin ilk gününden itibaren sahada olan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ahbap ve Kızılay arasında tepki çeken bir çadır alışverişi gerçekleşmiş, Ahbap Derneği kurucusu Haluk Levent tarafından olay açıklığa kavuşturulmuştu. Yapılan açıklamaya göre Ahbap acil ihtiyaç gerekçesiyle Kızılay'dan çadır satın almıştı.
Haluk Levent'in açıklamalarının ardından Kızılay Başkanı Ali Kınık da olayı doğrulamıştı. Yapılan açıklamaların ardından kamuoyunda büyük yankı uyandıran Kızılay'ın çadır satışı toplumda büyük tepkilere neden olmuştu. Özellikle ilk üç günde deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerinin başlayamaması AFAD ve Kızılay'ın güvenirliğini zedelemişti.
'KIZILAY'IN TİCARİ AKTİVİTEDE BULUNMASI YANLIŞ'
Deprem felaketinin birinci ayını geride bıraktığımız bugünlerde Ipsos araştırma şirketi depremin birinci ayını geride bıraktığımız bu günlerde çarpıcı bir araştırma sonucunu gözler önüne serdi. Çalışmada Kızılay'ın ticari faaliyetlerde bulunmasının toplum tarafından nasıl karşılandığına da yer verildi. Toplumun yüzde 72’si Kızılay’ın ticari bir aktivitede bulunmasının yanlış olduğunu düşünüyor.
Araştırmaya göre Türkiye'de yaşayan her 10 kişiden 8'i Kızılay'ın çadır satışı yaptığından haberdar. Bu kişilerin yüzde 67’si de olayın detaylarına kısmen de olsa hakim olduğunu belirtiyor.
Toplamda her 2 kişiden birinin de bu konuya hakim olduğu görülüyor
BAĞIŞ YAPMAYI DÜŞÜNENLER AZALDI
Araştırma sonuçlarında dikkat çeken bir detay da Kızılay'a olan güvenin azalması. Her 10 kişiden 6'sı bir şekilde Kızılay'a bağışta bulunsa da bundan sonra bağışta bulunurum diyenlerin sayısı da yarı yarıya azalmış durumda.
MADENCİLER KAHRAMAN
Büyük afet sonrası bir çok kuruluşun arama kurtarma çalışmalarındaki, desteklerindeki performansları benzer seviyede değerlendirilirken madenciler ülkemizin kahramanı olarak ilk sırada değerlendiriliyor.
Arama kurtarma çalışmalarında faaliyet gösteren Dünya ülkelerindeki ekipler ise ikinci sırda yer alıyor. Bu sıralamayı sivil toplum kuruluşu olan Ahbap Derneği izliyor. AFAD ve Kızılay'a yönelik olumlu değerlendirmelerin sayısında da ciddi bir düşüş olduğu görülüyor.
Kızılay skandalı büyüyor: Çadır almak isteyen İBB'yi başka şirkete yönlendirmiş